ΠΡΟΪOΝΤΑ

Η κουζίνα της πυργοδέσποινας

Μια πολυτελής έκδοση με μαγευτικές φωτογραφίες και 60 συνταγές από την όχι και τόσο ταπεινή καθημερινότητα της Αυστραλέζας Jane Webster και της οικογένειάς της σε έναν πύργο στη γαλλική εξοχή.

24.12.2018| Updated: 25.06.2021
Η κουζίνα της πυργοδέσποινας

Μια πολυτελής έκδοση με μαγευτικές φωτογραφίες και 60 συνταγές από την όχι και τόσο ταπεινή καθημερινότητα της Αυστραλέζας Jane Webster και της οικογένειάς της σε έναν πύργο στη γαλλική εξοχή.

Είναι το όνειρο πολλών: να ζήσουν για λίγο ή για πολύ σε έναν πύργο στην εξοχή της Γαλλίας. Πρωινές βόλτες, δεντρόσπιτα, αμπέλια, χαμογελαστοί γείτονες, καλλιτέχνες, κήποι και καλό κρασί. Και τι θα τρώμε; Ποιος θα μαγειρεύει και τι; Αυτή την απάντηση δίνει η Jane Webster στο βιβλίο της «Château Life», παρουσιάζοντας εξήντα συνταγές, εμπνευσμένες από τη γαλλική κουζίνα, οι οποίες βέβαια δεν προορίζονται αποκλειστικά για κατοίκους γαλλικών châteaux, αν και η ίδια ζει και μαγειρεύει σε έναν γαλλικό πύργο του 1840 στη Νορμανδία. Οι συνταγές είναι εξαιρετικά δείγματα της ευφυΐας και της τεχνικής που κρύβει η γαλλική γαστρονομική παράδοση, δοσμένες όμως με απλό τρόπο και με φωτογραφίες-αριστουργήματα. Η αφήγηση, δε, συμπυκνώνει όλο τον ενθουσιασμό της συγγραφέως, η οποία μαζί με τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους άφησαν το 2004 τη Μελβούρνη της Αυστραλίας για να ζήσουν σε ένα μεγάλο σπίτι σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Ρουέν και στη Χάβρη. Εποχικά υλικά από τις αγορές και λαχανικά από το μποστάνι της γίνονται υλικά για μοναδικά μαγειρέματα. Οργανωμένες γύρω από δέκα θεματικές, όπως γιορτινές παραδόσεις, κυριακάτικα γεύματα και μεσημεριανό σε πακέτο, οι συνταγές συνοδεύονται από συναρπαστικές αφηγήσεις της ζωής στη γαλλική επαρχία. Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε από μια απλή σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, η οποία όμως ψήνεται στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι ψητό κοτόπουλο με μυρωδικά και πανακότα με κρέμα λεμονιού και φρέσκα μούρα. Η Jane Webster διοργανώνει και γαστρονομικές ξεναγήσεις, οι οποίες διαρκούν μία εβδομάδα και οι συμμετέχοντες –οι οποίοι διαμένουν στον πύργο– έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αγροκτήματα και αγορές, αλλά και να μαγειρέψουν μαζί με την ίδια επιλεγμένες συνταγές. Πάντως, την παράσταση στο βιβλίο κλέβει ο πύργος· το φαγητό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται άλλωστε για ένα πόνημα του εκδοτικού οίκου Assouline, ο οποίος ειδικεύεται στις πολυτελείς, ακριβές, coffee-table εκδόσεις. Ένα βιβλίο εν τέλει, που προσφέρει πρωτίστως απόλαυση για τα μάτια.


Πληροφορίες: JANE WEBSTER Château Life εκδ. Assouline, 2018 γλώσσα: αγγλικά, σελ. 304

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT