ΠΡΟΪOΝΤΑ

Καρύδια Αρκαδίας, αμύγδαλα από τας Σέρρας

Κάθε φορά που σπάω ένα καρύδι Βλαχοκερασιάς από την Αρκαδία, εντυπωσιάζομαι από τη νοστιμιά του, σαν να το δοκιμάζω για πρώτη φορά.

05.11.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Καρύδια Αρκαδίας, αμύγδαλα από τας Σέρρας

Κάθε φορά που σπάω ένα καρύδι Βλαχοκερασιάς από την Αρκαδία, εντυπωσιάζομαι από τη νοστιμιά του, σαν να το δοκιμάζω για πρώτη φορά. Η ορεινή Αρκαδία πράγματι φημίζεται για τα εξαιρετικά καρύδια της, αλλά και η ορεινή Κορινθία, η Καστοριά, η Κοζάνη, η βόρεια Εύβοια, και για τα αμύγδαλα ο Βόλος, η Καβάλα, οι Σέρρες. Ωστόσο η ντόπια παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση, γι’ αυτό και γίνονται εισαγωγές από Αμερική, Χιλή, Τουρκία, Ινδία και αλλού. Μετά την άνοιξη τα ελληνικά συνήθως εξαντλούνται. Από τον Σεπτέμβρη ξεκινάει η συλλογή τους και ολοκληρώνεται τον Νοέμβρη με τη σειρά: αμύγδαλα, φουντούκια –λίγα και ακριβά– και μετά τα καρύδια. Λίγοι καλλιεργητές ασχολούνται και με αράπικα φυστίκια, κυρίως στην Καλαμάτα. Ειδικά στα καρύδια και στα αμύγδαλα οι καλλιέργειες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Kαλλιεργητές και τεχνολόγοι τροφίμων συμβουλεύουν να προτιμάμε άσπαστους ξηρούς καρπούς, αφού, όπως λένε, «το κέλυφος είναι η καλύτερη προστασία».

Προσοχή στη συντήρηση και στη φύλαξη: τα καρύδια διατηρούνται στο ψυγείο έως 6 μήνες και στην κατάψυξη για περίπου έναν χρόνο, ενώ τα αμύγδαλα σε γυάλινα βάζα σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Σπάστε τα την ώρα που θέλετε να τα καταναλώσετε. Έτσι διατηρούν τα γευστικά χαρακτηριστικά τους, είναι ασφαλή για κατανάλωση και κρατάνε τα πλούσια συστατικά τους (φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά). Ν.Μ

Που θα βρούμε νόστιμους ξηρούς καρπούς

Χαρίλαος
Ο ονομαστός ξηροκαρπάς της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συστηματικών γευστικών δοκιμών, επιλέγει αρωματικά αμύγδαλα Καβάλας, καρύδια Κοζάνης, φουντούκια λίγα, μικρά άγρια από την Άρτα. Όταν σωθούν τα ελληνικά, φέρνει πρώτης ποιότητας εισαγόμενα.
Διεύθυνση: Βατικιώτη 24, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-285.487.

Ιορδάνης
Αγοράζουν αμέσως μετά τη συλλογή μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών από συνεργαζόμενους Έλληνες παραγωγούς και δεν ξεμένουν ποτέ από καρύδια ορεινής Κορινθίας, αμύγδαλα Βόλου και Καβάλας, αράπικο φυστίκι Καλαμάτας και λίγα φουντούκια Αγιάς.
Διεύθυνση: Λ. Ηρακλείου 230, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.733.

Carpo
Ελέγχουν την παραγωγή από το χωράφι, έχουν σταθερούς συνεργάτες και μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Μέχρι την άνοιξη βρίσκουμε αμύγδαλα Καβάλας και καρύδια Εύβοιας και αργότερα επιλεγμένους εισαγόμενους καρπούς.
Σε Κολωνάκι, Ψυχικό, Γλυφάδα και Μαρούσι, διευθύνσεις

Αγρόκτημα Νέστορα
Βιολογικά καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια από τα Κριθαράκια Γρεβενών, στεγνωμένα στον ήλιο, διατηρημένα σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος, συσκευασμένα άψητα. Τηλ. παραγωγού: 6946-802.404 Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Το Κουκούλι, Ηλίανθος, Greenhousebio.gr

Κτήμα Καρυδιές
Αφράτα και νόστιμα βιολογικά καρύδια από το Αρτεμίσιο, με αναγραφόμενη την εσοδεία τους.
Τηλ. παραγωγού 6940-274.641. Θανόπουλος, Ecoshop, Kampos Biomarket

Πολλούς παραγωγούς ξηρών καρπών βρίσκουμε και στις βιολογικές αγορές.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών