ΠΡΟΪOΝΤΑ

Κάστρος: Αυθεντικό βούτυρο Κερκύρας

Πού θα βρούμε το γνήσιο, limited edition, εξαιρετικής ποιότητας και φουλ λιπαρών κερκυραϊκό βούτυρο.

31.01.2021| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Κάστρος: Αυθεντικό βούτυρο Κερκύρας

Με φρέσκο βούτυρο Κερκύρας μεγάλωσε η γενιά μου. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Τότε τα ψιλά γράμματα δεν μας ενδιέφεραν. Η συσκευασία διαφήμιζε με έντονους χαρακτήρες την ονομασία προέλευσης και δίπλα, με σημαντικά μικρότερα γράμματα, η λέξη «τύπου» — βούτυρο τύπου Κερκύρας δηλαδή. Το γνήσιο και μικρής παραγωγής παραδοσιακό κερκυραϊκό βούτυρο σπάνια έφτανε στην αγορά της Αθήνας ή άλλων μεγάλων πόλεων. Περιορισμένο από θαλασσινά σύνορα, αποτέλεσε το μεγάλο ελληνικό παράδοξο: είναι το πιο ξακουστό εγχώριο βούτυρο, όμως ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει το αυθεντικό.

Τρανή φήμη απέκτησε επί Ελαιουργίας Μαντουκίου ή ΑΕΒΕΚ (Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Κέρκυρας). Από το 1984, που το εργοστάσιο έκλεισε, οι περισσότεροι γαλακτοπαραγωγοί στο νησί σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους. Ωστόσο, κάμποσοι μιμητές, και κυρίως μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οικειοποιήθηκαν το brand name και βγάζουν στην αγορά τα δικά τους βούτυρα «τύπου Κερκύρας», τα οποία συνήθως είναι πάλλευκα. Όμως, το αυθεντικό, ανάλογα με την εποχή και τη χλωρίδα που βόσκουν τα ζώα, έχει κιτρινωπή απόχρωση, από το μοσχοβολιστό και λιπαρό γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά. Πολλά στάδια της βουτυροκόμησης γίνονται δε χειρωνακτικά. Μιλάμε για ένα πρωτοκλασάτο βούτυρο, «εφάμιλλο του γαλλικού bordier», διευκρινίζει ο Κερκυραίος σεφ Χάρης Νικολούζος. Στην Κέρκυρα, κάποιες λίγες, μικρές βιοτεχνικές μονάδες το παράγουν ακόμη.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βγάζουν η οικογένεια Αλέξη, που βρίσκεται στην Καστανιά στην κεντρική Κέρκυρα και τυποποιεί το βούτυρο σε χάρτινη συσκευασία με την επωνυμία «Κάστρος», η Κτηνοτροφική Κέρκυρας με brand name «Αχίλλειον» και ο Περικλής Αλέξης στο γαλακτοπωλείο του στην Παλιά Πόλη, όπου πλάθει και ζυμώνει με τα χέρια το βούτυρο, κι έτσι γίνεται αφράτο, ανώτερο και συντηρείται εκτός ψυγείου. Πωλείται στο κατάστημά του εδώ και χρόνια, με το κιλό.

  • Γαλακτοπωλείο Περικλής Αλέξης, Αγ. Βασιλείου 12, Παλιά Πόλη, Κέρκυρα, Τ/26610-39.012
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα Κάστρος, Καστανιά, Κέρκυρα, Τ/26610-82.023.
  • Το βρίσκουμε στο Eshop Mini Market 24. Κτηνοτροφική Κέρκυρας, 3ο χλμ. Εθν. Λευκίμμης, Κέρκυρα, Τ/26610-23.077.
  • Το βρίσκουμε στο Κρητών Βίος (Κρυστάλλη 6, Βύρωνας, Τ/210-49.00.006).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών