ΑΓΟΡΑ

Αυτή η μελάσα διαφέρει

Η γεύση της πυκνή, πολυεπίπεδη, καπνιστή και δυνατή, ρωμαλέα, με μακριά και αναλλοίωτη επίγευση. Έχει αντικαταστήσει το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε πολλές παρασκευές μου αλλά και στα μαγειρέματα είναι ανεκτίμητη η νοστιμιά της.

22.03.2021

Η γεύση της πυκνή, πολυεπίπεδη, καπνιστή και δυνατή, ρωμαλέα, με μακριά και αναλλοίωτη επίγευση. Έχει αντικαταστήσει το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε πολλές παρασκευές μου αλλά και στα μαγειρέματα είναι ανεκτίμητη η νοστιμιά της. Σε γλάσα, σε μαρινάδες, σε γλυκόξινα ντρέσινγκ για σαλάτες, σε σβησίματα σοταρισμένων λαχανικών μαζί με λίγο κρασί -με φειδώ αλλά η νοστιμιά που δίνει είναι καθοριστική.

Δεν είναι από τα προϊόντα που συνήθιζα να χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα μου. Απεναντίας, μάλλον σπάνια, κυρίως όταν επρόκειτο να φτιάξω ένα από τα αγαπημένα μου κέικ, σκούρο, λασπωτό, με καπνιστή νοστιμιά και με βασικά υλικά τη μαύρη μπίρα, τα μπαχαρικά, και τη μελάσα (μια τυπική μελάσα που έβρισκα στο σούπερ μάρκετ). Η Emelia όμως μου άλλαξε τη γνώμη μια για πάντα. Το γυάλινο μπουκαλάκι της με τη σιέλ ετικέτα το πρόσεξα στο Παραδοσιακό Μπακάλικο της Ηλιούπολης (το μάτι του Γιάννη Βογιατζιδάκη πιάνει στον αέρα τα καλά προϊόντα) και την αγόρασα ακριβώς για να τη δοκιμάσω στο κέικ αυτό. Αμ δε! Δεν πρόλαβε να μπει στο κέικ. Εξαφανίστηκε σε τρεις μέρες, αφού έλουσε λουκουμάδες, τηγανίτες και τσούρος και έντυσε φτερούγες κοτόπουλου ψημένες στο γκριλ με σουσάμι.

Η γευστική της διαφορά με τις (λιγοστές) άλλες μελάσες της αγοράς είναι χαοτική. Γιατί όμως; Τι διαφορετικό έχει; Με κατατόπισε η Μάνια Πίκουλη, μια νέα γυναίκα που την ανακάλυψε και την εισάγει κατ’ αποκλειστικότητα από την Αίγυπτο, χώρα που φημίζεται για την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. «Η Emelia παράγεται από ζαχαροκάλαμα, χωρίς χημική επεξεργασία, με διαδικασία φυγοκέντρησης και όχι απόσταξης», με ενημερώνει η Μάνια. «Επομένως δεν περιέχει γλουτένη και θειώδη που αλλοιώνουν σημαντικά τη γεύση αλλά και τη διατροφική της αξία και δεν είναι από τη φύση του μεταλλαγμένο προϊόν», συμπληρώνει. Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώνω ότι η μελάσα είναι σχεδόν φαρμακευτικό προϊόν: είναι πλουσιότατη σε σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, έχει δράση αποχρεμπτική και γλυκαίνει απολαυστικά χωρίς τις επιπτώσεις της κλασικής ζάχαρης. Καλά όλα αυτά (ένας διαιτολόγος είναι καταλληλότερος να τα επιβεβαιώσει) αλλά από γεύση; Ε λοιπόν η διαφορά με όποια άλλη μελάσα έχω δοκιμάσει είναι τεράστια.
Η γεύση της πυκνή, πολυεπίπεδη, καπνιστή και δυνατή, ρωμαλέα, με μακριά και αναλλοίωτη επίγευση. Έχει αντικαταστήσει το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε πολλές παρασκευές μου αλλά και στα μαγειρέματα είναι ανεκτίμητη η νοστιμιά της. Σε γλάσα, σε μαρινάδες, σε γλυκόξινα ντρέσινγκ για σαλάτες, σε σβησίματα σοταρισμένων λαχανικών μαζί με λίγο κρασί -με φειδώ αλλά η νοστιμιά που δίνει είναι καθοριστική.

Πρόσφατα δοκίμασα κι άλλη μια λαχταριστή λιχουδιά της Emelia το φυστικοβούτυρο με μελάσα, για αλείμματα και όχι μόνο, αφού το χρησιμοποιώ πια σε όλες τις γλυκές συνταγές που περιλαμβάνουν φυστικοβούτυρο. Απλώς αλειμμένο πάνω σε παξιμαδάκια χαρουπιού, πασπαλισμένο με λίγο μαυροκούκκι, κι έγινε το αγαπημένο μου πρωινό.

Τα προϊόντα της Emelia τα βρίσκουμε σε συσκευασίες των 350 ml, 1 λίτρου, σε δοσομετρητή-αντλία για τον καφέ και σε στικς των 10 γρ., σε δεκάδες παντοπωλεία, φαρμακεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή με είδη υγιεινής διατροφής, ντελί, μανάβικα, σε όλη την Ελλάδα.  https://www.emelia.eu

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών