ΑΓΟΡΑ

Εσείς ξέρατε ότι υπάρχουν τόσα πεπόνια;

Τα διαφορετικά είδη πεπονιού της αγοράς, τα οποία εντοπίσαμε σε λαϊκές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

27.08.2018
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

 Μπανάνα ή Galia

Το προτιμούν περισσότερο απ’ όλα οι Έλληνες καταναλωτές. Έχει μέτριο ή μεγαλούτσικο μέγεθος, με ανάγλυφο δικτύωμα στη φλούδα. Η σάρκα είναι μαλακή, ανοιχτή έως σκούρα κίτρινη. Η παραγωγή ξεκινά πρώιμα από την Κρήτη, συνεχίζεται στην Αργολίδα, στην Ηλεία και στην Αχαΐα και ολοκληρώνεται στη βόρεια Θεσσαλία.

Πού το βρίσκουμε: Σε όλες τις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ.

 

 Αργίτικο ή τύπου Άργους

Παμπάλαιη τοπική ποικιλία της Αργολίδας, που τώρα καλλιεργείται και αλλού (π.χ. Ηλεία και Αχαΐα). Μακρουλό, με μυτερές άκρες, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Σάρκα σκουροκίτρινη-πορτοκαλί και φλούδα βαθυκίτρινη, με ασύμμετρες βαθιές πτυχώσεις και μαύρες πιτσιλιές.

Πού το βρίσκουμε: Σε όλες τις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ.

 

Cantaloupe ή Μηλοπέπονο

Κατάγεται από την ιταλική πόλη Κανταλούπο, αλλά καλλιεργείται εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα (κυρίως στη Θεσσαλία). Στρογγυλό, μικρό σε μέγεθος, με φλούδα πράσινη και διχτυωτή, με κάθετες χαρακιές σαν φέτες και σφιχτή σάρκα με έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Πού το βρίσκουμε: Στα Lidl και σε ορισμένες λαϊκές αγορές.

 

Piel de sapo

Ισπανική ποικιλία μέτριου μεγέθους, οβάλ σχήματος, με χοντρή σκουροπράσινη φλούδα, με ανοιχτόχρωμες πινελιές και σάρκα λευκή ή ανοιχτοπράσινη. Συνεχίζει να ωριμάζει και μετά το κόψιμο και η πράσινη φλούδα αποκτά κίτρινους «λεκέδες».
Πού το βρίσκουμε: Στα Lidl.

 

Honey ή Honeudew

Σημαίνει «μέλι» και είναι πεπόνι μικρού μεγέθους, οβάλ, με φλούδα χοντρή, κατακίτρινη και γυαλιστερή. Μέτρια αρωματικό, με σάρκα σφιχτή και γλυκιά, χρώματος ανοιχτοκίτρινου.
Πού το βρίσκουμε: Στα Lidl.

 

Άνυδρο Πάρου ή κόκκινη μπανάνα

Πεπόνι της ποικιλίας Μπανάνα, το οποίο καλλιεργείται ξερικό (άνυδρο) στην Πάρο, από παμπάλαιο σπόρο που οι κάτοικοι διατηρούν από γενιά σε γενιά. Η φλούδα, όπως και η σφιχτή σάρκα του, αποκτούν βαθύ πορτοκαλί χρώμα όταν είναι ώριμο.
Πού το βρίσκουμε: Στην Πάρο, σε τοπικά μανάβικα και λαϊκές αγορές.

 

Perlina Tρικαλων

Καλλιεργείται επιτυχώς στα Τρίκαλα. Μικρός έως μεσαίος καρπός, με κίτρινη άγριας υφής φλούδα, σαν καρύδα. Σφιχτή και συμπαγής, έντονα πορτοκαλί σάρκα.
Πού το βρίσκουμε: Lidl, My market.

 

Ζακύνθου ή φετωτό

Παλιά ποικιλία, που έφτασε στο νησί από τους Ενετούς και καλλιεργείται κυρίως σε παράλιες εκτάσεις. Μεγάλου μεγέθους, με ανάγλυφες στρογγυλές φέτες, που το κάνουν να μοιάζει με κολοκύθα. Η φλούδα είναι κιτρινωπή και θαμπή και η σάρκα ανοιχτοκίτρινη και ζουμερή. Στη Ζάκυνθο το σερβίρουν και με πικάντικο λαδοτύρι, ελαιόλαδο και πιπέρι.
Πού το βρίσκουμε: Σε επιλεγμένα ΑΒ και στα μανάβικα, στα σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή αγορά Ζακύνθου.

Κι ένα βιολογικό

Αν και βρίσκουμε και συμβατικό από το είδος αυτό, το βιολογικό ξεχωρίζει για το άρωμα και τη γεύση του. Είναι το πεπόνι Λουτρακίου, πιο γνωστό ως πεπόνι-ανανάς. Μακρουλό, με φλούδα ωχροκίτρινη, ανάγλυφο λεπτό πλέγμα στην επιφάνεια, όπως του Gallia, και με σάρκα πορτοκαλόχρωμη, ζουμερή και ευωδιαστή. Θεωρείται από τα νοστιμότερα της Ελλάδας και καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο. Αναζητήστε το στις βιολογικές λαϊκές αγορές, π.χ. στον πάγκο της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη από το Κυβέρι Αργολίδας.


Τα… χειμωνιάτικα

Θρακιώτικο

Παλιά, όψιμη ποικιλία της Ανατολής, που έφεραν μαζί τους με σπόρους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και την καλλιέργησαν στη Θράκη. Μεσαίου μεγέθους, στρογγυλός στη μία άκρη και μυτερός στην άλλη, με φλούδα κίτρινη, με χαρακιές και σκουροπράσινα στίγματα. Η σάρκα λευκή, νοστιμότατη και ευωδιαστή. Συγκομίζεται αρχές και μέσα φθινοπώρου και διατηρείται όλο τον χειμώνα.

Κατσάμπα ή μπρίκι

Όψιμη, παμπάλαιη ποικιλία, ενδημική της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Οι καρποί συγκομίζονται τον Σεπτέμβριο και διατηρούνται για 2-3 μήνες. Έχει φλούδα γκριζωπή με απλές κιτρινωπές αποχρώσεις και μαύρα στίγματα, και σάρκα υποκίτρινη με πολύ έντονη γεύση και μέτριας έντασης άρωμα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών