ΑΓΟΡΑ

Αχλάδια Κρυστάλλια

Καρπός φθινοπωρινός, κιτρινοπράσινος, χορταστικός, αρωματικός, από μια ελληνική ποικιλία που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, παρότι έχει να συναγωνιστεί τις πιο δυναμικές του εξωτερικού.

22.09.2017| Updated: 22.01.2022
Φωτογραφία: Farida El Gazzar
Αχλάδια Κρυστάλλια

Καρπός φθινοπωρινός, κιτρινοπράσινος, χορταστικός, αρωματικός, από μια ελληνική ποικιλία που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, παρότι έχει να συναγωνιστεί τις πιο δυναμικές του εξωτερικού. 

Από την εποχή του Ομήρου είναι γνωστά στην ελληνική γη, όχι συγκεκριμένα τα Κρυστάλλια, αλλά γενικώς τα αχλάδια. Από τον 17ο αιώνα, οπότε άρχισαν να καλλιεργούνται στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 5.000 ποικιλίες, οι οποίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις καλοκαιρινές και τις φθινοπωρινές. Οι βασικές ευρωπαϊκές παραγωγές προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Στα πάτρια καλλιεργούνται περίπου 100.000 στρέμματα με μέση παραγωγή 40.000 κιλά φρούτα. Η ποικιλία Κρυστάλλι ή αλλιώς Τσακώνικη δίνει πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής, προερχόμενη κυρίως από τη βόρεια Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Για τα Κρυστάλλια μπορεί να υπερηφανεύεται και ο Τύρναβος, αφού εκεί υπάρχουν αξιόλογες καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια έχει να συναγωνιστεί τα ισπανικά αχλάδια «τύπου Κρυστάλλια», που είναι πιο ανθεκτικά από τα ελληνικά, αλλά όχι τόσο γευστικά. Τα δικά μας ωριμάζουν στα μέσα Αυγούστου, είναι πολύ λιγότερο ευπαθή από τα Βουτυράτα και μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο των παραγωγών μέχρι και 4 μήνες· έτσι, μας προσφέρονται μέχρι και πέντε μήνες μετά τη συγκομιδή τους. Τα αχλάδια συγκομίζονται πριν ωριμάσουν καλά, αλλά στο στάδιο εκείνο όπου η συνεχιζόμενη ωρίμαση να γίνεται χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους. Τα Κρυστάλλια έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, με πολλούς χυμούς. Το βάρος κάθε φρούτου υπολογίζεται περίπου στα 110 γρ., που αντιστοιχούν σε λιγότερες από 50 θερμίδες. Η καλλιέργειά τους είναι πολύ δύσκολη, έχουν εκατοντάδες εχθρούς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικά, οπότε υποβάλλονται σε ραντίσματα. Γι’ αυτό, οι επιλογές μας καλύτερα να αφορούν Κρυστάλλια βιολογικής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Οπως τα μήλα, έτσι και τα αχλάδια, είναι προτιμότερο να τα βάζουμε στο ψυγείο μας μακριά ή ξεχωριστά από τα άλλα φρούτα και λαχανικά, επειδή εκλύουν αιθυλένιο. Αυτό επιταχύνει την ωρίμαση των άλλων καρπών, με αποτέλεσμα να μαυρίζουν πριν από την ώρα τους. Αν πάλι αγοράζουμε άγουρα φρούτα, τα Κρυστάλλια θα αποδειχτούν πιστός φίλος, που θα τα βοηθήσει να μεστώσουν πρόωρα. Στη ζαχαροπλαστική, τα αχλάδια γίνονται κομπόστες, μαρμελάδες, φρουτοσαλάτες, μπαίνουν σε τάρτες και κέικ και ψήνονται στο φούρνο για να μελώσουν και να μας δώσουν όλη τη γεύση και το άρωμά τους.

Επιστημονική ονομασία: Pyrus communis Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορος, ποτάσιο

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τον γεωπόνο Ηλία Κάνταρο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών