ΑΓΟΡΑ

Πλευρώτους και ξερό ψωμί

Τα αρωματικά, πεντανόστιμα μανιτάρια καλλιεργούνται και αποξηραίνονται σε μια φάρμα έξω από το Κιλκίς.

13.01.2011
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Τα αρωματικά, πεντανόστιμα μανιτάρια καλλιεργούνται και αποξηραίνονται σε μια φάρμα έξω από το Κιλκίς.

Τα «Μακεδονικά Αγροκτήματα» είναι μια κάθετη μονάδα παραγωγής υποστρώματος, καλλιέργειας, μεταποίησης και συσκευασίας μανιταριών πλευρώτους, η οποία δημιουργήθηκε το 2001 από τον Σάββα Απουσίδη. Η γραμμή παραγωγής ακολουθεί τα εξής στάδια: Πρώτα κόβεται το άχυρο και αποστειρώνεται με καυτό ατμό. Επειτα μένει να κρυώσει και αμέσως μετά εμβολιάζεται με τον μύκητα του μανιταριού. Το άχυρο μένει σε ειδικές συνθήκες υγρασίας και φωτισμού για 15 – 21 μέρες, όπου «επωάζεται» ο μύκητας. Με το που θα εμφανιστεί το μανιτάρι, κάνει 3 -5 μέρες για να φτάσει τη μάξιμουμ ανάπτυξη. Κάθε «σπορά» παράγει, για έναν μήνα περίπου, τρεις φορές μανιτάρια. Η διαδικασία αφυδάτωσης είναι σχετικά αργή. Τα μανιτάρια μπαίνουν σε ειδικό φούρνο όπου μένουν 14-18 ώρες και μετά κλείνονται σε αεροστεγείς συσκευασίες όπου μπορούν να μείνουν για χρόνια. Το αφυδατωμένο μανιτάρι είναι πολλαπλάσια αρωματικότερο από το φρέσκο, ενώ χάνει το 90% – 92% του αρχικού του βάρους κατά την αφυδάτωση. Ένα κιλό φρέσκα θα δώσουν 80 -100 γρ. αφυδατωμένα, χωρίς όμως να χάσουν τίποτα από τη διατροφική τους αξία. Για να να χρησιμοποιήσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βάλετε σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά. Μετά μπορείτε να τους φερθείτε όπως στα φρέσκα. 


 Για να ενημερωθείτε σε ποια καταστήματα διατίθενται τα φρέσκα και ξερά μανιτάρια από τα Μακεδονικά Αγροκτήματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλ.: 6972-601.238. Απουσίδης Σ. – Αρβανίτη Α., Μακεδονικά Αγροκτήματα, Κρηστώνη Κιλκίς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών