ΠΡΟΪOΝΤΑ

Η μεσογειακή κουζίνα σε 240 σελίδες

Περιέχοντας συνταγές από τα ταξίδια της συγγραφέως στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, το βιβλίο σημάδεψε τον τρόπο που μαγειρεύουν οι Βρετανοί και επηρέασε τους κατοπινούς σεφ.

01.06.2020| Updated: 25.06.2021
Η μεσογειακή κουζίνα σε 240 σελίδες

«Τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται στις κουζίνες αυτών των χωρών είναι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το σαφράν και τα αρωματικά ντόπια κρασιά· το άρωμα του δεντρολίβανου, της άγριας μαντζουράνας και του βασιλικού που ξεραίνεται στις κουζίνες· η λάμψη των πάγκων στην αγορά, που είναι γεμάτοι με πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, ελιές, σύκα και λεμόνια· οι μεγάλες στοίβες λαμπερών, ασημένιων ψαριών με ραβδώσεις και ρίγες ή χωρίς».

Αυτά έγραφε στο βιβλίο της «Α book of Mediterranean food»* η κοσμοπολίτισσα Αγγλίδα και συνταγογράφος Elizabeth David. Περιέχοντας συνταγές από τα ταξίδια της συγγραφέως στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ελλάδα, το βιβλίο σημάδεψε τον τρόπο που μαγειρεύουν οι Βρετανοί και επηρέασε τους κατοπινούς σεφ. Εκδόθηκε το 1950, λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να κλείσουν τις πληγές τους και να ανοικοδομήσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.

Τα απλά φρέσκα υλικά, το φως και το χρώμα της μεσογειακής κουζίνας έφεραν ζωή στις γκριζωπές μεταπολεμικές κουζίνες της Αγγλίας. Ενδιαφέρον έχει το ότι την εποχή που εκδόθηκε τα μεσογειακά λαχανικά και φρούτα, το ελαιόλαδο κ.λπ. δεν ήταν ευρέως διαδομένα είδη στη βρετανική αγορά. Άγνωστες παρέμεναν για τους πολλούς και οι διάσημες πλέον συνταγές των κουζινών της Μεσογείου. Προϊόν ειλικρινούς, ψύχραιμης καταγραφής, με μετρημένα, βιωματικά, ευθύβολα κείμενα και συνταγές δοκιμασμένες, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη μαγειρική της Μεσογείου, ίσως όχι το πιο πλήρες, αλλά σίγουρα ένα από τα πιο αξιόλογα. Έχει συμπεριληφθεί πολλές φορές σε λίστες με τα καλύτερα βιβλία μαγειρικής.

* Το βιβλίο θα το βρείτε σε online βιβλιοπωλεία, με ξενόγλωσσους τίτλους, στην έκδοση των Penguin Books του 1998, σελ. 240, ενδεικτική τιμή 5,20€.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών