ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πάθος για φράουλες: Μικρές Γιορτές της κάθε μέρας

Επιτέλους, ήρθε η εποχή να απολαύσουμε φράουλες. Τις λαχταράμε, τις τραγουδάμε, τις δαγκώνουμε και τις φιλάμε. Το πιο πολυπόθητο φρούτο, η γεύση του, οι συνταγές και μερικές ιστορίες.

21.05.2021| Updated: 22.11.2022
Πάθος για φράουλες: Μικρές Γιορτές της κάθε μέρας

Επιτέλους, ήρθε η εποχή να απολαύσουμε φράουλες. Τις λαχταράμε, τις τραγουδάμε, τις δαγκώνουμε και τις φιλάμε. Το πιο πολυπόθητο φρούτο, η γεύση του, οι συνταγές και μερικές ιστορίες.

Φτιάξαμε λικέρ και γρανίτα φράουλα, φράουλες βουτηγμένες σε δύο σοκολάτες και άλλες νοστιμιές. Σας μαρτυράμε τις συνταγές μας, αν κάνετε scroll down.

Tα κεσεδάκια, κατακόκκινα, ξέχειλα, μοσχοβολάνε. Καλογινωμένα φιλιά, με σάρκα υποχωρητική, αφράτη, η γλύκα τους σε κάνει να νιώθεις παιδί ξανά. Τις διαλέγουμε προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά, τις πλένουμε μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης, μιλάμε και τραγουδάμε γι’ αυτές. Βρήκαμε εξαιρετικές φράουλες στο μανάβικο των Lidl, γλυκές, μυρωδάτες και καλλίγραμμες.

Θα τις κάνουμε με χίλιους τρόπους. Δένουμε την ποδιά στη μέση και με ένα μικρό παπαγαλάκι βγάζουμε προσεκτικά τα κοτσανάκια. Θα φάμε κάμποσες επιτόπου, θα φροντίσουμε όμως να φυλάξουμε τη γεύση τους ολοχρονίς. Ευτυχώς, αγόρασα 4 κιλά φράουλες…

Για να δούμε, όντως ταιριάζουν με ξίδι βαλσάμικο όπως μας διαφημίζουν οι «ειδικοί»; Μπορώ πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι ταιριάζουν με γλυκό κρασί. Τις πάντρεψα με ένα γλυκό Μοσχάτο Σάμου ΠΟΠ που βρήκα στην κάβα των Lidl, σε μια μαρμελάδα μούρλια.

Μαρμελάδα φράουλα με γλυκό κρασί

Κόβουμε 1 κιλό φράουλες, καλοπλυμένες και καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω 800 γρ. ζάχαρη καστανή. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε όλη τη νύχτα (ή 8-10 ώρες), για να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε 1 κάψουλα βανίλιας ή 1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε 1/2 φλ. γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ΠΟΠ), δυναμώνουμε τη φωτιά και παρακολουθούμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας πότε πότε. Όταν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε να πάρει μία βράση. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. Τα κλείνουμε αμέσως και τα τοποθετούμε ανάποδα –με το καπάκι προς τα κάτω– μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με αυτόν τον τρόπο η μαρμελάδα δεν χρειάζεται ψυγείο.

Τη σερβίρουμε στο ψωμί ή σε φρεσκοψημένο κρουασάν, ως γαρνιτούρα σε γλυκά, σε κοκτέιλ, ακόμα και για να νοστιμίσουμε βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες με λευκά τυριά.

Κάποιες τις έκανα γρανίτα και τα παιδιά μού φιλούσαν τα χέρια. Καλωσόρισες, καλοκαιράκι, και ποιος μας πιάνει τώρα!

Γρανίτα φράουλα με καστανή ζάχαρη

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κατόπιν καθαρίζουμε 1/2 κιλό φράουλες. Βάζουμε να βράσουν 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή με 5 κουτ. σούπας νερό. Όταν το σιρόπι κοχλάσει μερικές φορές, τραβάμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μέσα σε πλαστικές θήκες-ξυλάκια και αφήνουμε στην κατάψυξη τη γρανίτα να παγώσει για 4-5 ώρες.

Αν δεν έχουμε θήκες, μοιράζουμε το μείγμα σε μικρά πλαστικά ποτήρια και μπήγουμε ένα καλαμάκι κομμένο στη μέση, στο κέντρο. Όταν παγώσει η γρανίτα, αναποδογυρίζουμε και βγάζουμε το ποτηράκι.

Έφτιαξα και φραουλάδα για τα πιτσιρίκια. Για να εξιλεωθώ βασικά, μια και τους στέρησα μια ποσότητα για να κάνω εκείνο το λικεράκι της γιαγιάς.

Φραουλάδα

Χτυπάμε στο μπλέντερ 1/2 κιλό φράουλες ψιλοκομμένες με 800 γρ. ζάχαρη καστανή και τις μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 1/2 λίτρο νερό, 1/2 φλ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Η φραουλάδα θα είναι «ζωντανή» και όχι παχιά σαν σιρόπι, οπότε δεν διατηρείται μεν για πολλές μέρες, αλλά έχει πολύ δροσερή και φρέσκια γεύση. Τη βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια. Διατηρείται για 4-5 μέρες στο ψυγείο.

Για να σερβίρουμε, γεμίζουμε ποτήρια κατά το 1/3 με φραουλάδα και απογεμίζουμε με σόδα κρύα από το ψυγείο ή γκαζόζα ή με κρύο νερό και παγάκια. Ρυθμίζουμε πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της, βάζοντας λιγότερο ή περισσότερο νερό. Αν μας ενοχλεί να μασάμε το ξύσμα του λεμονιού, σουρώνουμε τη λεμονάδα με λεπτό σουρωτηράκι του τσαγιού πριν τη σερβίρουμε.

Αρωματικό λικέρ φράουλα με λίγο μέλι

Βάζουμε 800 γρ. κονιάκ ή τσίπουρο σε μια κανάτα. Αφού πλύνουμε, στεγνώσουμε και καθαρίσουμε 500 γρ. φράουλες, τις βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε 350 γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή και 100 γρ. μέλι. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν αραιό πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ στην κανάτα με το ποτό, προσθέτουμε 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα γαρίφαλο, 1 κουτ. σούπας ούζο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το λικέρ στο ψυγείο για 24 ώρες.

Σερβίρουμε με τριμμένο πάγο και φύλλα φρέσκου δυόσμου.

Τι «παίζει» στο spotify: μα φυσικά το «Summer Nights» της Nancy Sinatra και του Lee Hazlewood… «Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring…»

Τις πιο ντούρες φράουλες τις βούτηξα στη σοκολάτα. Δαγκωματιά και ανατριχίλες είναι ο συνδυασμός φράουλας-σοκολάτας. Αξέχαστος, τατουάζ στη μνήμη. Σαν εκείνη την οσκαρική ταινία των 90’s. Μα πώς είναι δυνατόν να μην έχεις δει το «Φράουλες και Σοκολάτα»;

Φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα

Λιώνουμε 2 φλ. μαύρη κουβερτούρα ψιλοκομμένη σε μπεν μαρί, μέσα σε ένα μπολ επάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε με μαρίζ και μόλις λιώσει η κουβερτούρα βγάζουμε το μπολ από τη φωτιά. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά 1 κεσεδάκι φράουλες. Τις κρατάμε από το κοτσανάκι τους και τις βουτάμε μία μία στη σοκολάτα. Τις τινάζουμε καλά για να μη στάζουν και τις ακουμπάμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν η σοκολάτα έχει κρυώσει και σταθεροποιηθεί, λιώνουμε 1/2 φλ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη, με τον ίδιο τρόπο. Με ένα πιρούνι παίρνουμε λίγη λευκή κουβερτούρα και πιτσιλάμε τις φράουλες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε λευκές γραμμές επάνω στη μαύρη κουβερτούρα.

Αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί και η λευκή κουβερτούρα και σερβίρουμε.

ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ

Αυτά είναι τα προϊόντα που θέλω να αγοράσεις από τα Lidl. Τη λίστα σού την έχω στείλει και στο messenger. Δες αν μπορείς να έχεις γυρίσει νωρίς, για να προλάβουμε να τα φτιάξουμε όλα. Ιδού τι θέλω:

  • πολλές φράουλες
  • ζάχαρη + ζάχαρη καστανή
  • μέλι αιγαιοπελαγίτικο
  • κονιάκ ή τσίπουρο
  • κανέλα + γαρίφαλο + κάρδαμο
  • γλυκό λευκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ΠΟΠ)
  • ούζο
  • μαύρη + λευκή κουβερτούρα
  • σόδες, γκαζόζες
  • λεμόνια, δυόσμο

– Δες αν έχει και αυτά τα τέλεια φρεσκοψημένα κρουασάν από τον φούρνο των Lidl.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών