ΠΡΟΪOΝΤΑ

Καρπούζι χωρίς κουκούτσια

Το εμβληματικό φρούτο του καλοκαιριού πλέον το βρίσκουμε και χωρίς τα ενοχλητικά του κουκούτσια. Αν θέλουμε να το βάλουμε σε γλυκό, είναι μεγάλη διευκόλυνση.

10.07.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Farida El Gazzar
Καρπούζι χωρίς κουκούτσια

Το εμβληματικό φρούτο του καλοκαιριού πλέον το βρίσκουμε και χωρίς τα ενοχλητικά του κουκούτσια. Αν θέλουμε να το βάλουμε σε γλυκό, είναι μεγάλη διευκόλυνση.

Το άσπερμο καρπούζι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων που στην αρχή αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για κάποια μετάλλαξη· απολύτως λογική αντίδραση, αφού από μικροί έχουμε μάθει ότι όλα τα καρπούζια έχουν κουκούτσια, τελεία και παύλα.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Τα συγκεκριμένα καρπούζια δεν είναι μεταλλαγμένα. Πρόκειται για υβρίδια, απολύτως ασφαλή για την υγεία μας, τουλάχιστον στο μέτρο που καλλιεργούνται με ορθές γεωργικές πρακτικές, κάτι που ισχύει γενικώς για κάθε φρούτο και λαχανικό.

Όπως και τα κοινά καρπούζια, έτσι και τα άσπερμα μπορεί να είναι πρώιμα ή όψιμα, ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργούνται, ενώ τα βρίσκουμε σε διάφορα μεγέθη, ακόμη και μίνι. Η μοναδική τους διαφορά από τα άλλα είναι η έλλειψη των κουκουτσιών και το γεγονός ότι είναι λίγο πιο ακριβά, μια και είναι πιο ακριβοί οι σπόροι τους. Σε μια μικρή έρευνα που κάναμε, βρήκαμε άσπερμο μίνι καρπούζι στα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος.

Όταν αγοράζουμε, προσέχουμε να μην υπάρχουν πληγές και σκασίματα, να μη λείπει το κοτσάνι τους και ο φλοιός τους να αποσπάται εύκολα με το νύχι μας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο πιο ελαφριά, τόσο πιο ώριμα είναι.

Συντηρούνται σε δροσερό μέρος για 2 – 3 εβδομάδες, εφόσον όμως κοπούν, πρέπει να σκεπάζουμε τα κομμάτια με διάφανη μεμβράνη. Ετσι κρατάνε μόλις 2 – 3 ημέρες.

Επιστημονική ονομασία: Citrullus vulgaris
Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες A, B6, C, φυτικές ίνες, β-καροτίνη, λυκοπένιο και κάλιο
Θερμίδες: 26 kcal/100 γρ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT