ΠΡΟΪOΝΤΑ

Περι φράουλας

Φτιάξτε με τα χεράκια σας μαρμελάδα, σιρόπι, κονφιτούρα, και γυρίστε –για μια φορά– την πλάτη στα τυποποιημένα προϊόντα.

15.05.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Περι φράουλας

Φτιάξτε με τα χεράκια σας μαρμελάδα, σιρόπι, κονφιτούρα, και γυρίστε –για μια φορά– την πλάτη στα τυποποιημένα προϊόντα.

Οι φράουλες, με το ιδιότυπο κόκκινο χρώμα τους που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (φραουλί κόκκινο), χρωματίζουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι φυτό από τη ράτσα των ροδοειδών και άλλοτε το ονόμαζαν «χαμαικέρασον», επειδή ακριβώς οι βλαστοί του σέρνονταν στο χώμα. Σήμερα, η παραγωγή του γίνεται κάθετα για να αξιοποιείται ο χώρος. Υπάρχει δηλαδή ένας τεχνητός στύλος, ο οποίος φέρει πλατύσματα σε διάφορα σημεία, στα οποία υπάρχει χώμα και φυτά φράουλας. Έτσι, κάθε τέτοιος κάθετος στύλος μπορεί να φέρει τέσσερα-πέντε φυτά ή και περισσότερα.

H φράουλα είναι ευχάριστο και δροσιστικό φρούτο με αποτοξινωτικές ιδιότητες. Η ιδιαίτερα αρωματική της γεύση δεν συναντάται τόσο στις καλλιεργημένες φράουλες όσο στις άγριες, που μπορείτε –αν είστε τυχεροί– να τις βρείτε σε κάποια εξόρμησή σας στα δάση αυτήν την εποχή. Δυσεύρετες, ναι, αλλά αν τις δοκιμάσετε μία φορά δεν θα ξεχάσετε ποτέ την ένταση και τη διάρκεια του αρώματος. Όσο για την καλλιέργεια της συμβατικής φράουλας, τόσο στην υπαίθρια όσο και στο θερμοκήπιο, γίνονται πολλοί ψεκασμοί και το καλό πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει μόνο τα αγροχημικά επαφής και όχι τα διασυστηματικά, οπότε καλό θα ήταν να επιλέγουμε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας.

Να κάποιες συνταγές για να μεταποιήσετε τις φράουλες τώρα που είναι ο καιρός τους, ώστε να τις απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Αν δεν έχετε εμπειρία, μη σας πιάνει πανικός: οι συνταγές είναι καλά μετρημένες. Μπορείτε να φυλάξετε και κανένα βαζάκι για να το χαρίσετε… εν καιρώ τω δέοντι στη στριμμένη θεία Ευτέρπη ή στην πεθερά σας που σας ειρωνεύεται –τάχα μου διακριτικά– ότι «με τα μόντεμ και τα μίτινγκ, κόρη μου, παιδιά δεν μεγαλώνεις»! Επιχειρήστε, λοιπόν, να φτιάξετε το κάτι τι σας για να κλείσετε μια για πάντα το θέμα που διαπραγματεύονται όλοι οι οπισθοδρομικοί, ότι δηλαδή αν είσαι μοντέρνος και εργαζόμενος άνθρωπος –όχι μόνο γυναίκα– δεν δύνασαι να φτιάξεις τα στοιχειώδη!

Κάν’το μόνος σου:
Μια συνηθισμένη μαρμελάδα φράουλα

Τσάτνεϊ φράουλας
Σιρόπι φράουλας για το παγωτό ή το γιαούρτι
Λικέρ φράουλας κρύο
Σορμπέ φράουλα με δυόσμο χωρίς παγωτομηχανή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών