ΑΓΟΡΑ

Λευκά και κίτρινα τυριά που μας άρεσαν

Για πλούσια πλατό στο σπίτι.

13.04.2018
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Τα άσπρα του Κουκά
Από το τυροκομείο Μυκόνου των Κουκάδων στην Άνω Μερά της Μυκόνου δοκιμάζουμε παραδοσιακά τυριά του νησιού, φτιαγμένα από γάλα αγελαδινό, δικό τους. Θεσπέσια οξύτητα, φρεσκάδα και πλούσια υφή έχει το ξινότυρο, ωραία λεπτή γεύση γάλακτος στην ελαφρώς αλατισμένη τυροβολιά, που είναι μαλακό κι εύθρυπτο τυρί, ιδανικό για μαγείρεμα. Δοκιμάστε το πρώτο με φρέσκα φρούτα του δάσους ή σκέτο με θυμαρίσιο μέλι και την τυροβολιά σε πίτες, όπως κάνουν οι Μυκονιάτες, που φτιάχνουν μελόπιτες και κρεμμυδόπιτες. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/22890-71.813 ΑΒ Βασιλόπουλος, Μιράν 

Τσαλαφούτι αφράτο
Ένα αφράτο, κρεμώδες τυρί με οξύτητα στο κόκκινο είναι τούτο το απολαυστικό τσαλαφούτι Καρπενησίου του Παπαθανασίου. Παράγεται με αιγοπρόβειο γάλα από κτηνοτρόφους της περιοχής. Συνδυάζεται ιδανικά με αυγά σε σαγανάκια, σε καγιανά, αλλά και στα μαγειρέματά μας για να δένει σάλτσες. Αλειμμένο σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε παξιμάδια, είναι ιδανικό ορεκτικό και για τον μπουφέ. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/26410-57.940
Παραδοσιακό Μπακάλικο, Κρεοπωλείο Τα Μαλάματα, Κρεοπωλείο Αλαφούζος 

Καμαρώστε μια φέτα
Θα πρέπει να το περηφανεύονται για τη φέτα τους εκεί στη Μονεμβασιά, στην εταιρεία Λαβιογάλ. Γεύεσαι φέτα με τα όλα της, με πυκνή, ισορροπημένη γεύση, σπιρτάδα, τραγανή οξύτητα και διακριτικά πιπεράτη νοστιμιά, που προκύπτει από το αρωματικά πλούσιο γάλα της περιοχής. Θα νοστιμίσει τις σαλάτες, τις τυρόπιτες και τις αλοιφές μας. Φυσικά και της αξίζει μια περίοπτη θέση στα πλατό τυριών. Νικολέτα Μακρυωνίτου
T/27320-71.515
Οπώριο, Θανόπουλος 

Ναξιώτικο παλαιό
Καμωμένο από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμασμένο για μία διετία είναι τούτο το σπάνιο ξινοτύρι που παράγεται στο Φιλώτι της Νάξου. Το φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα ο καλός παντοπώλης Αρτέμης Περιστεράκης στο παντοπωλείο του με τα παραδοσιακά προϊόντα της Νάξου. Γεύση ονειρεμένη, συμπυκνωμένη νοστιμιά, όλο γάλα. Κρατήστε του θέση στο κέντρο του τραπεζιού και δοκιμάστε το με θυμαρίσιο μέλι και φέτες μαύρης ελληνικής τρούφας. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Νάξια Επιλογή 

Κοπανιστή συριανή
Φανταστικό ξινότυρο, που δυστυχώς παράγεται σε μικρές ποσότητες και δεν κυκλοφορεί εκτός Σύρου, έκτακτο ΠΟΠ Σαν Μιχάλη, πικάντικη γραβιέρα και μια τσουχτερή ΠΟΠ κοπανιστή παράγει η Τυροσύρα με γάλα ντόπιο αγελαδινό. Η κοπανιστή τους, γεύση δυνατή, αναμμένη, με ξηροκαρπάτη επίγευση, είναι ένα ολόπαχο τυρί που ταιριάζει ιδιαίτερα με γλυκόξινα επιδόρπια κρασιά. Αν θέλετε να καλμάρετε τη γεύση της, μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο μαλακό βούτυρο ή γιαούρτι. Νιολέτα Μακρυωνίτου
Τ/22810-42.152
Κωσταρέλος – τη γραβιέρα και το Σαν Μιχάλη τους τα βρίσκουμε με τη φίρμα Bliss Point στην Αθήνα στα: Θανόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης και στη Θεσσαλονίκη στα καταστήματα Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Εδώδιμον.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Δεν είναι ούτε πολύ πικάντικο ούτε πολύ έντονο, έχει όμως μια βαθιά γεύση, που την ενισχύει και το ποιοτικό ελαιόλαδο με το οποίο συσκευάζεται. Το λαδοτύρι Ταστάνης φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα στο χωριό Άγρα της Μυτιλήνης. Ιδανικό σε πλατό τυ- ριών. Λίνα Καπετάνιου
Ελληνικά Καλούδια 

Η ισχύς εν τη ενώσει
Με ντόπιο αγελαδινό γάλα και δικής της καλλιέργειας ντομάτες φτιάχνει η οικογένεια Βακόνδιου γραβιέρα με λιαστή ντομάτα. Και πώς ταιριάζουν τα δύο υλικά! Γεύση πικάντικη και ολοκληρωμένη. Εκτός από το περιώνυμο ΠΟΠ Σαν Μιχάλη Σύρου Ζωζεφίνος και το γροθοτυράκι τους, αξίζει να δοκιμάσετε και την κατσικίσια γραβιέρα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/22810-75.454, ΑΒ

Σφακιανή έμπειρη
Γλυκιά γραβιέρα αιγοπρόβεια, με διάσπαρτες μικρές τρυπούλες, τραγανά κομματάκια βουτύρου και ξηροκαρπάτη επίγευση. Αυτή τη σφακιανή γραβιέρα του Αθητάκη, που είναι παλαιωμένη για πάνω από ενάμιση χρόνο, θα την αφήσουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον ένα τέταρτο να μαλακώσει πριν την απολαύσουμε. Μαζί με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ένα πλούσιο Βιδιανό από τον κρητικό αμπελώνα στα ποτήρια. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/28210-56.050, Μιράν

Κρητικιά γλύκα
Άρωμα που θυμίζει παλιά γραβιέρα. Έχει απαλή, φίνα γεύση, εξαιρετικά βουτυράτη και πληθωρική, με μεγάλες τρυπούλες. Αν σας αρέσουν οι γλυκές γραβιέρες, αυτό είναι το τυρί σας. Παράγεται στον Αποκόρωνα Χανίων από το τυροκομείο Πλυμάκη. Ένα νόστιμο επιτραπέζιο τυρί, άριστο όμως και για πάσης φύσεως μαγειρέματα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/6979-303.100
Παραδοσιακό Μπακάλικο

Κεφαλοτύρι δίχρονο
Από το τυροκομείο Κωσταρέλου δοκιμάσαμε ένα αιγοπρόβειο κεφαλοτύρι καλοψημένο, ωριμάζει για τουλάχιστον 24 μήνες. Παρόλο που είναι αρμυρούτσικο, θα το σέρβιρα και ως επιτραπέζιο με ένα καλό μέλι ή μια μαρμελάδα σύκο για να το ισορροπήσει. Όμως είναι ό,τι πρέπει και τριμμένο σε ένα γενναίο γιουβέτσι με κόκορα ή χοντροκομμένο σε ένα κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/22990-25.569
Κωσταρέλος

Κεφαλοτύρι Βιζέ
Ένα εξαιρετικό γλυκόφαγο κεφαλοτύρι, με ισορροπημένη αρμύρα, καμωμένο από παχύ πρόβειο γάλα. Το παράγει ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Φιλιατών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Κουρέλλας, επιχειρώντας την αναβίωση ενός μοναδικού σκληρού τυριού που μας επανασυστήνεται με την επωνυμία Vize. Ναι, μπορείτε να το τρίψετε στα φαγητά, αλλά αξίζει πρώτα να το δοκιμάσετε και σε ένα πλατό τυριών μαζί με ξερά φρούτα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/24620-87.150
ΑΒ Βασιλόπουλος 

Τυριά ευδαιμονίας
Η εταιρεία Ορίζοντες συνεργάζεται με γνωστά τυροκομεία της Ελλάδας, βγάζοντας μια σειρά τυριών με την επωνυμία Bliss Point σε όμορφες συσκευασίες που τις πας και δώρο. Δοκιμάσαμε τις γλυκές, καλοψημένες, ισορροπημένες και όχι πολύ πικάντικες γραβιέρες του τυροκομείου Στειακάκη στη Γόρτυνα Ηρακλείου. Ο Κρητικός τυροκόμος είναι εξπέρ στα αιγοπρόβεια τυριά, χρησιμοποιεί γάλα από ζώα που βόσκουν σε ορεινά βοσκοτόπια και πειραματίζεται ήπια, προτείνοντας μια πικάντικη, παλαιωμένη γραβιέρα και τις διακριτικά αρωματισμένες εκδοχές της με κρητικό θυμάρι και με πιπέρια. Απολαύστε με ερυθρά, παλαιωμένα κρασιά. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Τ/23990-20.424
Θανόπουλος, ΑΒ, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης, Παντοπωλείο Θεσ/νίκης, Εδώδιμον

Μαυροσκορδάτο
H Downvillage, σε συνεργασία με το τυροκομείο Καρακάνα, δημιούργησαν το Μαυροσκορδάτο. Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή συνταγή του ΠΟΠ Κασεριού Βόλου, το αναμειγνύουν με αποξηραμένο μαύρο σκόρδο και το αφήνουν να ωριμάσει για τουλάχιστον 5 μήνες. Βουτυράτο, με αρωματική πολυπλοκότητα, συνδυάζει την αίσθηση ξηρών καρπών με τη γλυκοπικάντικη χροιά του μαύρου σκόρδου.
Τ/24250-41.232
Premiumfoods.shop, Λεβόν

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών