ΑΓΟΡΑ

Οι μπάμιες γίνονται τουρσί και τα σιτάκε πούδρα

Οι συντάκτες του Γαστρονόμου δοκιμάζουν, επιλέγουν και προτείνουν.

12.03.2019
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Οι συντάκτες του Γαστρονόμου δοκιμάζουν, επιλέγουν και προτείνουν.

Μπάμιες τουρσί
Σπάνια λιχουδιά από την εταιρεία Φρουτοπία από την Κομοτηνή. Σερβίρονται σκέτες, ως μεζές, με μικρά πιρουνάκια, για να ταιριάξουν μαζί με ένα λαμπερό, φρέσκο τσίπουρο. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
Αραπιάν


Πρόβειο βούτυρο Προίκα Κάνει ωραίο αγελαδινό βούτυρο, αλλά ακόμα ωραιότερο πρόβειο, ο Προίκας, ο διάσημος κασεράς του Σοχού. Αφράτο, άσπρο και παχύ, με γάλα από πρόβατα που βόσκουν σε ορεινές πρασινάδες. Για να μοσχοβολήσουν οι μπακλαβάδες και να μεθύσουν τα κανταΐφια μας. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
Μιράν, Nora’s Deli


Ξερά κουκιά και μαύρα φασόλια
Σπέρνει και αλωνίζει μια ζωή η οικογένεια Καραΐσκου, που ειδικεύεται στα όσπρια, στην περιοχή της Δρυμαίας. Βασιλική τροφή τα ξερά κουκιά τους, απλά, με ολίγο λαδολέμονο. Βουτυράτα και ουσιαστικά τα μαύρα φασόλια τους. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
Κρεοπωλείο Φάρμας Μπράλου


Ελαιόλαδο και ελιές Αμφίσσης
Πέμπτης γενιάς ελαιοπαραγωγοί, τα ξαδέρφια με το ίδιο ονοματεπώνυμο, Βασίλης Κανάτας, καλλιεργούν περί τις 1.200 ρίζες ελιές Αμφίσσης (δημοφιλής ως βρώσιμη ποικιλία) και παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με έντονα φρέσκα αρώματα και ελαφρά πικάντικη αίσθηση. Εξάγουν μέρος της παραγωγής τους, εξ ου και η επωνυμία Μer des oliviers de Delphes. Επίσης συσκευάζουν τις περίφημες βρώσιμες ελιές με την πλούσια σάρκα. Της Μαρίας Βασιλοπούλου. 

Ματσούκας


Πούδρα σιτάκε
Καρύκευμα πολυτελείας αυτή η πούδρα από ξερά μανιτάρια σιτάκε (λεντινούλες), που παράγεται από την εταιρεία Δίρφυς. Μία κουταλιά της σούπας σε σάλτσες, σούπες, πατάτες φούρνου δίνει ώθηση στη νοστιμιά τους. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου
manitaropolio.grAkros.gr


Φίνα ζυμαρικά Θεσσαλονίκης
Νόστιμη πάστα από ελληνικές πρώτες ύλες, η οποία κρατάει το σχήμα της κατά το βράσιμο. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη των ζυμαρικών με πρόσθετες γεύσεις, απόλαυσα σκέτα αυτά με το μελάνι σουπιάς, το βουβαλίσιο γάλα και το κατσικίσιο τυρί για τη διακριτική γεύση και το άρωμά τους. Εντυπωσιακή είναι η βελούδινη υφή τους. Από την εταιρεία Euzoia. Της Μαρίας Βασιλοπούλου 
pasta-euzoia.com και σε πολλά παντοπωλεία στη Θεσσαλονίκη.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών