ΠΡΟΪOΝΤΑ

Στο ποτήρι μας όλη η Κρήτη

Δέκα κρασιά που μας συστήνουν το σύγχρονο, δυναμικό και ανερχόμενο προφίλ του κρητικού αμπελώνα.

16.07.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Στο ποτήρι μας όλη η Κρήτη

Ριζίτης 2019 Βηλάνα, Οινοποιείο Ντουράκη

Ένα από τα πιο value for money κρητικά κρασιά από ένα οινοποιείο που άνοιξε τις πόρτες του το 1988 στο χωριό του Αλίκαμπου, στα Χανιά. Η ποικιλία Βηλάνα είναι η βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου του νησιού. Στο ποτήρι βρίσκουμε αρώματα εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και πορτοκάλι, και λουλουδιών, όπως γιασεμί και βότανα. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με μέτρια οξύτητα και ισορροπημένο αλκοόλ.

Ελιά 2019 Βιδιανό, Αμπελώνες Καραβιτάκη

Από ένα οικογενειακό οινοποιείο με ιστορία 80 ετών παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα φιαλών (μόνο 1.200) το Ελιά Βιδιανό, ένα premium κρασί από επιλεγμένο αμπελώνα σε υψόμετρο 640 μ., το οποίο παλαιώνει έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια. Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής του. Στο ποτήρι βρίσκουμε έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως βερίκοκο και ροδάκινο, και νύξεις εσπεριδοειδών και δρυός. Στο στόμα είναι λιπαρό, με δροσερή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Ψαράδες 2019 Δαφνί, Οινοποιείο Λυραράκη

Η οικογένεια Λυραράκη έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή οίνου. To Δαφνί είναι μία από τις πολλές ποικιλίες που διέσωσε και αναβίωσε. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κρασιά τους έχουν πιστοποίηση vegan. Το Δαφνί είναι πραγματικά μια μοναδική ποικιλία. Μυρίζει πεύκο, δάφνη, άνθη λεμονιάς και μοσχολέμονο. Στο στόμα είναι αρκετά βοτανικό, με μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα.

Ocean 2019 Θραψαθήρι, Ιδαία Οινοποιητική

Το όνομα Ιδαία προέρχεται από την πρώτη, πανάρχαια ονομασία της Κρήτης. Το οινοποιείο βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου και φιλοσοφία του είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών και η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης. Αναδεύοντας το ποτήρι θα μυρίσουμε πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως ροδάκινο, με τροπικά αρώματα από ανανά και έντονες ανθικές νότες. Το σώμα είναι μέτριο προς γεμάτο, με λιπαρή υφή και μέτρια οξύτητα.

Ενδοχώρα 2018 Κοτσιφάλι, Οινοποιείο Ενδοχώρα

Πρόκειται για ένα νέο μπουτίκ οινοποιείο στην περιοχή των Χανίων που παράγει 7.000-8.000 βιολογικές φιάλες κρασιού. Το Κοτσιφάλι είναι η ερυθρή ποικιλία-ορόσημο του κρητικού αμπελώνα. Δίνει γεμάτα, πλούσια κρασιά με μαλακή αίσθηση και συνήθως συμμετέχει σε χαρμάνια με την ποικιλία Μανδηλάρι. Στη μύτη έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρέσκων φρούτων, όπως βατόμουρο και κεράσι, και αρώματα βανίλιας, μπαχαρικών και βοτάνων. Στο στόμα είναι μέτριο προς γεμάτο, με μαλακές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

Δάφνιος 2017 Λιάτικο, Οινοποιείο Δουλουφάκη

Με ιστορία που ξεκινά πίσω στο 1930, το οινοποιείο της οικογένειας Δουλουφάκη είναι σταθμός για το νησί. Έχουν στην ιδιοκτησία τους 200 στρέμματα αμπελώνων σε υψόμετρο 350 μ. Το Λιάτικο είναι από τις ανερχόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και παράγει εξαιρετικά γλυκά κρασιά, αλλά και μαγευτικά ξηρά. Στον Δάφνιο βρίσκουμε αρώματα γλυκών μπαχαρικών, τομάτας, κόκκινων και μαύρων φρούτων και δέρματος. Έχει ξηρό στόμα, με μέτριο σώμα και τονισμένη οξύτητα.

Μαντηλάρι 2015 Οινοποιείο Γαβαλά

Ακόμα ένα οινοποιείο με μεγάλη ιστορία: το 1906 φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια στο χωριό Άγιος Θωμάς στον Νομό Ηρακλείου. Το Μαντηλάρι, όπως το αποκαλούν οι Κρητικοί, είναι ίσως η πιο δύστροπη ελληνική ποικιλία. Σπάνια θα το δούμε μόνο του, συνήθως είναι σε χαρμάνι με πιο μαλακές ποικιλίες, όπως το Κοτσιφάλι. Στη μύτη διακρίνεις ώριμα, μαρμελαδιασμένα μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, δέρμα και βότανα. Το σώμα του είναι μέτριο προς γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα.

Nostos Ρωμέικο 2019 ΡΩΜΕΪΚΟ, Οινοποιείο Μανουσάκη

Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στο χωριό Βατόλακκος Χανίων. Από την ίδρυσή του, το 1984, έως και σήμερα παράγει εξαιρετικά κρασιά από ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, αλλά φυσικά και από γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης. Μία από αυτές είναι η ερυθρή ποικιλία Ρωμέικο, αλλά σε λευκή οινοποίηση. Αρώματα άγουρου φραγκοστάφυλου, βοτάνων, εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Το σώμα είναι μέτριο και η οξύτητα τραγανή.

Μοσχάτο Σπίνας 2019 Οινοποιείο Στραταριδάκη

Η οικογένεια Στραταριδάκη έχει και αυτή μεγάλη ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια. Τα αδέλφια Μανώλης και Κωστής παράγουν κρασιά από γηγενείς ποικιλίες του νησιού με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το Μοσχάτο Σπίνας που παράγουν είναι σίγουρα από τα καλύτερα της αγοράς. Έχει έντονα αρώματα ανθέων, όπως γιασεμί και τριαντάφυλλο, και εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι, αλλά διακρίνεις κι έναν βοτανικό χαρακτήρα. Το σώμα του είναι ελαφρύ, με τονισμένη οξύτητα.

«M» 2019 Μαλβάζια, Οινοποιείο Μηλιαράκη

Η ιστορία της οικογένειας Μηλιαράκη ξεκινά επίσημα το μακρινό 1932, όταν η εταιρεία αποκτά και επίσημα νομική μορφή. Ο Νίκος Μηλιαράκης είναι αυτός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Το Μ είναι ένα έντονο αρωματικά κρασί με αρώματα λευκών ανθέων, βασιλικού, ροδάκινου, τροπικών φρούτων και μελιού. Το σώμα είναι ελαφρύ, με δροσιστική οξύτητα, ιδανικό για απεριτίφ.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών