ΑΓΟΡΑ

Στα κυκλαδίτικα βοτανοχώραφα

Τούτα τα μυρωδικά έχουν δυναμωμένη σύσταση, φουλ στα αιθέρια έλαια.

24.04.2017
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Κεφαλωτό μοβ θυμάρι, μοσχοβολιστό φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο και μαντζουράνα. Ενδημικά βότανα που λιγώνουν με τα αρώματά τους φυτρώνουν στα ξερικά χώματα των Κυκλάδων, στο ιδιαίτερο terroir με τη δυνατή ηλιοφάνεια, τις υψηλές υγρασίες και τους αρμυρούς ανέμους, ξεχωρίζοντας στα σημεία από τα αντίστοιχα που φυτρώνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τούτα τα μυρωδικά έχουν δυναμωμένη σύσταση, φουλ στα αιθέρια έλαια.

Αυτά που βρίσκουμε στην αγορά μπορεί να μην είναι «ελευθέρας βοσκής», αλλά καλλιεργούνται από βοτανοπαραγωγούς συνειδητοποιημένους, οι οποίοι, μιμούμενοι τη μαμά φύση, ποτίζουν ελάχιστα τα χωράφια τους, τα καλλιεργούν χωρίς να τα πιέζουν, με βιολογικό τρόπο, τα συλλέγουν χειρωνακτικά και τα αποξηραίνουν με φυσικό αερισμό σε σκοτεινούς χώρους, διατηρώντας, εκτός από τον αρωματικό πλούτο, το ζωηρό χρώμα και ολόκληρα τα φύλλα και τα άνθη.

Τέτοια βότανα είναι των Συριανών Cyclades Organics – ειδικά η σειρά με τις κυκλαδίτικες ποικιλίες–, τα ναξιώτικα Organic Islands – από φλισκούνι και θυμάρι μέχρι μελισσόχορτο και δεντρολίβανο–, τα βιοδυναμικής καλλιέργειας Aegean Herbs της Αμοργού – απίθανος ο ανθός άγριας ρίγανης. Είναι ό,τι πρέπει για να μαρινάρουμε το πασχαλιάτικο αρνάκι, να πασπαλίσουμε γενναιόδωρα τις φουρνιστές πατάτες, τα κοντοσούβλια και τα κοκορέτσια, αλλά και να ενισχύσουμε αρωματικά τις τυρόπιτες και τις σαλάτες, ακόμα και με πιο ιδιαίτερες μυρωδιές, όπως φλισκούνι και μελισσόχορτο.


 Τα Cyclades Organics τα βρίσκουμε: Πεντελικό, Οπώριο, Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Παραδοσιακό Μπακάλικο 

Τα Organic Islands τα βρίσκουμε: Mr Farmer’s 

Τα The Ingredients Place Aegean Herbs τα βρίσκουμε: www.itgreatchoice.com, www.etsy.com/shop/AegeanHerbs, www.avasfarm.gr

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών