ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μια συσκευασία για το ψάρι με οικολογική συνείδηση

Μήπως έρχεται το τέλος για το φελιζόλ; Μια νέα, «πράσινη» συσκευασία για νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα έρχεται από τη Σουηδία και αλλάζει τα δεδομένα.

19.10.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Johanna Myllymäki
Μια συσκευασία για το ψάρι με οικολογική συνείδηση

Μήπως έρχεται το τέλος για το φελιζόλ; Μια νέα, «πράσινη» συσκευασία για νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα έρχεται από τη Σουηδία και αλλάζει τα δεδομένα.

Μια νέα ιδέα στον χώρο της συσκευασίας αλιευμάτων κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα και ανοίγει νέους δρόμους στην οικολογική διαχείριση των υλικών συσκευασίας. Πρόκειται για το EcoFishBoxTM, που γεννήθηκε στα εργαστήρια της σκανδιναβικής Stora Enso, με έδρα τη Σουηδία και τη Φινλανδία, εταιρείας με πολλές δεκαετίες εμπειρίας στην παραγωγή κάθε είδους προϊόντων χάρτου, από τσιγαρόχαρτα μέχρι χαρτοκοντέινερ, και ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια τόνους. Το EcoFishBoxTM απευθύνεται σε ιχθυοκαλλιέργειες για τη συσκευασία των εμπορευμάτων τους, με στόχο το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα συνηθισμένα κιβώτια από ΕΡΑ (αφρώδες πολυστυρένιο, δηλαδή φελιζόλ, που συντηρεί τον πάγο) επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, ιδιαίτερα δε τα επιφανειακά ύδατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν ήδη τρομακτικά επιβαρυμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα πλανήτη. Από την άλλη μεριά, η καινοτομία της ανακυκλώσιμης και ανανεώσιμης συσκευασίας EcoFishBoxTM έγκειται στο ότι η παρασκευή της μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 40%, ενώ απαιτεί επτά φορές λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης, με μεγάλη οικονομία. Σε σύγκριση με τις συσκευασίες ΕΡΑ, εξίσου χαμηλότερο είναι και το κόστος ανακύκλωσης και διάθεσης/διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επιπρόσθετα, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εκτυπωθεί με παραστάσεις και λογότυπα σε υψηλή ανάλυση. Η συσκευασία EcoFishBoxTM, πατενταρισμένη για τα επόμενα δέκα χρόνια, διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη χωρητικότητας των 3, 5, 10 και 20 κιλών, μαζί με μια σειρά από διαφορετικά είδη καλυμμάτων. Θα δούμε το EcoFishBoxTM στην ελληνική αγορά; Σύμφωνα με στοιχεία της Paper Care, της ελληνικής εταιρείας που εκπροσωπεί τη Stora Enso από το 1969 στην Ελλάδα και όχι μόνο, η πρώτη επαφή και γνωριμία με το προϊόν στη χώρα μας φαίνεται πως έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, που δείχνουν να προσανατολίζονται σταθερά σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Εξάλλου, αντίστοιχο προσανατολισμό δείχνουν και οι μεγάλοι πελάτες αυτών των εταιρειών στο εξωτερικό. Ανάλογο ενδιαφέρον έδειξαν και τέσσερις μεγάλοι ιδιώτες σημαντικοί αλιείς που αλιεύουν και συσκευάζουν οι ίδιοι το προϊόν τους – συνολικά, εταιρείες και ιδιώτες εκπροσωπούν το 46% του μεριδίου εξαγωγών ελληνικών κατεψυγμένων αλιευμάτων. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον για τη συσκευασία αυτή από ελληνικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συνήθως εμφανίζεται διστακτική στο να υιοθετεί οικολογικές πρακτικές. Το παράδειγμα μεγάλων εταιρειών με διεθνή προσανατολισμό ίσως ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες, μικρότερες, να ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές και να αλλάξει η φιλοσοφία τους προς μια οικολογική και αειφόρο διαχείριση των προϊόντων, αλλά και των υλικών τους. Κάτι που εμείς οι καταναλωτές θέλουμε να βλέπουμε και το αναμένουμε επιτακτικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών