ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πώς θα φτιάξεις εύκολα το δικό σου προζυμένιο ψωμί

Μια νέα καινοτόμα σειρά από επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων μας επιτρέπει να ζυμώσουμε απίθανα προζυμένια καρβέλια χωρίς να χρειαστεί να φτιάξουμε προζύμι.

24.05.2021| Updated: 25.06.2021
Πώς θα φτιάξεις εύκολα το δικό σου προζυμένιο ψωμί

Μια νέα καινοτόμα σειρά από επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων μας επιτρέπει να ζυμώσουμε απίθανα προζυμένια καρβέλια χωρίς να χρειαστεί να φτιάξουμε προζύμι.

Από τις νέες τάσεις στη γαστρονομία που ανέτειλαν τα τελευταία χρόνια και απογειώθηκαν την περίοδο της καραντίνας ήταν το ζύμωμα. Κλεισμένοι στο σπίτι, με τον χρόνο να κυλάει βασανιστικά αργά, η ενασχόληση με τα ζυμάρια ήταν η τέλεια χαλαρωτική εμπειρία. Ανακαλύψαμε ξανά τις χάρες τους σπιτικού ψωμιού, κάποιοι από εμάς μάλιστα δεν φοβηθήκαμε την πρόκληση να φτιάξουμε μόνοι μας προζύμι και περάσαμε μέρες ταΐζοντάς το. Το προζύμι όμως είναι ένα κακομαθημένο παιδί, πρέπει να φάει την ώρα που πεινάει, αλλιώς θα ξεφουσκώσει, θα αδρανήσει και ο κόπος μας θα πάει χαμένος. Τι γίνεται λοιπόν όταν λατρεύεις το άρωμα, την ώριμη γεύση, την μοναδική αίσθηση του προζυμένιου ψωμιού, αλλά δεν έχεις τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείς με το να φτιάξεις προζύμι;

Τότε, αναζητάς λύσεις στους ειδικούς. Κάπως έτσι, ανακαλύψαμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ τη νέα πρόταση της Αλλατίνη. Η σειρά Bread you love αποτελείται από τέσσερα καινοτόμα προϊόντα. Κάθε συσκευασία περιέχει διαφορετικές επιλεγμένες ποικιλίες αλεύρων μαζί με προζύμι σε σκόνη και προορίζεται για έναν διαφορετικό τύπο παραδοσιακού προζυμένιου ψωμιού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις νερό, μαγιά και αλάτι.

Για παράδειγμα, το Bread you love, Ηπειρώτικα Ζυμώματα είναι ιδανικό για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι προζυμένιο χωριάτικο ψωμί και χωριάτικο φύλλο πίτας. Συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από διαλεχτά σκληρά σιτάρια και είναι εμπνευσμένo από συνταγές των ορεινών χωριών της Ηπείρου. Το Bread you love, για τύπου Αγιορείτικο ψωμί, συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας άλευρα σιταριού αλεσμένα σε Πετρόμυλο και σίκαλη ολικής άλεσης και μας δίνει ένα ψωμί που θυμίζει αυτό που παρασκευάζουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Το Bread you love, για Διαλεχτό Πολύσπορο, περιέχει εξαιρετικής ποιότητας άλευρα σιταριού και σίκαλης μαζί με ένα πλούσιο μείγμα σπόρων και νιφάδων δημητριακών και είναι ιδανικό για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι ένα προζυμένιο πολύσπορο ψωμί. Τέλος, το Bread you love, Ιταλικά Ζυμώματα συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από μαλακό σιτάρι τύπου 00 και είναι ιδανικό για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι μια αυθεντική ιταλική pizza ή ένα αφράτο ψωμί foccacia.

Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολο να φτιάξεις και να απολαύσεις το δικό σου σπιτικό ζεστό ψωμί. Και μία συνταγή για να ξεκινήσεις.

Αγιορείτικο ψωμί

  • 1 κιλό Bread you love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • 20 γρ. αλάτι
  • 630 γρ. νερό χλιαρό

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το Bread you love για τύπου Αγιορείτικο ψωμί, το αλάτι και τη μαγιά, την οποία έχουμε διαλύσει στο νερό. Με κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία στεγνή και καθαρή πετσέτα και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξαναζυμώνουμε για 3-5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στο χέρι. Με καλά αλευρωμένα χέρια, κόβουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και μορφοποιούμε στο σχήμα της αρεσκείας μας, καρβελάκι ή φρατζόλα.

Μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε αλευρωμένη λαμαρίνα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Πιέζουμε ελαφρώς τη ζύμη στα πλάγια και εφόσον δεν επανέρχεται το σχήμα της, τότε είναι έτοιμα για φούρνισμα. Χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την πάνω επιφάνεια και ψήνουμε στους 200°C σε αντιστάσεις για 45-50 λεπτά.

Για ζύμωμα στο μίξερ, ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά σε αργή ταχύτητα και 5 λεπτά σε μέση ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα τοιχώματα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών