ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φύλλα «Ανατολή»

Εξαίρετα για πίτες στο φούρνο και τηγανητά τυλιχτάρια, τα τουρκικής καταγωγής φύλλα παρασκευάζονται και από ένα εργαστήριο στη Ροδόπη.

12.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φύλλα «Ανατολή»

Τα «γιουφκά» κατάγονται από την Ανατολική Τουρκία αλλά έχουν εγγραφεί στο τοπικό μητρώο γεύσεων της Βόρειας Ελλάδας. Όταν οι κάτοικοι της Θράκης πηγαίνουν στην Αδριανούπολη αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από τα εν λόγω χειροποίητα φύλλα. «Γιατί να μην τα φτιάχνουμε και στην Ελλάδα;», σκέφτηκαν η Φαϊζέ και ο Μουράτ Γιουνούς από το χωριό Λύκειο του Νομού Ροδόπης. Μετά από μια περίοδο μαθητείας στην Προύσα, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2006 την επιχείρηση «Ανατολή». 

Οι πρώτες ύλες για το ζυμάρι είναι: αλεύρι, νερό και αλάτι. Τα «γιουφκά» δεν έχουν καθόλου μαγιά, αυγά ή συντηρητικά και γι’ αυτό διατηρούνται μόνο για 15 μέρες στο ψυγείο. Η διαφορά με τα άλλα χειροποίητα φύλλα που φτιάχνουμε στην Ελλάδα είναι ότι αυτά είναι ήδη ψημένα σε ένα ειδικό μηχάνημα, το σατ. Αυτό είναι και ο λόγος που είναι πεντανόστιμα. Ομως, τα φύλλα από ζύμη που δεν έχει λάδι ή τσικουδιά ή ξίδι ή γιαούρτι είναι καταδικασμένα να ξεραθούν στο φούρνο. Έτσι τα «γιουφκά» χρειάζονται επάλειψη με κάποιο υγρό για να ροδίσουν σωστά και να γίνουν τραγανά χωρίς να καούν: γάλα ή λάδι ή αυγό χτυπημένο με λάδι ή γιαούρτι και λάδι χτυπημένα στο μπλέντερ (το μυστικό της Φαϊζέ). Εναλλακτικά, καλύπτουμε την πίτα με καθαρή πετσέτα και σκεπάζουμε το ταψί με άλλο σκεύος, για να κρατήσει τους υδρατμούς κατά το ψήσιμο. 

Φύλλα Ανατολή, Λύκειο Ροδόπης, τηλ. εργαστηρίου: 25320-41.151, τηλ. παραγγελιών: 694.57.79.646. Στην Αθήνα θα τα βρείτε στο κατάστημα «Το Θυμάρι του Στρέφη» (Καλλιδρομίου 51Α, Εξάρχεια, τηλ.: 210-33.00.384).  

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών