ΑΓΟΡΑ

Mια σπάνια ντελικατέτσα

Τέσσερα είδη καβουρμά από λημνιακά ζώα με οικογενειακή συνταγή φτιάχνει το εργαστήρι «Παλαίστρος».

30.12.2019
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Τέσσερα είδη καβουρμά από λημνιακά ζώα με οικογενειακή συνταγή φτιάχνει το εργαστήρι «Παλαίστρος».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: Ο καβουρμάς παρασκευάζεται από χοιρινό ή μοσχαρίσιο συνήθως κρέας που ξεχωρίζεται από το λίπος του, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, αλατίζεται, βράζεται και καβουρδίζεται στο λίπος του. Ο καβουρμάς Παλαίστρος γίνεται όχι μόνο από χοιρινό κρέας και από μοσχάρι, αλλά και από κατσίκι και πρόβατο και έχει εξαιρετική γεύση και υφή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Λίγο έξω από τη Μύρινα της Λήμνου, ο Νίκος Παλαίστρος, τεχνίτης κεραμοσκεπών, έφτιαχνε καβουρμά για την οικογένεια και τους φίλους του. Τα ζώα ήταν της οικογένειάς του και καλοζωισμένα, η συνταγή ήταν του παππού του και ο καβουρμάς του ιδιαίτερα αγαπητός. Πλέον παρασκευάζει, συσκευάζει στο σύγχρονο εργαστήριό του, πιστοποιημένο κατά ISO και HACCP, και πωλεί τον καβουρμά του , πηχτή κ.α. στο μικρό παντοπωλείο του.

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε παντοπωλεία, όπως στο Root 56 στην Αθήνα, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, κ.α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ/22540-61.117 και www.kavourmaslimnou.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΣΕΦ: Δοκίμασα όλα τα είδη και ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Γεύεσαι στο έπακρο το κρέας, αλατισμένο και αρωματισμένο όσο πρέπει. Ξεχωριστός και ιδιαίτερος αυτός ο καβουρμάς. Μην τον μαγειρέψετε πολλή ώρα. Λίγα λεπτά ζέσταμα φτάνουν για να φανούν όλη η γεύση και τα αρώματά του.

ΠΡΟΒΕΙΟΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σπάμε 4 αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, να σπάσει ο κρόκος και να αναμειχθούν με τα άλλα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο και 100 γρ. πρόβειο καβουρμά λεπτοκομμένο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί ο καβουρμάς και να πήξει το αυγό.

*Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών