ΠΡΟΪOΝΤΑ

Σοκολάτες ωραιότατες και με ηθικό πλεονέκτημα

Μια ολλανδική σοκολατοποιία έχει πάρει στα σοβαρά την κατάργηση της παιδικής καταναγκαστικής εργασίας στις κακαοφυτείες (και φτιάχνει απίθανες σοκολάτες).

13.04.2021| Updated: 15.02.2024
Σοκολάτες ωραιότατες και με ηθικό πλεονέκτημα

TONY’S CHOCOLONELY:Σοκολάτες ωραιότατες και με ηθικό πλεονέκτημα
Μια ολλανδική σοκολατοποιία έχει πάρει στα σοβαρά την κατάργηση της παιδικής καταναγκαστικής εργασίας στις κακαοφυτείες (και φτιάχνει απίθανες σοκολάτες). Τις είχα δει πρώτη φορά σε κεντρικό περίπτερο, περιμένοντας το λεωφορείο, και με τράβηξε η συσκευασία τους με το καουμπόικο λογότυπο και τα έντονα χρώματα. Πήρα τέσσερις, χωρίς να δώσω σημασία στις γεύσεις, άνοιξα την πρώτη που ήταν σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα και χοντρό αλάτι και, για να μην τα πολυλογώ, μέχρι να κατέβω στη στάση μου είχα καταβροχθίσει και τα 180 γραμμάριά της.

Στο σπίτι περιεργάστηκα το περιτύλιγμα που τόσο μου τράβηξε την προσοχή και διαπίστωσα ότι εκτός από τη νοστιμιά τους οι σοκολάτες Tony’s Chocolonely επιτελούν σημαντικό και πολλαπλό έργο. Αρχικά, ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι το προϊόν τους προέρχεται από φυτείες κακάο στις οποίες δεν επικρατεί καθεστώς σύγχρονης δουλείας και αναγκαστικής παιδικής εργασίας -συνηθισμένο καθεστώς στις κακαοφυτείες. Οι καλλιεργητές πληρώνονται καλά και όχι με ένα κομμάτι ψωμί, ενημερώνονται για τη νομοθεσία και για το πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους καθώς και για ορθές πρακτικές καλλιέργειας του κακάο, βελτιώνουν την παραγωγή τους και συνακόλουθα τις συνθήκες ζωής τους, μορφώνουν τα παιδιά τους και ζουν μια καλή αγροτική ζωή. Ο κόσμος της σοκολάτας είναι δυστυχώς ιδιαίτερα αμαρτωλός. Στις φυτείες της Γκάνα και της Ακτής Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική (από όπου προέρχεται σχεδόν το σύνολο του κακάο), η εκμετάλλευση είναι τρομακτική. Οι ακριβές σοκολάτες και κουβερτούρες που φτάνουν στα χέρια μας συνήθως προέρχονται από φυτείες όπου οι αγρότες-κακαοκαλλιεργητές είναι πάμφτωχοι, αφού πληρώνονται ελάχιστα, και συχνά για να επιβιώσουν αναγκάζονται να «παραχωρήσουν» τα ανήλικα παιδιά τους για εργασία σε φυτείες μακριά από το σπίτι τους. Τα παιδιά αυτά δεν έρχονται για μήνες σε επαφή με τους δικούς τους, τα ελάχιστα μεροκάματά τους δεν πηγαίνουν στους δικούς τους και απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τις φυτείες. Για να μην μιλήσουμε καν για τις συνθήκες εργασίας…

Η κατάσταση είναι γνωστή παγκοσμίως, όμως τα βήματα αλλαγής που γίνονται είναι αργά και μάλλον απρόθυμα. Η Tony’s Chocolonely ωστόσο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ενεργής δράσης για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, θέτοντας ως στόχο το 100% της σοκολάτας που όλοι απολαμβάνουμε να προέρχεται από αγρότες, όχι από σύγχρονους δούλους. Στο διαδίκτυο θα βρει κανείς πολλά βίντεο και ντοκιμαντέρ που περιγράφουν τις αδιανόητες συνθήκες εργασίας αυτών των σύγχρονων δούλων (και μη ξεχνάμε, πολλοί από αυτούς, μικρά παιδιά) ενώ και στο site της Tony’s μπορεί να παρακολουθήσει αντίστοιχα βίντεο, να ενημερωθεί, να σοκαριστεί, ανα προβληματιστεί και τελικά να πάρει θέση και να παίξει ενεργό ρόλο, απολαμβάνοντας πάντα την αγαπημένη σοκολάτα. Διότι, σύμφωνα και με το μότο της Tony’s, «crazy about chocolate, serious about people».

Οι σοκολάτες Tony’s Chocolonely κυκλοφορούν σε 6 γεύσεις: Γάλακτος / Γάλακτος με καραμέλα και χοντρό αλάτι / Κουβερτούρα 52% με αμύγδαλο και αλάτι / Γάλακτος με νουγκάτ / Γάλακτος με φουντούκι / Σκούρα με 70% κακάο. Τις βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και σε μεγάλα περίπτερα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών