ΠΡΟΪOΝΤΑ

«Συνεταιρισμένες» μυτιληνιές νοστιμιές

Με πείσμα και πολλή προσωπική δουλειά οι γυναίκες του Μεσότοπου διαπρέπουν στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και αλμυρών προϊόντων.

13.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
«Συνεταιρισμένες» μυτιληνιές νοστιμιές

Με πείσμα και πολλή προσωπική δουλειά οι  γυναίκες του Μεσότοπου διαπρέπουν στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και αλμυρών προϊόντων.

 

Ο Μεσότοπος είναι ένα χωριό περίπου χιλίων κατοίκων μέσα σε ένα γυμνό τοπίο. Εδώ ανθεί ένας από τους 14 γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου. Είκοσι πέντε γυναίκες δεσμεύτηκαν το 1998 για τη δημιουργία του. Παρακολούθησαν ένα σεμινάριο για μεταποίηση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων και ένα για τη διοίκηση επιχειρήσεων. Χωρίστηκαν σε ομάδες και δούλευαν στις κουζίνες των σπιτιών τους ανταλλάσσοντας συνταγές και κάνοντας δοκιμές. Τα πρώτα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο. Έστησαν το εργαστήριό τους  κάτω από τα γραφεία του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού των ανδρών. Το 2007 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Γυναικείας Δημιουργίας στην Ύπαιθρο από το Παγκόσμιο Ιδρυμα Γυναικών που εδρεύει στην Γενεύη. Πλέον δουλεύουν οκτάωρο κάθε μέρα και πληρώνονται με ωρομίσθιο. 

Στα ράφια των δύο εκθετηρίων βρίσκονται αραδιασμένα τα προϊόντα του Συνεταιρισμού: ζυμαρικά, βαζάκια με τρίγωνα κομμάτια λαδοτυριού, χρωματιστά πιπέρια και ντόπιο ελαιόλαδο, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες (δοκιμάστε ακτινίδιο και πορτοκάλι με καρότο), ηδύποτα (οπωσδήποτε σουμάδα), πίτες (καρυδόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα, τυρόπιτα, πιπερόπιτα), μπακλαβάς, τυπλούδια (παραδοσιακά τυλιχτά μπακλαβαδάκια του νησιού), ραβανί, φιορεντίνες με ντόπιο μέλι, μπατόν σαλέ, «μεθυσμένα» κουλουράκια, παξιμαδάκια γλυκάνισου, σοκολατένια τρουφάκια. Όλα χωρίς συντηρητικά, ενώ τα τυποποιημένα προϊόντα συνοδεύονται με εγγύηση επιστροφής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πηγαίνει σε καταστήματα του νησιού. Τα υπόλοιπα φτάνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά.


Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού μπορείτε να τα βρείτε στην Αθήνα στο Lesvos Shop (Ελ. Βενιζέλου 59-61, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-93.55.569). Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσότοπου Λέσβου, Μεσότοπος, Λέσβος, τηλ.: 22530- 96.090 και 22530- 96.490.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών