ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πρωτόλαδο εκ Χαλκιδικής, σφύζον

Δοκιμάσαμε τη νέα σοδειά του Πρωτόλαδου «Στατήρ» που μόλις κυκλοφόρησε. Εξαιρετική χρονιά η φετινή, έδωσε ένα λάδι πυκνό, με ωραία πικράδα και γευστικό βάθος.

19.12.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πρωτόλαδο εκ Χαλκιδικής, σφύζον

Δοκιμάσαμε τη νέα σοδειά του Πρωτόλαδου «Στατήρ» που μόλις κυκλοφόρησε. Εξαιρετική χρονιά η φετινή, έδωσε ένα λάδι πυκνό, με ωραία πικράδα και γευστικό βάθος. Το πρωτόλαδο «Στατήρ» είναι το καμάρι, η ναυαρχίδα των λαδιών που παράγει ο Δημήτρης Πόρτολος. Είναι μια επιλογή του καλύτερου αγουρελαίου που βγάζει ο ιδιόκτητος ελαιώνας του στη Χαλκιδική. Πρώτος εκείνος έφτιαξε αγουρόλαδο στην περιοχή. Ο παραγωγός έχει βραβευτεί με Βραβείο Ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2010. Το Πρωτόλαδο το δοκιμάζουμε ανελλιπώς κάθε χρόνο. Καθότι ζωντανό πράγμα το λάδι, δεν είναι ίδιο κάθε φορά. Πάντα είναι καλό, κάποιες φορές είναι εξαιρετικό. Φέτος, είναι από τις καλύτερες χρονιές του. Grand cru. Πυκνόχρωμο, καταπράσινο, ογκώδες, με μια υπέροχη σφριγηλή πικράδα και έναν πορτοκαλίζοντα και χόρτινο υπαινιγμό. Φρεσκαδούρα και βάθος γευστικό συγχρόνως.

Θα κάνει τις σαλάτες, τα ψωμιά, τα κρεατικά της γιορτής να πετούν από χαρά.

Η συγκομιδή για το πρωτόλαδο ξεκίνησε στις αρχές Οκτώβρη αποκλειστικά από πράσινες ελιές Χαλκιδικής στην περιοχή της Γερακινής. Η παραγωγή είναι μειωμένη φέτος λόγω καιρικών συνθηκών και των ζημιών από δάκο. Μόλις 5 τόνοι (πέρυσι ήταν 9). Άφησαν ολόκληρα χωράφια από τα οποία δεν πήραν ελιές. Για το πρωτόλαδο κάνουν αυστηρή επιλογή μετά από χημικούς και οργανοληπτικούς ελέγχους.


Το βρίσκουμε στα: Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Θανόπουλος, Αγροτική Γωνιά, Nora’s Deli, Ελληνικά Καλούδια, Το κουμπί της γεύσης, Νέα Αγορά, κατάστημα «Γαστρονόμος».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών