ΠΡΟΪOΝΤΑ

Σκορπίνα η νόστιμη άσχημη!

Μπορεί να την λένε άσχημη και να είναι αγκαθωτή, αλλά εμάς μας αρέσει για το άσπρο, μαλακό και με ιδιαίτερη γεύση κρέας της και κυρίως για την ψαρόσουπα που φτιάχνει.

04.12.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Σκορπίνα η νόστιμη άσχημη!

Μπορεί να την λένε άσχημη και να είναι αγκαθωτή, αλλά εμάς μας αρέσει για το άσπρο, μαλακό και με ιδιαίτερη γεύση κρέας της και κυρίως για την ψαρόσουπα που φτιάχνει.

H οικογένεια των Σκορπενιδών περιλαμβάνει περισσότερα από 70 γένη ψαριών, που χωρίζονται σε πολλά είδη και υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις θάλασσες του πλανήτη. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν 2 γένη, που χωρίζονται σε 7 είδη. Από αυτά θα αναφερθώ μόνο στη σκορπιδομάνα, τον κόκκινο σκορπιό, το ρόδινο σκορπιό και το μαύρο σκορπιό, που βρίσκονται σε αξιοπρεπή μεγέθη. Τα τρία πρώτα μπορεί να φτάσουν το μισό μέτρο μήκος, ενώ ο μαύρος (ο ελληνικός) φτάνει τους 30 πόντους. Όλα τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τους 20 πόντους κι έτσι αντιμετωπίζονται μόνον ως βραστόψαρα.

Με εξαίρεση τη σκορπιδομάνα, όλα τα υπόλοιπα είναι από τα ασχημότερα ψάρια με αγκάθια και οστέινες προεξοχές στο κεφάλι. Όχι πως η σκορπιδομάνα είναι καλλονή, απλά φέρνει πιο πολύ σε κανονικό ψάρι!

Οι σκορπιοί γενικά είναι ψάρια όλων των βυθών (εξαιρούνται οι αμμώδεις). Πηγαίνοντας από τα ρηχά στα βαθιά (1.000 μέτρα) θα συναντήσουμε πρώτα τον μαύρο σκορπιό, μετά τον κόκκινο, έπειτα τον ρόδινο (που είναι πιο σπάνιος στις θάλασσές μας) και τελευταία τη σκορπιδομάνα. Μέσα στη θάλασσα είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτοι γιατί η επιδερμίδα τους παίρνει διάφορες σκούρες αποχρώσεις. Αυτό το καμουφλάζ τους διευκολύνει στο να πιάνουν την τροφή τους, που είναι άλλα ψαράκια και μαλακόστρακα.

Στην αγορά για σκορπιό

Με το που αρχίζει η εποχή της μηχανότρατας τον Οκτώβριο, αρχίζει και η εποχή του σκορπιού. Εννοείται, βέβαια, του ιθαγενούς γιατί στην αγορά θα βρείτε φρέσκους από τη Σενεγάλη και το Μαρόκο και άλλες περιόδους του χρόνου. 

Με σκορπίνα στην κουζίνα

Δεν είμαι σεξιστής, αλλά κάνει ρίμα! Αν ο ιχθυοπώλης σας δεν έχει καθαρίσει το ψάρι και πρέπει να το καθαρίσετε εσείς, χρειάζεται προσοχή. Τα ραχιαία αγκάθια και κάποια της κεφαλής έχουν δηλητήριο. Μην πάει ο νους σας σε κάτι σοβαρό, απλά αν τσιμπηθείτε θα σας πονέσει λίγο. Αν βουτήξετε το τσιμπημένο χέρι σε όσο πιο ζεστό νερό αντέχετε, θα ανακουφιστείτε. Μπορεί να σκεφθείτε πως είναι άσχημα και δηλητηριώδη, τι τα θέλουμε; Επειδή είναι πολύ νόστιμα ψάρια.

Οι σκορπιοί φημίζονται για το ζωμό όταν τους κάνετε σούπα και για το κρέας τους όταν τους κάνετε ψητούς. Όμως εκτός από άσχημος και δηλητηριώδης, είναι και τζαναμπέτικος στο ψήσιμο! Κι αυτό γιατί είναι χοντρός κοντά στο κεφάλι και λεπτός κοντά στην ουρά που έχει σαν αποτέλεσμα καμιά φορά το κρέας στην ουρά να είναι καμένο και κοντά στο κεφάλι ωμό. Προσοχή, λοιπόν, όταν ψήνετε. Επίσης να θυμάστε όταν κάνετε τραπέζι πως ένα μεγάλο μέρος του βάρους του σκορπιού είναι το κεφάλι του. Γι’ αυτό πρέπει να ψωνίσετε περισσότερο ψάρι.

Μαγειρέψτε σκορπίνα σούπα!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT