ΠΡΟΪOΝΤΑ

Σπετσιερικό: Το μοσχοβολιστό μείγμα της παστιτσάδας

H ιστορία πίσω από τη «μυστική» νοστιμιά, ένα μείγμα δώδεκα μπαχαρικών, το οποίο εμπλουτίζει γευστικά την κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ.

18.10.2017| Updated: 22.01.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Σπετσιερικό: Το μοσχοβολιστό μείγμα της παστιτσάδας

H ιστορία πίσω από τη «μυστική» νοστιμιά, ένα μείγμα δώδεκα μπαχαρικών, το οποίο εμπλουτίζει γευστικά την κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ.

Το όνομά του το πήρε από το λατινικό speci, που σημαίνει «μπαχάρια». Σπετσιέρη έλεγαν και τον βοηθό του φαρμακοποιού στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα, που μπορεί να μην είχε γνώσεις ιατροφαρμακευτικές, ακολουθούσε όμως πιστά τις οδηγίες του φαρμακοποιού και έτριβε στο γουδί τα συστατικά για τα γιατροσόφια. Την ιστορία µάς διηγείται η φαρµακοποιός Καρµέλα Δελεονάρδου, οι γονείς της οποίας, φαρµακοποιοί και οι ίδιοι, ήταν οι πρώτοι, όπως λέει, «παρασκευαστές» του µοσχοβολιστού αυτού µείγµατος µπαχαρικών, που δίνει χρώμα και ξεχωριστή, «πιπεράτη» γεύση στην παραδοσιακή παστιτσάδα. Εκείνα τα χρόνια ο κόσµος το αγόραζε πιο πολύ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να νοστιμίσει τα μαγειρευτά κρεατικά των γιορτών. Το καλοκαίρι συνήθιζαν να το βάζουν στη συκοµαΐδα (σ.σ.: αποξηραμένος πολτός από σύκα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά). Δώδεκα µπαχαρικά τρίβονται µέχρι να γίνουν σκόνη, µεταξύ των οποίων γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, µοσχοκάρυδο, µπαχάρι, φύλλα δάφνης. Τη συνταγή του µαγικού µπαχαρικού που κληρονόµησε από τους γονείς της την κρατάει κρυφή· µας εκµυστηρεύτηκε βέβαια τα προαναφερθέντα συστατικά και ότι της παίρνει περίπου τρεις ώρες µαζί µε τον σύζυγό της να ετοιµάσουν το µείγµα, το οποίο πουλάει στο φαρμακείο. Η ίδια µάς λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από 1/2 – 1 κουτ. γλυκού για κάθε µαγερειά 4 ατόµων, γιατί παραείναι δυνατό. Σήµερα μπορούμε να βρούμε το σπετσιερικό σε πολλά µαγαζιά µε τρόφιμα και µπαχαρικά στο νησί. Αν το πάρουμε, καλό είναι να δοκιμάσουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να βρούμε την αναλογία της αρεσκείας μας.

Η Σπυριδούλα Μωραΐτη, που έχει κατάστηµα µε βιολογικά τρόφιμα και «φυσικά» προϊόντα στην Κέρκυρα, προτείνει µέχρι και 2 κουτ. γλυκού, από τη σκόνη που φτιάχνει εκείνη, ποσότητα που φτάνει να νοστιµίσει µια παστιτσάδα για 4 άτοµα.

Που το βρισκουμε; Φαρμακείο της Καρμέλας Δελεονάρδου, Γ. Θεοτόκη 56, Κέρκυρα, τηλ. 26610-39.520. Σε μαγαζιά με τρόφιμα, βότανα και μπαχαρικά, όπως οι Φυσικές Επιλογές, Λ. Αλεξάνδρας 40, Κέρκυρα, τηλ. 26610-34.407.

Πώς το φτιάχνουμε; Επειδή δεν είναι εύκολο να ταξιδέψουμε όλοι μέχρι την Κέρκυρα για να το αποκτήσουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε ως εξής: Αναμειγνύουμε καλά 1 κουτ. γλυκού από τα παρακάτω μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στο φαγητό θα βάλουμε και 1 – 2 φύλλα δάφνης. Χρησιμοποιούμε όσο χρειάζεται η συνταγή και το υπόλοιπο το κρατάµε σε βαζάκι για επόµενη χρήση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών