ΠΡΟΪOΝΤΑ

Η αιώνια λιακάδα της Madame Ginger έγινε βιβλίο

Η γνωστή Ελληνίδα food blogger μεταπηδά πρόσκαιρα από το ψηφιακό σύμπαν στον χειροπιαστό κόσμο του χαρτιού και μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, ονόματι «Δε Κούκμπουκ».

27.10.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: εξωφύλλου-συνταγών βιβλίου: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Η αιώνια λιακάδα της Madame Ginger έγινε βιβλίο

Η γνωστή Ελληνίδα food blogger μεταπηδά πρόσκαιρα από το ψηφιακό σύμπαν στον χειροπιαστό κόσμο του χαρτιού και μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής, ονόματι «Δε Κούκμπουκ».

Πόνημα της καραντίνας –πες το και ηθελημένη πράξη αντίστασης στην ασφυκτική καθήλωση του εγκλεισμού–, το πρώτο βιβλίο συνταγών της Madame Ginger δουλεύτηκε εντατικά μέσα σε τέσσερις μήνες και πριν από λίγες μέρες βγήκε από το τυπογραφείο και… ζεστό ζεστό προσγειώθηκε στα χέρια μας. Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση η Madame Ginger, μία από τις πρώτες επαγγελματίες food bloggers στην Ελλάδα, ταλαντούχα και περιπετειώδης μαγείρισσα, εκπληκτική στο να ανιχνεύει τις νέες τάσεις, θαυμάσια στην επικοινωνία, με αμεσότητα και σπιρτάδα. Έχει κάτι το ανεξίτηλα cool η περσόνα που πρωτοδημιούργησε το 2012, αυτή η περίφημη «μαντάμ», που δεν έχει τίποτα το μανταμίστικο, αλλά είναι η επιτομή του χιπστερισμού, με το μαλλί χυτό ή δεμένο σε ατημέλητη εφηβική κοτσίδα, τους μεγάλους κρίκους και τα μπρουτάλ τατουάζ.

Έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Επικοινωνία και για επτά χρόνια εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο, έως ότου μια απόλυση την έκανε να αναθεωρήσει τη μέχρι τότε πορεία της και να πάρει την απόφαση να γραφτεί σε σχολή μαγειρικής. Έπειτα, έκανε τη θητεία της σε κουζίνες εστιατορίων, όπως το P-Box του Χριστόφορου Πέσκια, το Μama Roux και το New York Sandwiches, πριν αναλάβει αφεντικό του εαυτού της (και άλλων) δημιουργώντας το blog www.madameginger.com. Μέσα στα χρόνια έχει εδραιώσει πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας με το κοινό της, τα «gingerakia» της, όπως τους αποκαλεί, και έχει δημιουργήσει ένα δικό της μαγειρικό ψηφιακό σύμπαν, το οποίο, εκτός από το site, επεκτείνεται και στα social media και στο youtube. Τη μια μπορεί να τη δούμε να μας ξεναγεί στη λαϊκή της Καλλιδρομίου και την άλλη να μας δείχνει πώς θα φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα αρωματικά χώρου.

Κατ’ εμέ, έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι επιλέγει να τυπώσει ένα βιβλίο με συνταγές, όταν ο φυσικός της χώρος είναι οι οθόνες μας. Scripta manent. Τι θέλει, όμως, να καταθέσει σε αυτό το μαγειρικό μανιφέστο που παίρνει μορφή βιβλίου; Η vegetarian κουζίνα μάς αφορά όλους Η Madame Ginger εδώ και δύο χρόνια έχει κόψει το κρέας από τη διατροφή της και έτσι στο βιβλίο της δεν θα βρούμε συνταγές με κρέας ή ψάρι. Και όμως, ο υπότιτλος του «Δε Κούκμπουκ» δεν κάνει νύξη για vegan, χορτοφαγική ή νηστίσιμη μαγειρική. Γράφει απλώς «61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές για όλους». Μπορεί να σας ακούγεται οξύμωρο, μπορεί να αναρωτιέστε πώς τάχα ένα βιβλίο που εξαιρεί μια τόσο βασική κατηγορία φαγητών δικαιούται να διακηρύσσει ότι απευθύνεται σε όλους. Ίσως αν σταματούσαμε να βάζουμε ταμπέλες στις διατροφικές μας προτιμήσεις, να γινόμασταν πιο ανοιχτόμυαλοι απέναντι στο φαγητό που μπορούμε να μαγειρέψουμε και να απολαύσουμε. Στην τελική, ένας είναι ο κανόνας στη μαγειρική, η νοστιμιά, και ως και ως προς αυτό η συγγραφέας μάς εγγυάται ότι δεν θα πέσουμε έξω. Στον πρόλογό της σημειώνει, «τις συνταγές αυτού του βιβλίου θα τις μαγειρέψεις εσύ που αποφεύγεις το κρέας, αλλά κι εσύ που είσαι κρεατοφάγος και κάποιες μέρες την εβδομάδα προτιμάς ένα νόστιμο πιάτο με όσπρια. Θα τις μαγειρέψεις εσύ που είσαι vegan ή εσύ που θες να μαγειρέψεις για τους vegan φίλους σου. Συνταγές για όσους φτιάχνουν τα κέικ τους με βούτυρο και γάλα, για εκείνους που προτιμούν το λάδι και το γάλα αμυγδάλου. Συνταγές για τη μαμά που νηστεύει, τον μπαμπά που προσέχει, τον φοιτητή που πρέπει να θρέψει σώμα και νου εύκολα και οικονομικά, τον άνθρωπο του σήμερα που τρέχει όλη μέρα να προλάβει και έχει μόλις μισή ώρα στη διάθεσή του να φτιάξει ένα νόστιμο πιάτο».

Έχει πολλές ιδέες, όλες δοκιμασμένες και με ανάλυση της διατροφικής τους αξίας από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Μιχάλη Κάβδα. Στέκομαι στις πιο ιντριγκαδόρικες: κουνουπίδι αλά πολίτα με ταχινολέμονο, σουτζουκάκια μελιτζάνας και παστίτσιο με κιμά μανιταριών και μπεσαμέλ χωρίς βούτυρο και αυγά, από το κεφάλαιο «Ελληνικό comfort food». Χούμους με καρότα και πέστο ψητής κίτρινης πιπεριάς με ηλιόσπορο, μπέργκερ παντζαριού, από τις πιο έθνικ συνταγές του κεφαλαίου «Cook like a local». Αλατισμένη καραμέλα από χουρμάδες και μπράουνις με 4 υλικά, από τα «Γλυκά munchies». Είναι γεύσεις και πιάτα που πιάνουν τον σφυγμό της εποχής και απαντούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός φιλοπερίεργου κοινού που αγαπά να δοκιμάζει και να μαγειρεύει έξω από τα γνώριμα μονοπάτια.

Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), «Δε Κούκμπουκ», εκδ. Μίνωας 2020, σελ. 173. To βιβλίο θα είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία και στο e-shop της Madame Ginger (madameginger.com/shop) από τις 15/10. Παράλληλα, 100 αντίτυπα με προσωπική αφιέρωση θα διατίθενται για παραγγελία μέσω του e-shop μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών