ΑΓΟΡΑ

Ιδιαίτερες γεύσεις από φραγκόσυκο

Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει τα φραγκόσυκα. Στο πατρικό μου είχαμε μια παπουτσοσυκιά (έτσι λέμε τη φραγκοσυκιά στην Κρήτη) στην αυλή μας και τα καλοκαίρια …

15.03.2017| Updated: 25.06.2021
Ιδιαίτερες γεύσεις από φραγκόσυκο

Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει τα φραγκόσυκα. Στο πατρικό μου είχαμε μια παπουτσοσυκιά (έτσι λέμε τη φραγκοσυκιά στην Κρήτη) στην αυλή μας και τα καλοκαίρια ήταν από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μας να τα γευόμαστε παγωμένα από το ψυγείο. Όταν, λοιπόν, μου τηλεφώνησε ο παραγωγός Παναγιώτης Θωμόπουλος για να με ενημερώσει για την προσπάθεια που κάνουν στη Μάνη με τον κ. Σμυρνιό και την εταιρεία τους Cactus Nopales, χάρηκα ιδιαίτερα. Είναι καιρός αυτό το φρούτο να βγει από την αφάνεια. Ο κ. Θωμόπουλος επέμεινε ιδιαίτερα στα οφέλη από τα φραγκόσυκα (πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και ασβέστιο) και μας έστειλε μια σειρά από προϊόντα, άλλα φτιαγμένα από τον καρπό κι άλλα από το φύλλο του φυτού, για να δοκιμάσουμε. Οι μαρμελάδες που παρασκευάζονται σε συνεργασία με τη ναξιώτικη εταιρεία Melimilon (ήτοι φραγκόφυλλο με μέντα, φραγκόφυλλο με βανίλια και φραγκόφυλλο με κάρδαμο) είχαν πολύ ενδιαφέρον και κυρίως η τελευταία. Το ίδιο και το chutney φραγκόσυκου με ντομάτα και τσίλι –ταιριάζει πολύ με μοσχαρίσιο κρέας– αλλά και η σάλτσα ντομάτα με φραγκόσυκο της εταιρείας Bonum Terrae.


Θα βρείτε τις μαρμελάδες σε επιλεγμένα καταστήματα σε Νάξο (Μελίμηλον), Αθήνα (Νάξια Επιλογή, Πατριδογνωσία, Καλλίτροφον – Τέχνη Γεύσεων), Θεσσ/κη (Ακαδημία) και τα chutneys στο κατάστημα της Bonum Terrae .

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών