ΑΓΟΡΑ

Στατήρ: Το πρωτόλαδο της Χαλκιδικής

Δοκιμάσαμε και εφέτος το εξαιρετικό πρωτόλαδο του Στατήρα. Και θυμόμαστε το οδοιπορικό που είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια στους ελαιώνες στην Όλυνθο της Χαλκιδικής.

02.02.2013| Updated: 25.06.2021
Στατήρ: Το πρωτόλαδο της Χαλκιδικής

Δοκιμάσαμε και εφέτος το εξαιρετικό πρωτόλαδο του Στατήρα. Και θυμόμαστε το οδοιπορικό που είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια στους ελαιώνες στην Όλυνθο της Χαλκιδικής.

 

Τι κάνει το πρωτόλαδο της εταιρείας Στατήρ τόσο ξεχωριστό; Η ποικιλία της ελιάς, το μικροκλίμα, το χώμα, η σωστή καλλιέργεια και το γεγονός ότι το μάζεμα γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.  Δημιουργός του Πρωτόλαδου και ψυχή του Στατήρα, ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», ιστορικός με σπουδές στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, συνιδρυτής του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και συλλέκτης έργων τέχνης, Δημήτρης Πόρτολος.  Οι ιδιόκτητοι ελαιώνες στην Όλυνθο, μέρος των οποίων είναι αποκαταστάσεις παλαιότερων εργασιών του μεταλλείου, έβγαζαν ήδη από τη δεκαετία του ’80 μικροποσότητες λαδιού. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο ανήσυχος επιχειρηματίας αρχίζει να ασχολείται πιο συστηματικά με την ελαιοκαλλιέργεια και, αδιαφορώντας για το κέρδος, επιλέγει να φτιάξει λάδι αντί να πουλήσει τις χονδρολιές ως βρώσιμες. Ολα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται ώστε το αγουρέλαιο της Χαλκιδικής να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ. Για την παραγωγή του Πρωτόλαδου και του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Βωττική» δίνει τις ελιές στο ελαιοτριβείο του Ιερεμία Γιαντζακλίδη, με τον οποίο έφτιαξε και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στην περιοχή.  Ομως, το ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο προϊόν που φέρει την ετικέτα Στατήρ. Αξιοι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν εκλεκτές νοστιμιές για λογαριασμό της εταιρείας. Λαμπρά παραδείγματα ο Χρήστος Καραφεύγας, που φτιάχνει με αρχαία συνταγή τις αλμάδες, χονδρολιές που αλατίζονται και ζυμώνονται αργά μέσα στα υγρά τους. Επίσης, η οικογένεια Καζάκη, που καλλιεργεί και εμφιαλώνει βιολογικά αμπελόφυλλα, και οι κυρίες Νάνσυ Λαζάρου και Αναστασία Αρώνη που φτιάχνουν τα περίφημα γλυκά του κουταλιού «Ηδιστον». Από το σύνολο της παραγωγής, περίπου το 20% εξάγεται. 


 

Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκουμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το τηλ. κεντρικής διάθεσης: 210-72.58.394, 72.40.446.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών