ΠΡΟΪOΝΤΑ

Γραβιέρα απ’ τις λίγες

Στην ορεινή κωμόπολη του Νομού Ρεθύμνου, ο τοπικός συνεταιρισμός φτιάχνει τυριά που βασίζουν τα γευστικά τους χαρακτηριστικά στα πλεονεκτήματα της ποιότητας του γάλακτος.

12.01.2011| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Μυρσίνη Λαμπράκη
Γραβιέρα απ’ τις λίγες

Στην ορεινή κωμόπολη του Νομού Ρεθύμνου, ο τοπικός συνεταιρισμός φτιάχνει τυριά που βασίζουν τα γευστικά τους χαρακτηριστικά στα πλεονεκτήματα της  ποιότητας του γάλακτος.

Ογδόντα με ενενήντα χιλιάδες πρόβατα βόσκουν στις πλαγιές του Ψηλορείτη τα μυριστικά βοτάνια μιας μοναδικής στη Μεσόγειο χλωρίδας, δίνοντας ένα αρωματικό και δυνατό (σε λιπαρά) γάλα. Διακόσιοι είκοσι κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων αποφάσισαν το 1960 να συνεταιριστούν ώστε να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το εξαιρετικής ποιότητας γάλα, στη μεγαλύτερη ποσότητα του πρόβειο (κατά 95%), το οποίο μέχρι τότε τυροκομούσαν πάνω στο βουνό σε αυτοσχέδιες πέτρινες στάνες (μιτάτα). Σήμερα, ο Συνεταιρισμός Τυροκομικών Προϊόντων Ανωγείων διαθέτει μια μεγάλη μονάδα συγκέντρωσης και επεξεργασίας γάλακτος που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πιστός στην γκάμα των καθιερωμένων παραδοσιακών προϊόντων. Σημειώστε λοιπόν: κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, βούτυρο.

Η ναυαρχίδα, όμως, των τυριών του είναι η γραβιέρα Ανωγείων, ένα ήπιο και ευγενικά αλατισμένο τυρί, με ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση και με πλούσιο άρωμα πρόβειου γάλακτος. Δοκιμάστε την συνοδεία θυμαρίσιου μελιού. Επίσης στην τυρόπιτα μαζί με ένα ουδέτερο ανθότυρο ή φέτα. Αφήστε τη να μελώσει επάνω σε ψητά λαχανικά. Προσθέστε μεγάλους κύβους στο κλέφτικο αρνάκι. Και – το καλύτερο όλων – κόψτε την σε μικρά κομμάτια, αφήστε την για δέκα λεπτά να «ιδρώσει» ώστε να βγάλει τα λιπαρά της και απολαύστε την με καλοζυμωμένο ψωμί.


Αγροτικός – Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων, Ανώγεια, Κρήτη, τηλ.: 28430-31.266. Στην Αθήνα θα βρείτε τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT