ΠΡΟΪOΝΤΑ

100 χρόνια χαλβαδοποιοί

Η οικογένεια Αργουδέλη στα Καμίνια παράγει παραδοσιακό χαλβά ζυμωμένο στο χέρι από εκλεκτά σουσάμια.

23.03.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
100 χρόνια χαλβαδοποιοί

Η οικογένεια Αργουδέλη στα Καμίνια παράγει παραδοσιακό χαλβά ζυμωμένο στο χέρι από εκλεκτά σουσάμια.

Ο Φεσάλ και ο Μοχάµεντ, από τη Συρία και την Αίγυπτο αντίστοιχα, φορούν µπλε γάντια που φτάνουν µέχρι τους ώµους τους. Οι χώρες καταγωγής τους έχουν παράδοση στο χαλβά, και έτσι βουτάνε µε µαεστρία σχεδόν ολόκληρα τα χέρια τους µέσα στο µεγάλο µπασίµι, το οποίο περιέχει περίπου 75 κιλά ζεστό χαλβά. Με το χέρι ζυµώνεται ο χαλβάς  και µετά µπαίνει σε καλούπια και ταπεράκια για να συσκευαστεί. 

Ολοι οι χαλβάδες Αργουδέλη ζυµώνονται µε τα χέρια, γι’ αυτό και έχουν αυτή την ινώδη, µαστιχωτή υφή. Κρατάει την παράδοση η οικογένεια Αργουδέλη στα Καµίνια, και ας έχει µεγαλώσει η επιχείρηση, και ας έχουν περάσει σχεδόν 97 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε. Μετά τη Μυτιλήνη, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο, η οικογένεια βρέθηκε στις αρχές του αιώνα στον Πειραιά. Ξεκίνησαν και εκεί  να φτιάχνουν λουκούµια και γλυκά του κουταλιού και το 1919 χτίζεται το εργαστήριο όπου φτιάχνουν χαλβά και ταχίνι. Σήµερα, η τέταρτη γενιά, η Ροζίνα, ο Βασίλης και η Αναστασία, κρατούν ψηλά την ποιότητα, τόσο µέσω των παραδοσιακών µεθόδων όσο και µέσω της αυστηρής επιλογής των πρώτων υλών. «Το σουσάµι το παίρνουµε από την Αιθιοπία και το Σουδάν, είναι από τα ακριβότερα και καλύτερα στον κόσµο», µας λέει η Ροζίνα. Κοσκινίζεται, πλένεται, µπαίνει σε δεξαµένες µε αλατόνερο, αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής δεν χρησιµοποιούνται χηµικά µέσα και έτσι παράγεται ένα ταχίνι που διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες του σουσαµιού. 

Στην είσοδο, η κ. Γεωργία, µία γενιά µεγαλύτερη από τους υπολοίπους, εξυπηρετεί τους γείτονες που έρχονται να αγοράσουν χαλβά και γλυκά του κουταλιού. Τόσα χρόνια σε αυτήν τη γειτονιά στα Καµίνια, µε τη µυρωδιά του σουσαµιού να απλώνεται σε όλο το οικοδοµικό τετράγωνο, η κ. Γεωργία ξέρει τους πελάτες µε τα µικρά τους ονόµατα. Ο χαλβάς της οικογένειας έχει φανατικούς φίλους, που έρχονται απ’ όλη την Αθήνα για να αγοράσουν. Η νέα γενιά πειραµατίζεται και µε νέες γεύσεις και τεχνικές. Χαλβάς µε φυσική µαστίχα Χίου, από ταχίνι ολικής άλεσης, αλλά και χωρίς ζάχαρη, µε φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια.  


 Στο εργαστήριο: Ν. Φραγκούλη 38, Καµίνια. Στο πρατήριο: ∆. Γούναρη 31-33 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς. online στο ebloko.gr και σε πολλά σηµεία πώλησης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών