ΑΓΟΡΑ

Από ξερά σύκα μέχρι φρέσκια μανούρα

Ό,τι πιο νόστιμο, αναπάντεχο, ενδιαφέρον ανακαλύψαμε αυτόν τον μήνα.

05.12.2019

Ό,τι πιο νόστιμο, αναπάντεχο, ενδιαφέρον ανακαλύψαμε αυτόν τον μήνα.

ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ: Ξινό, δροσερό, νόστιμο, με πετσούλα δαντελένια, γεμάτη, όπως είναι το σωστό παραδοσιακό γιαούρτι. Μια γεύση που θα θυμάσαι και θα αναζητήσεις ξανά. Παράγεται από το αγρόκτημα «Βιότοπος», μια κάθετη πρότυπη βιολογική μονάδα στη Νέα Εκκλησούλα Αρκαδίας. Το γάλα είναι ημέρας, μεταποιείται σε γιαούρτι αμέσως μετά το άρμεγμα και προέρχεται από τα δικά τους ζώα (500 πρόβατα ελληνικής ράτσας Χίου). Χριστίνα Τζιάλλα

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης και το e-fresh

ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ: Απίθανα μαλακά και σαρκώδη, γλυκά και αρωματικά, μια σπάνια λιχουδιά. Παράγονται στο Κτήμα Νorman, στον Ταξιάρχη Ευβοίας, από σμυρναίικη ποικιλία σύκων και είναι 100% βιολογικά. Αποξηραίνονται στον ήλιο για 7 ημέρες, πλένονται με ζεστό νερό από πηγή, αρωματισμένο με δάφνη και δεντρολίβανο, και συσκευάζονται σε vacuum, ώστε να διατηρούν την υγρασία τους και να παραμένουν μαλακά. Χριστίνα Τζιάλλα

Τηλ. παραγωγού: 6977-774.669. Σε βιολογικά καταστήματα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ: Τις τρούφες, τα σοκολατάκια και τις λαζούρες της Μίνας Αποστολίδη τα ερωτεύτηκα όταν επισκέφτηκα το εργαστήρι της στις Βρυξέλλες, και να που τώρα τα βρίσκουμε και στην Αθήνα. Δοκιμάστε: καρέ με σύκα και αμύγδαλα, μαρσμέλι με ελληνικό μέλι, πραλίνες με ταχίνι και ονειρεμένα αλείμματα πραλίνας με ελαιόλαδο και μέλι. Νικολέτα Μακρυωνίτου    

Olicatessen, κατάστημα «Γαστρονόμος»

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ: Τα «Ελληνικά Καλούδια», το καλό παντοπωλείο του Σταμάτη Τσικνιαδόπουλου στο Κουκάκι, έγινε 13 χρονών και το μικρό του αδερφάκι στα Εξάρχεια, στην Καλλιδρομίου, εκεί όπου ήταν παλιά το Θυμάρι του Στρέφη, έγινε ενός. Το καλό γούστο του ιδιοκτήτη φαίνεται και σε αυτό το κατάστημα, με τα υπέροχα επιδαπέδια πλακάκια, τα χαριτωμένα ράφια, το αντικέ σερβάν και την tailor made ξύλινη σκαλιστή είσοδο. Ο Σταμάτης ξέρει να διαλέγει ποιοτικά, value for money προϊόντα. Μεταξύ άλλων: ψωμί από το Betty’s Bakery, σοκολάτες Kakau, μέλια beekeeper της οικογένειας Παπαδοπούλου, τη γραβιέρα του Γασπαράκη, το γιαούρτι του Αδαλή. Επίσης, πολλές νέες ανακαλύψεις. Πρόλαβε κι έφερε πρώτος το αγουρόλαδο 2019 του Στατήρα. Νικολέτα Μακρυωνίτου  

Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 / Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060    

ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΑΝΟΥΡΑ ΣΙΦΝΟΥ: Στη σκιά της γυλωμένης μανούρας, η αιγοπρόβεια χλωρομανούρα του αγροκτήματος Τσικάλι είναι σχεδόν άγνωστη εκτός νησιού. Λευκό τυρί με τη φρεσκάδα της νεότητας, θυμίζει μέτρια αλατισμένη φέτα και ταιριάζει με γλυκά φρούτα. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Πρέκας (Σύρος), Mastiha Shop. Τηλ. παραγωγού 6972-090.602

ΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΠΟΙΗΜΑ: Φρουτώδη και υπόπικρη γεύση και άρωμα, με πικάντικες εντάσεις και υποψία φρεσκοκομμένου χόρτου, αγκινάρας και ντομάτας έχει το βιολογικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Poiema (Ποίημα) από τον Αμβρακικό κόλπο και τον πατέρα Βασίλειο Ρούσσα. Είναι από ποικιλία Κορωνέικη και διατίθεται σε deli γύρω περιοχών (Σύβοτα, Ηγουμενίτσα, Πάργα). Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και e-shop, απ’ όπου θα μπορούμε να το προμηθευόμαστε από όλη την Ελλάδα. Μαρία Βασιλοπούλου

Deli Αgropolis, Φύσει βιολογικά προϊόντα, Χύμα και τσουβαλάτα κ.ά.

ΟΙ ΣΑΡΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ: Μερακλίδικα και υπομονετικά τυλιγμένοι στο χέρι, οι γιαλαντζί σαρμάδες της Βαρβάρας Μπαλτζίδου από τις Κρηνίδες Καβάλας είναι πειρασμός. Φτιάχνονται με αμπελόφυλλα τρυφερότατα και νοστιμότατα (τα προμηθεύεται από έμπιστο αμπελοκαλλιεργητή), ρύζι Καρολίνα Σερρών και διαλεχτά μυρωδικά, και είναι μεζές ανώτερος και διαλεχτός. Την τέχνη της μαγειρικής η Βαρβάρα την έμαθε αρχικά από την ταβέρνα που διατηρούσε η οικογένειά της και στη συνέχεια σπούδασε σεφ. Τη συνταγή για τα σαρμαδάκια την κληρονόμησε από τη γιαγιά της και τα μαγειρεύει όπως εκείνη: όρθια μέσα στην κατσαρόλα, πακτωμένα και τακτοποιημένα σωστά και με τρόπο ώστε να μείνουν ατόφια. Έτσι όρθια τα συσκευάζει και στα 2κιλα δοχεία με την επωνυμία Barbara’s sarma. Βιβή Κωνσταντινίδου

Στα καταστήματα Μιράν

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ: Ολοστρόγγυλα, λίγο μικρότερα από κουλούρι Θεσσαλονίκης και πολύ τραγανά. Μοσχοβολάνε μπαχάρια και η γεύση τους μεστή, φουλ πετιμεζένια έως την επίγευση. Τα φτιάχνει η οικογένεια Κατσαρού στον φούρνο της στη Γλυφάδα, με παλιά και καλή συνταγή. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Φούρνος Κατσαρού (Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, Τ/210-96.30.914) και στο κατάστημα «Γαστρονόμος»

ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗ: Τα Stasher bag είναι επαναχρησιμοποιούμενα, κλείνουν ερμητικά και είναι κατάλληλα για υγρά και στερεά τρόφιμα. Μπαίνουν στο ψυγείο, σε φούρνο και στο πλυντήριο πιάτων. Σε διάφορα μεγέθη.Νικολέτα Μακρυωνίτου

Ενδεικτικά τα 450 ml στα 14,95 € και τα 2 lt στα 24,95 €, Sapontina, e-shop: www.sapontina.gr 

* Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό, δημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου, τεύχος 163.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών