ΑΓΟΡΑ

Οι ήρωες των λίγων εκατοστών

Κλασικά μικρά μακρόστενα μαχαίρια πολλαπλών χρήσεων, μίνι εκδοχές του μαχαιριού του σεφ, πριονωτά, αλλά και παπαγαλάκια.

20.12.2018
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κλασικά μικρά μακρόστενα μαχαίρια πολλαπλών χρήσεων, μίνι εκδοχές του μαχαιριού του σεφ, πριονωτά, αλλά και παπαγαλάκια.

Τα μαχαίρια για όλες τις δουλειές ή γενικής χρήσης, όπως τα αποκαλούμε, είναι οι αφανείς ήρωες της κουζίνας: είναι εύχρηστα, κάνουν όλη τη δουλειά, αλλά συνήθως μένουν στη σκιά των φαντεζί μαχαιριών του σεφ. Είναι τα μαχαίρια που παραμελούμε, στα οποία συνήθως δεν επενδύουμε χρήμα και ποιότητα, και που ξεχνάμε μέχρι και να τα ακονίσουμε. Τα γενικής χρήσης μαχαίρια έχουν συνήθως διαστάσεις λάμας από 5 μέχρι 12 εκ. και χρησιμεύουν κυρίως στο καθάρισμα των τυριών, των φρούτων και των λαχανικών, στο ψιλοκόψιμο κάποιες φορές, κι αν είναι και καλοακονισμένα, είναι κατάλληλα ακόμα και για ψημένο κρέας και για καθάρισμα ψαριών. Κάποια από τα πιο ιδιαίτερα είναι τα γαμψά παπαγαλάκια, που είναι ιδανικά για να καθαρίζουμε κάστανα και να παίρνουμε τη φλούδα από τα εσπεριδοειδή. Τα δε πριονωτά χρησιμεύουν κυρίως για φρούτα και ζαρζαβατικά, όπως η ντομάτα, ο λωτός και το αβοκάντο, που έχουν πιο σκληρή φλούδα από ό,τι σάρκα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών