ΑΓΟΡΑ

Κιτρινόριζα ή κουρκουμάς

Της οικογενείας της πιπερόριζας, το φυτό αυτό φύεται στα τροπικά κλίματα της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων και των Ινδιών. Ως μπαχαρικό χρησιμοποιούνται οι ρίζες του, οι …

12.06.2017
Φωτογραφία: Shutterstock

Της οικογενείας της πιπερόριζας, το φυτό αυτό φύεται στα τροπικά κλίματα της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων και των Ινδιών. Ως μπαχαρικό χρησιμοποιούνται οι ρίζες του, οι οποίες πρώτα βράζονται και έπειτα αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και δίνουν αυτή την έντονα κίτρινη σκόνη με το γλυκό άρωμα. Επειδή βάφει έντονα, χρησιμοποιήθηκε στη βαφή υφασμάτων αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων. Συχνά περιέχεται ως χρωστικό σε τρόφιμα όπως η μουστάρδα. Περιλαμβάνεται σε όλα τα μείγματα κάρι, αλλά και το ίδιο, μόνο του, χρησιμοποιείται σε πάμπολλες μαγειρικές παρασκευές των νοτιοανατολικών χωρών.

Σε τι μορφή το βρίσκουμε και πού το χρησιμοποιούμε;

  • Το βρίσκουμε σε σκόνη. Εχει πολύ απαλό, γλυκό άρωμα (με τόνους καβουρδιστούς στο βάθος).
  • Χρησιμοποιείται για να χρωματίσει κυρίως πιλάφια και ριζότι, αντί/ή συμπληρωματικά του σαφράν (μειώνοντας έτσι το κόστος και το αρωματικό αποτέλεσμα).
  • Βάφουμε με αυτό μείγματα από λευκούς κιμάδες (κοτόπουλο και γαλοπούλα).
  • Ενισχύει το χρώμα αλλά και τη γεύση σε σούπες λαχανικών και οσπρίων, λεμονάτα ή μουσταρδάτα φαγητά ή φρικασέ.
  • Σε «κινεζικές» τηγανιές με κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά, λαχανικά.
  • Δίνει μια ανατολίτικη, γλυκιά χροιά σε σάλτσες ντομάτας για κρεατικά, κεφτέδες (τύπου γιουβαρλάκια ή σουτζουκάκια) και θαλασσινά (τύπου σαγανάκια).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών