ΠΡΟΪOΝΤΑ

Από την Τροία στις τάρτες μας

Σμέουρ(δ)ο, ν(ι)άουρο, βάτσινο, φραμπουάζ, ράσμπερι. Πολλές οι ονομασίες για το μικρό κόκκινο μούρο, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές με τη λαχταριστή του εμφάνιση και τη γλυκόξινη νοστιμιά του.

16.06.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Από την Τροία  στις τάρτες μας

Σμέουρ(δ)ο, ν(ι)άουρο, βάτσινο, φραμπουάζ, ράσμπερι. Πολλές οι ονομασίες για το μικρό κόκκινο μούρο, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές με τη λαχταριστή του εμφάνιση και τη γλυκόξινη νοστιμιά του.

Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη,ο θάμνος Βάτος η Ιδαία (Rubus ideaus) πήρε το όνομά του από το όρος Ίδη της Φρυγίας, στην Τροία, μιας και οι Αχαιοί (έμποροι μάλλον και όχι πολεμιστές) το είδαν εκεί εν πλήρει αφθονία και το έφεραν σε ελληνικό έδαφος, όπου ευδοκιμεί έκτοτε στα βόρεια και ορεινά μέρη της χώρας. Σήμερα, με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον επαγγελματιών και ερασιτεχνών για τα διάφορα είδη μούρων, το σμέουρο γνωρίζει δόξες. Οι Έλληνες παραγωγοί καλλιεργούν ξένες ποικιλίες, που δίνουν σοδειές σχεδόν όλο τον χρόνο, με κορύφωση από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, και το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Τρεις είναι οι εταιρείες που καλύπτουν την ελληνική αγορά.

Olympic Land Berries της εταιρείας BerryPlasma World, με ιδρυτή τον γεωπόνο Φάνη Παπανικολόπουλο: Εφαρμόζει υδροπονική καλλιέργεια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στη Βάρδα Ηλείας, που αποδίδει περί τους 60 τόνους σμέουρα τον χρόνο, από δύο ποικιλίες: τα πορτοκαλόχρωμα Kwanza και τα μεγάλα σε μέγεθος, με λαμπερό κόκκινο χρώμα Adelita. Τα σμέουρα της εταιρείας τα βρίσκουμε σε δισκάκια των 125 γρ. με την επωνυμία Olympic Food Berries, σε όλες τις γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ, Σκλαβενίτης, Μασούτης, Lidl, Market In, Θανόπουλος κ.ά.) και σε όλα τα μεγάλα, ενημερωμένα μανάβικα.

Ορεινά Φρούτα Orifrum: Ο Απόστολος Τρίτος, πρωτοπόρος της καλλιέργειας των σμέουρων, καλλιεργεί σχεδόν 2.500 ρίζες στο Βοτονόσι Μετσόβου, σε υψόμετρο 800 μ., και στο Ζαγόρι. Παράγει την υπαίθρια ποικιλία Tulameen που βρίσκουμε σε περιορισμένες ποσότητες από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε δισκάκια των 125 γρ., στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και Μπαλάσκας και σε οπωροπωλεία (ενδεικτικά): Καρπόκηπος, Φρουτεμπορική «Το Γεφυράκι», Fruit Center.

Βιολογικά σμέουρα Despoina’s Berries: Η νεαρή Δέσποινα Σωτηροπούλου καλλιεργεί πιστοποιημένα βιολογικά, υπαίθρια, μεγαλόκαρπα σμέουρα της ποικιλίας Versailles, στον Λάππα Αχαΐας, με ετήσια παραγωγή 15-16 τόνους. Tα βρίσκουμε σε δισκάκια των 125 γρ. στις γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη (ΑΒ, Lidl, Σκλαβενίτης κ.ά.).

 *Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό.

 ** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρόνομο Ιουνίου, τεύχος 170. 

Για συνταγές με σμέουρα, κάντε κλικ εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών