ΑΓΟΡΑ

Ένας εξαίσιος ντοματοχυμός

«Mala peruviana», δηλαδή «κακιά περουβιανή», είναι η πρώτη ονομασία που πήρε η ντοματιά όταν ήρθε στην Ευρώπη. Είναι επίσης η ονομασία ενός από τους πλέον εκλεκτούς χυμούς ντομάτας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

21.10.2019
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

«Mala peruviana», δηλαδή «κακιά περουβιανή», είναι η πρώτη ονομασία που πήρε η ντοματιά όταν ήρθε στην Ευρώπη. Είναι επίσης η ονομασία ενός από τους πλέον εκλεκτούς χυμούς ντομάτας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: Καθαρός χυμός ντομάτας, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Ενίοτε περιέχει λίγο λεμόνι για τη ρύθμιση του pΗ. Υπάρχουν δύο τύποι: χυμός κόκκινης και χυμός πορτοκαλί ντομάτας, σε συσκευασίες των 500 ml. Εκτός αυτών, βρίσκουμε και τα dreats (από το drink + eat: πίνω + τρώω) σε συσκευασίες των 200 ml, χυμούς ντομάτας δηλαδή αρτυμένους με πουρέδες λαχανικών (καρότο, παντζάρι κ.ά.).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Δύο αδέλφια, ο Φώτης και ο Σάκης Τουρκοχωρίτης, ξεκίνησαν την καριέρα τους ως γραφίστας και μάγειρας αντίστοιχα, πριν αποφασίσουν να παραγάγουν τη «mala peruviana». Τα κτήματά τους βρίσκονται στα Δερβενοχώρια, ενώ η διαδικασία παραγωγής – από τον καρπό μέχρι την εμφιάλωση– είναι υπό την επίβλεψή τους. Οι ντομάτες συλλέγονται στην εποχή τους και είναι υπαίθριες. Για τα dreats συνεργάζονται με τον Βασίλη Καλατζή.

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε μεγάλα ΑΒ, στα Εrgon, στα καταστήματα «Γαστρονόμος», στο Yoleni’s, σε κάβες όπως Νέκταρ κ.ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.fos-nc.gr και Τ/213-00.57.038.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΣΕΦ: Tέλεια γεύση, ισορροπημένη σε οξύτητα και γλύκα. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα. Ζωντανή η γεύση της ντομάτας. Υπέροχα σκέτα, αλλά και σε κοκτέιλ, σε σάλτσες, ντρέσινγκ και χυμούς, δηλαδή… παντού.

ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Σε έναν πολυκόφτη χτυπάμε 200 γρ. κόκκινο ή πορτοκαλί χυμό ντομάτας «Μala peruviana» με 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού + πορτοκαλιού, αλατοπίπερο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. ξίδι βαλσαμικό, 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε 40 ml ελαιόλαδο (δεν το βάζουμε εξαρχής, για να μην αλλοιώσει το χρώμα της ντομάτας) και ανακατεύουμε. Ιδανικό σε ντάκο, σε πράσινες σαλάτες, στα λαδερά και στα όσπρια για επιπλέον δροσιά, ως σάλτσα για μπιφτέκια, αλλά και για τηγανητά καλαμαράκια και ψάρια.

*Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών