ΠΡΟΪOΝΤΑ

Στον χρωματιστό κόσμο της Αλεξάνδρας Μανουσάκη

Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κεραμικά πιάτα, βάζα και κούπες, με υπέροχα μοτίβα από μία καλλιτέχνη - οινοποιό.

16.07.2020| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Βίκυ Τσατσαμπά
Στον χρωματιστό κόσμο της Αλεξάνδρας Μανουσάκη

«Είμαι από την Αμερική», συστήνεται η Αλεξάνδρα. Αν και ζει στην Ελλάδα ήδη δεκατρία χρόνια, έχει στήσει εδώ την επιχείρησή της, δημιούργησε οικογένεια, φίλους κι ένα δίκτυο πελατών που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στο οινοποιείο Μανουσάκη, παρ’ όλα αυτά νιώθει την ανάγκη να διευκρινίζει την καταγωγή της νωρίς σε κάθε γνωριμία μέχρι σήμερα. Βλέπετε, η δική της πραγματικότητα ώσπου να εγκατασταθεί στα Χανιά ήταν πολύ διαφορετική. Από ένα γραφείο real estate σε έναν ουρανοξύστη στην Ουάσιγκτον βρέθηκε στο πατρικό της, σε ένα χωριό του νότου της Μεσογείου. Παρόλο που ερχόταν στην Ελλάδα τα καλοκαίρια, όταν αποφάσισε να ζήσει εδώ, πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας της φαίνονταν… εξωγήινα· από τις αμέριστες εκδηλώσεις φιλοξενίας μέχρι λέξεις που για καιρό παρερμήνευε.

Για όσους δεν τη γνωρίζουν, η Αλεξάνδρα, κόρη του Θεόδωρου Μανουσάκη, «τρέχει» μαζί με τον σύζυγό της Afshin Molavi το οικογενειακό οινοποιείο στον Βατόλακκο Χανίων, έξω από την πόλη των Χανίων. Έχει πτυχίο στις Ελληνικές Σπουδές, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στις Καλές Τέχνες και με έναν υπέροχο τρόπο κατάφερε να συνδυάσει όλα αυτά σε ένα δικό της brand. «Το brand αντικατοπτρίζει τον κόσμο μου, που συνδυάζει την τέχνη και το κρασί. Θεωρώ πως όσοι ασχολούνται είτε με το ένα είτε με το άλλο έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Αυτά τα δύο επικοινωνούν άλλωστε. Στην τέχνη και στο κρασί λίγες αποφάσεις λαμβάνονται εντελώς τυχαία, ο καλλιτέχνης επιλέγει το περιβάλλον όπου θα δράσει, ο καταναλωτής επιλέγει το κρασί που θα πιει κ.ο.κ.», διευκρινίζει η ίδια τη φιλοσοφία της. Η πιο αναγνωρίσιμη δουλειά της μέχρι τώρα είναι η χαρούμενη ετικέτα του ροζέ κρασιού τους Pink, ενώ, πριν φτιάξει το δικό της κατάστημα, μπορούσε κάποιος να συναντηθεί με τα έργα της, είτε κάνοντας μια βόλτα στο οινοποιείο, όπου έχει ζωγραφίσει βαρέλια, είτε γευματίζοντας στο εστιατόριο Salis στο λιμάνι των Χανίων, στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει έναν τοίχο.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μια σειρά από αντικείμενα που φέρουν την καλλιτεχνική υπογραφή της και πλέον λειτουργεί το δικό της κατάστημα στην οδό Ποτιέ, στο Παλιό Λιμάνι. Η συλλογή της περιλαμβάνει χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κεραμικά πιάτα, βάζα και κούπες, τα οποία ζωγραφίζει με υπέροχα μοτίβα, όπως και μικρούς ή μεγαλύτερους πίνακες. Με την πρώτη ματιά θυμίζουν κάτι από Πάμπλο Πικάσο και Χουάν Μιρό. Έντονα χρώματα και στιβαρές γραμμές, σχέδια κάπως παιδικά, με παρούσα μια μοντέρνα ελληνικότητα, μας βάζουν στον κόσμο της. Πάνω σε μπολ και κανάτες θα δείτε γραμμένες λέξεις που συνδέονται με τις πρώτες εμπειρίες της στην Ελλάδα ή που επηρέασαν την ταυτότητά της, όπως ένα μπολ όπου αναγράφεται η φράση «Αριθμός Πρωτοκόλλου» ή ένα πιάτο που γράφει «Δημόσιο». Οι περισσότερες από αυτές συνδέονται με κάποια αστεία ανέκδοτη ιστορία. Αν δείτε την Αλεξάνδρα στο κατάστημα, ρωτήστε την, θα σας συστηθεί και θα σας βάλει στον υπέροχο, χρωματιστό, φωτεινό κόσμο της. Στα ράφια του showroom θα βρείτε ακόμα κρασί και απόσταγμα σταφυλιού από το Οινοποιείο Μανουσάκη και τα προϊόντα Terroir (ανθό αλατιού και ελαιόλαδο) σε κεραμικά δοχεία.


Alexandra Manousakis Showroom, Ποτιέ 9, Χανιά, Τ/28210-20.000.

Δευτ.- Τετ.- Σάββατο 10.00-14.00, Τρ.- Πέμπτη- Παρ. 18.00-22.00, alexandramanousakis.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών