ΑΓΟΡΑ

Η φάρμα των στρουθοκαμήλων

H οικογένεια Θεοφιλοπούλου στη Μέλισσα Ηλείας έχει φτιάξει μια μονάδα εκτροφής στρουθοκαμήλων και συσκευάζει το υγιεινό κρέας τους.

12.01.2011
Φωτογραφία: Κανάρης Τσίγκανος

H οικογένεια Θεοφιλοπούλου στη Μέλισσα Ηλείας έχει φτιάξει μια μονάδα εκτροφής στρουθοκαμήλων και συσκευάζει το υγιεινό κρέας τους.

Η Μέλισσα, κοντά στα Λεχαινά, αριθμεί περίπου 70 οικογένειες. Μία εξ αυτών, η οικογένεια Θεοφιλοπούλου, αποφάσισε το 1999 να δημιουργήσει εδώ μια φάρμα εκτροφής των πτηνών που παράγουν τα μεγαλύτερα αυγά του ζωικού βασιλείου. Οι στρουθοκάμηλοι είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στις ασθένειες. Είναι φυτοφάγα πτηνά και οι ταΐστρες τους γεμίζονται καθημερινά με ντόπιο καλαμπόκι, τριφύλλι, πίτουρο, κριθάρι και σιτάρι αλεσμένο σε γειτονικό μύλο. 

Κάθε χρόνο γεννιούνται στη μονάδα (Φεβρουάριο έως Οκτώβριο) περίπου 320 πουλιά. Σε ένα μικρό κτίριο βρίσκεται η εκκολαπτική μηχανή, όπου τα αυγά παραμένουν για 40 ημέρες, και δίπλα το επωαστήριο. Τα μικρά μεγαλώνουν μακριά από τους γεννήτορες. Στους 10-15 μήνες οδηγούνται σε γειτονικό σφαγείο. Το κρέας επιστρέφεται στη φάρμα για την τυποποίησή του σε κενό αέρος. Κάθε πτηνό δίνει περίπου 20-28 κιλά καθαρό κρέας, με το οποίο η εταιρεία προμηθεύει περίπου 50 αθηναϊκά κρεοπωλεία.  

Το κόκκινο κρέας της στρουθοκαμήλου μοιάζει με του μοσχαριού, ενώ η γεύση του θυμίζει περισσότερο κυνήγι. Εχει τόσες πρωτεΐνες και σίδηρο όσες το μοσχαρίσιο αλλά είναι λιγότερο λιπαρό. Γι’ αυτό συνιστάται σε όσους έχουν προβλήματα καρδιάς και αναιμίας. Οσον αφορά το μαγείρεμά του, θα χρειαστεί να το μαρινάρετε (για 2 ώρες έως και 1 νύχτα) σε σκέτο κόκκινο κρασί ή κρασί με σκόρδο και μπαχαρικά ή σκέτο γάλα. 


 

Ionian Farm Ostrich: Αποστόλης & Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Μέλισσα Ηλείας, τηλ.: 6932-245.889 και 6973-881.031.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών