ΠΡΟΪOΝΤΑ

Κρύο, καιρός για χόρτα

Κηπευτικά, φρούτα, ψάρια και θαλασσινά που είναι τώρα στα καλύτερά τους

04.01.2016| Updated: 25.06.2021
Κρύο, καιρός για χόρτα

Φρούτα

Στο φουλ τους είναι τώρα όλα τα ξινά: Τα μανταρίνια, με δημοφιλέστερες τις Κλημεντίνες και τα δυσεύρετα μανταρίνια Χίου μέχρι τα πιο κοινά τύπου Χίου (δοκιμάστε της Ερμιόνης!). Τα πορτοκάλια της εποχής είναι τα New Hall, οι Ναβαλίνες και τα Μέρλιν και τα πιο εύγευστα λεμόνια είναι του Πόρου και της Κορίνθου. Για το άρωμα αλλά και για γλυκά του κουταλιού θα βρούμε επίσης νεράντζια και φράπες (ωραία της Λακωνίας) και γκρέιπφρουτ (δημοφιλή της Κορινθίας και της Κρήτης).

Τα βουτυράτα αβοκάντο που βρίσκουμε στις αγορές είναι κατά 90% από Κρήτη και κάποια λίγα από Πόρο και Γαλατά Τροιζηνίας. Κατά κύριο λόγο ψυγείου είναι πλέον τα αχλάδια, τα μήλα και τα ακτινίδια.

Λαχανικά

Τα νοστιμότερα και πιο τρυφερά κηπευτικά θα τα βρούμε τώρα στις αγορές: κουνουπίδια και λάχανα, μπρόκολα, μυρώνια και καυκαλήθρες, σαλάτες και ρόκα, σέλινο, σέλερι και σελινόριζες, τρυφερά καρότα, πράσα και σπανάκια και, φυσικά, τρυφερά χόρτα του βουνού. Τώρα βγαίνουν οι πρώτες αγκινάρες (πολύ ωραίες από την Τρίπολη και το Αργος).

Γλυκοπατάτες ελληνικές βρίσκουμε λίγες από την Τρίπολη και από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κάποιες τελευταίες φρέσκες κολοκύθες υπάρχουν σε μερικούς πάγκους.

Ψάρια – θαλασσινά

Οι ανεμότρατες μονοπωλούν τις θάλασσες εξαιτίας της κακοκαιρίας και ως εκ τούτου έχουμε πληθώρα σε ψάρια με νοστιμότερη σάρκα λόγω των κρύων: αθερίνα, γαρίδες, γαύρος, γαλέος, γλώσσα, γοφάρια, γυαλιστερές, καλαμάρια, καραβίδες, κουτσομούρες, λυθρίνια, χταπόδια.

Μέχρι και τον Φλεβάρη κάποια ψάρια, όπως ροφοί, συναγρίδες, σφυρίδες, τσιπούρες και φαγκριά, ξενερίζουν (έρχονται σε πιο ρηχά νερά, λόγω κρύου) κι έτσι είναι ευκολότερη η αλιεία τους.

Ο,τι πρέπει για σούπες όλο ουσία είναι τα βραστόψαρα: χάνοι, πέρκες, γύλοι, μικρές σκορπίνες, δράκαινες, χειλούτσες, χελιδονόψαρα, λύχνοι, καπόνια, πεσκανδρίτσες, σαλάχια, χριστόψαρα κι άλλα μικρά πετρόψαρα.

Κατάλληλη περίοδος είναι επίσης για κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχηβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες. Αντίθετα, η γλώσσα, το λαβράκι και η σαρδέλα βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, οπότε δεν τα επιλέγουμε. Θυμίζουμε ότι κόκκινος τόνος, ξιφίας, γαλέος, καρχαριοειδή, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες είναι απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών