ΑΓΟΡΑ

Φάμπρικα: Oίνος ερυθρός ξηρός

Ο Νίκος, η Νικολέτα και μια κορυφαία ελληνική ποικιλία.

02.04.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Μαριάννα Ρούσσου
Φάμπρικα: Oίνος ερυθρός ξηρός

Ο Νίκος, η Νικολέτα και μια κορυφαία ελληνική ποικιλία.

Όταν πρόκειται για κρασί, προτιμώ ως επί το πλείστον κόκκινο, ενίοτε και ροζέ, αν είναι πολύ ιδιαίτερο. Το συγκεκριμένο κόκκινο κρασί το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές είτε παγωμένο σκέτο, είτε ως συνοδευτικό σε ντοματένια λαδερά, σε κρεατικά αλλά και με μπολονέζ, που ταιριάζει υπέροχα. Είναι αρκετά πιπεράτο στο στόμα, έχει καλό όγκο, στρογγυλές τανίνες, ενώ είναι φρουτώδες με αρώματα κερασιού, βανίλιας και ντομάτας και αφήνει μια απίστευτη φρεσκάδα σαν επίγευση. Παράγεται από την πιο γνωστή ερυθρή ποικιλία των Κυκλάδων, τη Μανδηλαριά, γνωστή και με το παρατσούκλι Βάφτρα, λόγω του έντονου μαύρο-κόκκινου χρώματος.

Η Φάμπρικα παράγεται στο μικρότερο οινοποιείο της Ελλάδας, στη Σύρο από τον Νίκο Χατζάκη. Το λευκό της Φάμπρικας είναι το πρώτο κρασί που δημιουργήθηκε εκεί το 2011, ενώ μετά από τρία χρόνια ακολούθησε το επίσης λευκό ξηρό “Σαν τα Μάραθα”. Την ίδια χρονιά ο Νίκος και η δικιά μας Νικολέτα Μακρυωνίτου – σύζυγος του πρώτου, και αγαπημένη οινολόγος, ρεπόρτερ και συνεργάτιδα στα γαστρονομικά έντυπα του ομίλου- ετοίμασαν την Φάμπρικα Ερυθρή, που έμεινε στα βαρέλια για αρκετούς μήνες, εμφιαλώθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά στα τέλη του 2014.

Δύσκολη απόφαση για δύο νέα παιδιά να αποχωρίσουν από το κλεινόν άστυ, όταν μάλιστα ο προορισμός είναι ένα μικρό νησί, το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παράδοση στο οινικό γίγνεσθαι. Με τεράστια αγάπη όμως για τον τόπο τους, γοητευμένοι απ’ τις αντιθέσεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, τη βαθιά κουλτούρα που παντρεύει το λαϊκό στοιχείο με την αρχοντιά αλλά και την αστική αισθητική με τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί με στόχο να παράγουν κρασιά ταιριαστά στο περιβάλλον τους και εναρμονισμένα με τις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες του Αιγαίου. Έτσι προχώρησαν στην οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι ιδιαίτερα κρασιά με χαρακτήρα. Για τους λάτρεις του λευκού συστήνω ανεπιφύλακτα το “Σαν τα Μάραθα”, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά Ασύρτικα, που οινοποιούνται εκτός Σαντορίνης. Και ναι όταν πρέπει θα ευλογάμε και τα γένια μας.

Τα κρασιά τους τα βρίσκουμε στα: Greece and Grapes, Botilia, Vinoteca, E-wineshop.gr, Ampulla Θεσσαλονίκη, Cava Halari Cordis, Μιράν

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών