ΑΓΟΡΑ

Καλούδια στο Παραδοσιακό Μπακάλικο

– Είπα να βάλω λίγο στον πουρέ να νοστιμέψει και μέχρι να μαλακώσει, άλειψα μια φέτα να το δοκιμάσω. Τελικά, σταμάτησα στην 4η φέτα ψωμιού. …

06.03.2018

– Είπα να βάλω λίγο στον πουρέ να νοστιμέψει και μέχρι να μαλακώσει, άλειψα μια φέτα να το δοκιμάσω. Τελικά, σταμάτησα στην 4η φέτα ψωμιού. Το βούτυρο από πρόβειο γάλα βιολογικής κτηνοτροφίας που μου πρότεινε ο Γιάννης Βογιατζιδάκης από το Παραδοσιακό Μπακάλικο είναι από τα πιο νόστιμα βούτυρα που έχω δοκιμάσει. Το φτιάχνει η φάρμα Παπαμαρίνου στην Προσοτσάνη της Δράμας, σε μια μονάδα πλήρως καθετοποιημένη: οι ίδιοι καλλιεργούν τις ζωοτροφές, εκτρέφουν τα ζώα, τα αρμέγουν και τυροκομούν. Εκτός από το βούτυρο, φτιάχνουν και κασέρι, μανούρι και άλλα τυριά. Το επόμενο πρωί φρυγάνισα 1-2 (μπορεί να ήταν και παραπάνω) φέτες χωριάτικο ψωμί και άπλωσα πάνω τους το μυρωδάτο βούτυρο. Απλώνεται εύκολα, έχει μια γλυκιά και ευχάριστη γαλατένια μυρωδιά και πολύ γεμάτη γεύση. Το προτείνω ως άλειμμα, αλλά θα δώσει εξαιρετική νότα και σε πουρέδες, μανιτάρια σοτέ και ριζότι.

– Δοκίμασα και μια εξαιρετική ταραμοσαλάτα, ιδανική για όσους δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν σπίτι. Την παράγει η γνωστή δραμινή εταιρεία αλλαντικών Sary από εκλεκτά αυγά βακαλάου και χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Κάθε χρόνο δίνω πάρα πολλά κιλά, όποιος τη δοκιμάζει έρχεται και ξαναπαίρνει», μου λέει ο κ. Βογιατζιδάκης. Και είναι όντως πολύ νόστιμη, όσο πρέπει αλμυρή, αφήνει μια ελαφρώς καπνιστή και πικάντικη επίγευση. Φτιαγμένη με λευκό ταραμά, διατίθεται στο Παραδοσιακό Μπακάλικο και σε πολλά ακόμα παντοπωλεία στην Αθήνα.

– «Δεν υπάρχει ένα καλό ψωμί του τοστ, χωρίς πρόσθετα», παραπονέθηκα. Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης μού έφερε να δοκιμάσω τα ψωμιά του Γιώργου Αλάφη, φτιαγμένα χωρίς συντηρητικά, γι’ αυτό και πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Ξεχώρισα αυτό που φτιάχνει με αλεύρι ολικής με φύτρο, γνήσιο προζύμι και μέλι ανθέων. Μετά από λίγες μέρες δεν θα είναι τόσο μαλακό όσο τα βιομηχανοποιημένα, αλλά θα μυρίζει και θα έχει τη γεύση ψωμιού.


Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, Τ/99.54.500 & Πρόκλου 31, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών