ΠΡΟΪOΝΤΑ

Γιαούρτι και φέτα από το Κριεκούκι

Ενα οικογενειακό τυροκομείο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι αποτέλεσμα πείρας και γνώσης.

13.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Γιαούρτι και φέτα από το Κριεκούκι

Ενα οικογενειακό τυροκομείο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι αποτέλεσμα πείρας και γνώσης.

Το τυροκομείο της οικογένειας Παγώνη στο Κριεκούκι μετρά περισσότερο από μισόν αιώνα ζωής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 ήταν απλώς ένα μεγάλο καζάνι στην αυλή του παλιού πατρικού, όπου φτιαχνόταν πρόβειο γιαούρτι, ονομαστό προϊόν της περιοχής. Η καθημερινή παραγωγή πωλούνταν σε έναν πάγκο στον κεντρικό δρόμο. Εκεί βρίσκεται σήμερα το οικογενειακό τυροπωλείο-παντοπωλείο με όλα τα προϊόντα Παγώνη. Τα διασημότερα είναι το πρόβειο γιαούρτι, σφικτό, πυκνό, με υπέροχη οξύτητα, και η βαρελίσια φέτα με τη μεστή και πλούσια γεύση. Περισσότεροι από 100 επιλεγμένοι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί δίνουν συνολικά κάθε χρόνο 1.000 τόνους πρόβειο και 300 τόνους γίδινο γάλα, με τα οποία παράγονται τα προϊόντα της εταιρείας.

Η πατροπαράδοτη τεχνική για την παρασκευή του γιαουρτιού είναι χρονοβόρα αλλά ουσιώδους σημασίας. Το γάλα μοιράζεται στα πήλινα κεσεδάκια και στη συνέχεια, σε ένα-ένα από αυτά προστίθεται η μαγιά, ώστε η κάθε ποσότητα να πήζει αυτόνομα. Αντιθέτως, στη μαζική, βιομηχανική παραγωγή η μαγιά προστίθεται στη μεγάλη δεξαμενή με το γάλα, εκεί πήζει και, στη συνέχεια, το ήδη πηγμένο γιαούρτι μοιράζεται στα κεσεδάκια.

Δοκιμάστε επίσης: το λαστιχωτό Καστελλάνι και την παραλλαγή του, τον Ερυθρότυρο, τη μαλακή και πιπεράτη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το πεκορίνο. Οι κρέμες και το ρυζόγαλο είναι πρωινής παραγωγής. Το πρόβειο γιαούρτι κυκλοφορεί και σε λάιτ εκδοχή με 0-3% λιπαρά. 


Τυροκομείο Παγώνη 
Κεντρικό κατάστημα Εθν. Αντίστασης 73, Ερυθρές Αττικής (Κριεκούκι), τηλ.: 22630-63.102 (Επικοινωνήστε για να μάθετε το πλησιέστερο σημείο πώλησης σε Αττική και Νότια Ελλάδα). 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT