ΑΓΟΡΑ PROMOTED

Πασχαλινές παραδόσεις από όλη την Ελλάδα στο πιάτο μας!

Τι αρνί ψήνουν το Πάσχα στην Κάρπαθο; Τι κουλουράκια ζυμώνουν στα Γιάννενα και τι τσουρέκι φτιάχνουν στην Κρήτη; Φέτος στο τραπέζι της Λαμπρής, θα έχουμε έναν πλούτο από νόστιμες ελληνικές παραδόσεις.

07.04.2023
Πασχαλινές παραδόσεις από όλη την Ελλάδα στο πιάτο μας!

Το πιο ένδοξο τραπέζι της χρονιάς είναι αυτό που στρώνουμε το Πάσχα. Καμία άλλη γιορτή δεν είναι τόσο περίλαμπρη, λουσμένη με το ανοιξιάτικο φως και καθαγιασμένη από το κατανυκτικό αίσθημα που ποτίζει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και καμία άλλη γιορτή δεν συνοδεύεται από τόσα έθιμα και γοητευτικές τοπικές παραδόσεις που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, σαν υφαντό πάνω στο οποίο κάθε γενιά κεντάει με το δικό της χέρι το ίδιο πάντα μοτίβο.

Πολλά από αυτά τα έθιμα έχουν να κάνουν με το φαγητό, έτσι που το Πάσχα εξελίσσεται σε μια «γαστρονομική» γιορτή. Πώς και πώς περιμένουμε κάθε χρόνο να απολαύσουμε τα πασχαλινά κουλουράκια. Το σχήμα τους έχει έναν μαγικό συμβολισμό: τα τρία «κορδόνια» αντιπροσωπεύουν την Αγία Τριάδα και η πλεξούδα θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Τα αυγά, που βάφουμε τη Μεγάλη Πέμπτη για να τσουγκρίσουμε την Ανάσταση, είναι αιώνιο σύμβολο της ζωής και της αναγέννησης, ενώ το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει τη θυσία του Ιησού. Όσο για τον οβελία, τον μεγάλο πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, όπου έψηναν αρνιά σε εστίες και χόρευαν προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς. Η ιστορία του συνεχίζεται και στη Χριστιανική παράδοση, όπου ο Χριστός παρουσιάζεται ως ο αμνός του Θεού.

Αυτές οι παραδόσεις είναι πάνω κάτω κοινές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν ωστόσο και ενδιαφέρουσες τοπικές παραλλαγές που δίνουν χρώμα και ποικιλία στους εορτασμούς. Το πασχαλινό συνταγολόγιο δεν περιορίζεται λοιπόν σε μία-δύο συνταγές, αλλά περιλαμβάνει έναν τεράστιο πλούτο από έντεχνα μαγειρέματα και τοπικές σπεσιαλιτέ, που αξίζει να ανακαλύψουμε και -γιατί όχι;- να εντάξουμε στο δικό μας πασχαλινό τραπέζι. Τι θα μαγειρέψουμε φέτος το Πάσχα;

Γιατί όχι το «Πατούδο» της Νάξου
Μακριά από την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας η οποία θέλει το αρνί σουβλιστό, εδώ το «ρίχνουν» στο φούρνο και το νοστιμεύουν γεμίζοντάς το με τα τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα και ρύζι. Η γέμιση απορροφά τον ζωμό του κρέατος και δίνει ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Στη Κάλυμνο φτιάχνουν το «Μοούρι»
Το τοπικό πασχαλινό φαγητό είναι ένα γεμιστό αρνί ψημένο σε φούρνο που σφραγίζεται με λάσπη.

Το «Μαστέλο» της Σίφνου
Παίρνει το όνομά του από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, που δεν είναι άλλο από μία παραδοσιακή γάστρα, που κρατάει το φαγητό ζουμερό. Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο μέχρι τα ξημερώματα του Πάσχα.

Το καρπαθίτικο «Βυζάντι»
Ένα βυζαντινό γαστρονομικό έθιμο αναβιώνει στην Όλυμπο της Καρπάθου την ημέρα του Πάσχα και ονομάζεται βυζάντι. Ετοιμάζουν αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι ψημένο μέσα σε πήλινο σκεύος. Το φαγητό σιγοψήνεται στον φούρνο όλη τη νύχτα και είναι έτοιμο την Κυριακή του Πάσχα.

Ο «Λαμπριάτης» της Άνδρου
Αρνί ψητό στον φούρνο, γεμιστό με άφθονα μυρωδικά, ρύζι, τυριά, εντόσθια και 33 (!) αυγά, όσα τα χρόνια του Ιησού.

Το γεμιστό αρνί της Σαμοθράκης
Κι αυτό γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά. Συνήθως το ψήνουν σε ξυλόφουρνο αλλά και στον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού μας, μια χαρά νόστιμο θα γίνει!

Αρνάκι ασπρογιάχνι της Τήνου
Αρνάκι στην κατσαρόλα, ριγανάτο, με πλούσια σάλτσα δεμένη με αλεύρι. Το συνοδεύουν με τηγανητές πατάτες που βουτούν στη σάλτσα.

Οφτό και αντικρυστό
Αρνί ψημένο πάνω στις κληματόβεργες στον φούρνο, αυτό είναι το οφτό, ένα θεσπέσιο πιάτο. Οι Κρήτες όμως έχουν κι άλλο ένα κορυφαίο μαγείρεμα για το πασχαλινό αρνάκι: το κόβουν σε μεγάλα κομμάτια και τα ψήνουν όρθια σε μια ειδική κατασκευή, γύρω από ανοιχτή φωτιά.

Σύμμαχός μας θα είναι το Πλαίσιο, όπου θα βρούμε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για να μπούμε με θάρρος στην ωραία περιπέτεια της μαγειρικής, από κουζινομηχανές, φριτέζες και ψησταριές μέχρι ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγειοκαταψύκτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT