Για τους αμύητους στην κυπριακή κουζίνα αυτό το βιβλίο κομίζει γνώση και νοστιμιά μέσα από απλές, καθημερινές συνταγές –παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες–, που βασίζονται στη λιτή αλλά και σοφή «κουζίνα της επιβίωσης» της Κύπρου. Η συγγραφέας του Μαριλένα Ιωαννίδου είναι και ερευνήτρια και συνταγογράφος στον Γαστρονόμο Κύπρου. Από αυτόν τον μήνα είναι και η νέα συνεργάτιδά μας.
159 συνταγές σε 200 σελίδες είναι εντυπωσιακός αριθμός. Ένα μεγάλο μέρος της παραδοσιακής κουζίνας της Κύπρου, από τις φλαούνες και τα πουρέκια της σάτζιης μέχρι τις πατάτες αντιναχτές και τις κούπες, δίνει το «παρών». Ακόμα, συνταγές απλές, καθημερινές με όσπρια και λαχανικά, που είχαν σπουδαία –ίσως τη σπουδαιότερη– θέση στην cucina povera των Κυπρίων, πιάτα με κρέας και θαλασσινά, καθώς επίσης και γλυκά (ωραίο και χορταστικό και αυτό το κεφάλαιο, με παραδοσιακές συνταγές, αλλά και σύγχρονες παραλλαγές), όπως τσιπόπιτα, διπλόπιτες με μέλι, μαχαλεπί, φοινίκια και λαγγόπιτες.
Τόσο πυκνή πληροφορία δεν προκύπτει αβίαστα. Ενέχει κόπο, έρευνα, μελέτη και σκέψη. Όταν η χαρά της μαγειρικής συναντά το ερευνητικό υπόβαθρο, το αποτέλεσμα λάμπει, κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την αισθητική του βιβλίου, τις φωτογραφίες ή τον σχεδιασμό του. Είναι καθαρά θέμα περιεχομένου. Θα έλαμπε ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε μία φωτογραφία, σαν τα παλιά συνταγολόγια, όπου χωρούσαν τα πάντα πλην της εικόνας.
Η συγγραφέας δεν είναι τυχαία περίπτωση. Δεν πρόκειται μόνο για μια ταλαντούχα μαγείρισσα που δρα με το ένστικτο, διαιωνίζοντας τις παραδόσεις των προγόνων της. Η Μαριλένα Ιωαννίδου, γνωστή στην Κύπρο από τις διάφορες δράσεις της γύρω από τη γαστρονομία της πατρίδας της, έχει ταχθεί σε έναν σκοπό: να καταγράψει τις μαγειρικές συνήθειες του νησιού και ακόμα να ανασύρει από τη λήθη όσες τείνουν αδίκως να ξεχαστούν. Εδώ και 17 χρόνια ερευνά αυτό το αντικείμενο με την ίδια προσήλωση. Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία δύο ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο «Με γέφυρα τη γευστική μας παράδοση», τα οποία καταπιάνονταν με άγνωστα κυπριακά εδέσματα και με την κυπριακή τυροκομία. Συνεργάστηκε για τη δημιουργία του βραβευμένου γερμανικού βιβλίου «Cyprus: A culinary journey», το οποίο κυκλοφόρησε και στα αγγλικά. Έχει κατά καιρούς παραστεί σε εκδηλώσεις και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ το ερευνητικό της δαιμόνιο βρήκε άλλη μία διέξοδο, όταν δημιούργησε το άρωμα Mirabelle –εις ανάμνησιν του Eau de Chypre, που έκανε θραύση στη Γαλλία του 12ου αιώνα–, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη μακρά παράδοση της Κύπρου στην αρωματοποιία (το αρχαιότερο εργαστήριο αρωμάτων έχει βρεθεί στο νησί).
Μαριλένα Ιωαννίδου, Θησαυροί της κυπριακής κουζίνας, εκδ. Μαριλενιώ ΛΤΔ, Λευκωσία 2017, σελ. 200.
Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.
*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.