ΠΡΟΪOΝΤΑ

Γεύσεις ταβέρνας

Όλη η ουσία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, χωρίς γραφικότητες και κακό φολκλόρ, συγκεντρωμένη σε ένα μικρό περιεκτικό βιβλίο. Γραμμένο κατευθείαν στα αγγλικά και μεταφρασμένο επίσης στα γαλλικά, απευθύνεται στο διεθνές κοινό.

11.07.2019| Updated: 25.06.2021
Γεύσεις ταβέρνας

Όλη η ουσία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, χωρίς γραφικότητες και κακό φολκλόρ, συγκεντρωμένη σε ένα μικρό περιεκτικό βιβλίο. Γραμμένο κατευθείαν στα αγγλικά και μεταφρασμένο επίσης στα γαλλικά, απευθύνεται στο διεθνές κοινό.

«My greek taverna» ονομάζεται το πόνημα της Άννας Παυλάκη και του Μάκη Γεωργιάδη. Με μεγάλη εμπειρία στο μάρκετινγκ εκδοτικού ομίλου η πρώτη, μάγειρας ο δεύτερος, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός βιβλίου που συστήνει σε ένα διεθνές κοινό όχι μόνο τα βασικά της ελληνικής κουζίνας, αλλά την ίδια την κουλτούρα της ελληνικής φιλοξενίας. Εξήντα πέντε φαγητά που θα μπορούσε κάποιος να συναντήσει σε μια ταβέρνα παρουσιάζονται μέσα από καλογραμμένες συνταγές, ζωντανές φωτογραφίες και μυστικά μαγειρικής. Το βιβλίο ξεκινά με τη συνταγή για τζατζίκι και συνεχίζει με ντοματοκεφτέδες, φάβα, χταπόδι ξιδάτο, ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, χειροποίητο φύλλο για πίτες, μπακαλιάρο σκορδαλιά, γιουβέτσι, κόκορα με χυλοπιτάκι και πολλά ακόμα από το εθνικό μας συνταγολόγιο. Η πρόθεση, όπως εξηγεί η Άννα Παυλάκη, ήταν «να αιχμαλωτίσει και να αποτυπώσει αυτές τις μοναδικές στιγμές, αυτά τα αυθεντικά τελετουργικά που εξελίσσονται καθημερινά στις ταβέρνες της χώρας». Ο υπότιτλος του βιβλίου κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο τον σκοπό έκδοσής του: «Taking greek cuisine back home» – παίρνοντας την ελληνική κουζίνα μαζί σας πίσω στο σπίτι.

Οι πρώτες ύλες είναι απλές, από αυτές που θα μπορούσε να βρει κάποιος σε όποιο σημείο του κόσμου και αν μαγειρέψει. Η πρώτη αγγλική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2018 εξαντλήθηκε και ακολούθησε δεύτερη έκδοση, ενώ πρόσφατα το βιβλίο «My greek taverna» κυκλοφόρησε και στα γαλλικά. Πρόκειται εν ολίγοις για ένα ενδιαφέρον success story, μια εκδοτική προσπάθεια που τελεσφόρησε και βρήκε παγκόσμιο δίαυλο, αφού διατίθεται και από τον ιντερνετικό κολοσσό Amazon.

Είναι ωραία πρόταση για δώρο σε οποιονδήποτε αγγλόφωνο ή γαλλόφωνο φίλο σας, αλλά και το ιδανικό ξεκίνημα για έναν νέο μάγειρα που μπαίνει τώρα στην κουζίνα και θέλει να κάνει κτήμα του την ελληνική κουζίνα.


Πληροφορίες: Ιωάννα Παυλάκη, Μάκης Γεωργιάδης, My Greek taverna / Ma taverna Greque, εκδ. Πεδίο, 2018/2019, γλώσσα: αγγλικά και γαλλικά, σελ 168.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 158. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών