ΑΓΟΡΑ

Ημίξερες σταφίδες στο τσαμπί τους

Οι σταφίδες στο τσαμπί είναι μια σπάνια γκουρμεδιά, πρωτοφανής για τη σταφιδοπαραγωγό χώρα μας.

08.05.2018
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Ένα ολόκληρο ημίξερο τσαμπί σταφύλι σερβίρουν στο wine bar Heteroclito στο Σύνταγμα μαζί με μια ποικιλία διαλεχτών τυριών και με τα επιλεγμένα κρασιά τους. Οι σταφίδες στο τσαμπί τους είναι μια σπάνια γκουρμεδιά, πρωτοφανής για τη σταφιδοπαραγωγό χώρα μας. Παράγεται από την οικογενειακή επιχείρηση Γνήσιες Γεύσεις, που χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνική βιολογικής μεταποίησης, βασισμένη στη μερική αποξήρανση βιολογικά πιστοποιημένων φρούτων και λαχανικών, με την επιμέλεια του ιδρυτή της εταιρείας, δρος Μιχαήλ Τσαμπαρλή, ακαδημαϊκού, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μέθοδος είναι βασισμένη σε δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ξήρανσης. Τα ημίξερα προϊόντα τους – ντομάτες, ελιές, βερίκοκα, σύκα, μαύρο σκόρδο, πράσινο και κόκκινο μήλο– έχουν πολύ πιο έντονη γεύση από τα κλασικά αποξηραμένα, πιο ζωηρά χρώματα κι αρώματα, πολύ ευχάριστη, ζουμερή υφή και πλούσια θρεπτικά συστατικά, ενώ επιπλέον δεν περιέχουν κανενός είδους πρόσθετο κι είναι ελεγμένα με χημικές αναλύσεις που πιστοποιούν την απουσία αφαλοτοξινών. Έχουν περιεκτικότητα υγρασίας 25%-37% (συνήθως τα αποξηραμένα έχουν υγρασία από 5% έως 25%) κι έτσι διατηρούν καλύτερα τη γνήσια γεύση τους. Κι όπως λένε κι οι ίδιοι, «έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους και περιλαμβάνουν ένα και μόνο συστατικό, το ίδιο το φρούτο». Με αυτή την τεχνική επεξεργάζονται ένα προς ένα και τα τσαμπιά της Κορινθιακής Σουλτανίνας στο ζενίθ της ωρίμασής τους και η ασυνήθιστη λιχουδιά ταιριάζει άψογα με τυριά και συνδυάζεται θαυμάσια με αποστάγματα και κρασιά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών