ΠΡΟΪOΝΤΑ

Tα microgreens που προτιμούν οι σεφ καλλιεργούνται στον Βύρωνα

Η Athens Gourmet Leaves είναι μια μικρή εταιρεία υδροπονικής, καθ' ύψος καλλιέργειας βιολογικών μικροφύλλων, με έδρα τον Βύρωνα. Ιδρύθηκε το 2018 από τον Γιάννη Γιασεμή, καλλιεργητή με εμπειρία στην υδροπονία θερμοκηπίων και πρόκειται μια πρότυπη μονάδα που αναπτύσσεται σε επίπεδα, σε κλειστό χώρο και με ειδικό τεχνητό φωτισμό, πρακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό.

07.04.2021| Updated: 15.02.2024
Tα microgreens που προτιμούν οι σεφ καλλιεργούνται στον Βύρωνα

Αναρωτιόμουν συχνά από ποια φυτά προέρχονται τα μικροσκοπικά φυλλαράκια, συνήθως πολύ όμορφα, φίνα και με ιδιαίτερα σχήματα και χρώματα, που βλέπω να διακοσμούν τα πιάτα των σεφ. Μιλώ για τα μικροφύλλα (microgreens), με πιο συνηθισμένα τα μικρά παντζαρόφυλλα, με το ζωηρό πράσινο χρώμα και τα κατακόκκινα νεύρα, αληθινά στολιδάκια που ολοκληρώνουν τη ζωγραφιά ενός όμορφου πιάτου. Σε ορισμένα καλά μανάβικα έχω δει τέτοια φυλλαράκια αλλά τα Athens Gourmet Leaves βρίσκονται μερικές κατηγορίες παραπάνω -και όχι μόνο λόγω λόγω ποικιλίας.

Η Athens Gourmet Leaves είναι μια μικρή εταιρεία υδροπονικής, καθ’ ύψος καλλιέργειας βιολογικών μικροφύλλων, με έδρα τον Βύρωνα. Ιδρύθηκε το 2018 από τον Γιάννη Γιασεμή, καλλιεργητή με εμπειρία στην υδροπονία θερμοκηπίων και πρόκειται μια πρότυπη μονάδα που αναπτύσσεται σε επίπεδα, σε κλειστό χώρο και με ειδικό τεχνητό φωτισμό, πρακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Η καλλιέργεια είναι βιολογική και τα φυτά, τους σπόρους των οποίων ο Γιάννης Γιασεμής εισάγει από το εξωτερικό, αναπτύσσονται σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, σε ορόφους σαν νησίδες, όπως τις αποκαλεί ο ίδιος, σε τεχνητά υποστρώματα χωρίς χώμα.

Όπως λέει «πρόκειται για σπόρους ειδικούς για υδροπονία και κυρίως ειδικούς για βρώση, όχι απλά για διακόσμηση, χωρίς επεξεργασία που δεν είναι εύκολο να βρει κανείς εντός ελληνικών συνόρων. Είναι σπόροι untreated, δηλαδή χωρίς να έχουν υποστεί τις ειδικές επεξεργασίες που συνήθως γίνονται στα φυτά συμβατικής καλλιέργειας σε χώμα για να μην προσβληθούν από ασθένειες. Έτσι ο σεφ, καθώς κυρίως σε αυτούς απευθύνονται τα μικροφύλλα της Athens Gourmet Leaves, δεν ταλαιπωρείται με καθαρίσματα από χώμα και έχει στα χέρια του ένα βιολογικό, αγνό προϊόν», εξηγεί ο κ. Γιασεμής.

Στα υδροπονικά φυτώρια της Athens Gourmet Leaves καλλιεργούνται πάνω 30 διαφορετικά μικροφύλλα: αρωματικό σίσο (είδος ιαπωνικής αρωματικής μέντας) σε πράσινη και κόκκινη ποικιλία, γλυκάνισο ύσσωπος, παντζάρι, ραπανάκι πράσινο και κόκκινο, αρακάς, μάραθος, κόλιανδρος και πολλά-πολλά ακόμη. Σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας απευθύνεται σε σεφ, για τα πιάτα που ετοιμάζουν στα εστιατόριά τους, αλλά ο Γιάννης Γιασεμής στοχεύει στο άμεσο μέλλον και σε διάθεση σε καταστήματα λιανικής όπως επιλεγμένα μανάβικα και ντελί. Τα προϊόντα του εμπιστεύονται σεφ σε πολλά γνωστά εστιατόρια στην Αθήνα και τα νησιά, όπως το Artisanal, Το Θείο Τραγί, το Veri Table, το Simul, τον Μυστικό Κήπο και πολλά ακόμη, ενώ τα προτιμούν και οι food stylists και food photographers.

Εκτός όμως από την όμορφη εμφάνισή τους, λεπτή και φίνα, τα μικροφύλλα της Athens Gourmet Leaves δίνουν και γεύση αλλά και άρωμα στο πιάτο -δεν είναι απλά μια πινελιά ομορφιάς.

Πληροφορίες: Athens Gourmet Leaves, Κολοκοτρώνη 165, Βύρωνας Τ/6956-303.034.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών