ΠΡΟΪOΝΤΑ PROMOTED

Στη Θεσσαλία, ακολουθώντας τα όσπρια από το χωράφι μέχρι το πιάτο

Ταξιδέψαμε μέχρι τον θεσσαλικό κάμπο, όπου 90 παραγωγοί καλλιεργούν ρεβύθια, φακή και λαθούρι με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον – σύμφωνα με τα πρότυπα της 3αλφα.

09.06.2023
Στη Θεσσαλία, ακολουθώντας τα όσπρια από το χωράφι μέχρι το πιάτο

Άλλο να βλέπεις τα προϊόντα στο σακουλάκι, άλλο να τα βλέπεις στο χωράφι, μαζί με τους ανθρώπους που τα παράγουν. Πριν από λίγο καιρό βρεθήκαμε στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, όπου γνωρίσαμε από κοντά μέλη της Ομάδας Παραγωγών 3αλφα, η οποία, από το 2009 που ιδρύθηκε, με σκοπό να ενισχύσει την ελληνική αγροτική παραγωγή, μέχρι σήμερα, έχει αναπτυχθεί πολύ. Το δίκτυό της, που σε σύνολο αριθμεί περισσότερα από 250 μέλη, στη Θεσσαλία περιλαμβάνει 90 καλλιεργητές κι εκτάσεις που φτάνουν σχεδόν τα 10.000 στρέμματα, σπαρμένες με ρεβύθια, φακή και λαθούρι (φάβα). Η καλλιέργεια των οσπρίων ευνοείται στην περιοχή λόγω του ξηρού μικροκλίματος, των επικλινών εδαφών και της καλής στράγγισής τους, ενώ το σύστημα της αμειψισποράς, η εναλλαγή των καλλιεργειών δηλαδή, διατηρεί τη φυσική σύσταση και αυξάνει την γονιμότητα του εδάφους, που μ΄αυτό τον τρόπο εμπλουτίζεται διαρκώς με θρεπτικά συστατικά

Η φακή στον θεσσαλικό κάμπο σπέρνεται το φθινόπωρο και συλλέγεται στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, το ρεβύθι και η φάβα σπέρνονται τον Φεβρουάριο και συγκομίζονται τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Ξερικές καλλιέργειες, δεν απαιτούν πότισμα, εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες νερού. Το Ιδιωτικό Πρωτόκολλο 3αλφα, το οποίο ακολουθείται από όλους τους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στην ομάδα της ελληνικής εταιρίας, βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές. Έχει ως αποτέλεσμα ποιοτικά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, με μειωμένο κόστος παραγωγής, που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους και στηρίζουν τον καλλιεργητή, το όνομα του οποίου αναγράφεται και στην συσκευασία, μαζί με τον τόπο προέλευσης, το αγροτεμάχιο, και το λογότυπο της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα.

Όλα αυτά, τελικά, αποτυπώνονται και στο πιάτο. Δοκιμάσαμε πολλά νόστιμα στην περιοχή. Και στην περίπτωση των μελωμένων ψητών ρεβυθιών που φτιάχνουν στο εστιατόριο «Ακαμάτρα» στη Λάρισα (Βύρωνος 5), φύγαμε με τη συνταγή.

Ψητά μελωμένα ρεβύθια, με λαχανικά και «καμένο» κατσικίσιο τυρί

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. ρεβύθια χονδρά 3αλφα
  • 4 καρότα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωνάρια σέλερι (μόνο τα κοτσάνια)
  • 1 κ. σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ. γ. κουρκουμάς
  • 1 κ. γ. κόλιανδρος τριμμένος
  • 1 κ. σ. βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 κομμάτι κατσικίσιο τυρί
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • χυμός και φέτες από ένα μοσχολέμονο
  • Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια στο νερό για τουλάχιστον 6 ώρες. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τα ρεβύθια για περίπου μισή ώρα – τόσο ώστε να παραμένουν τραγανά. Στην συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Έπειτα, ψιλοκόβουμε σε καρέ τα καρότα, το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια, τις σκελίδες από το σκόρδο και το σέλερι, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο τριμμένο, το βαλσαμικό ξίδι και τέλος το ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε σε ταψάκι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί που έχουμε πασπαλίσει με καστανή ζάχαρη και καίμε με φλόγιστρο. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το χυμό και τις φέτες μοσχολέμονου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών