ΑΓΟΡΑ

Τα μόνα εσπεριδοειδή ΠΟΠ της χώρας μας

Ζουμερά, αρωματικά και γλυκά – από τις γεύσεις που σημάδεψαν τα παιδικά μου χρόνια στα Χανιά. Τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης είναι τα μόνα ΠΟΠ …

14.03.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Τα μόνα εσπεριδοειδή ΠΟΠ της χώρας μας

Ζουμερά, αρωματικά και γλυκά – από τις γεύσεις που σημάδεψαν τα παιδικά μου χρόνια στα Χανιά. Τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης είναι τα μόνα ΠΟΠ εσπεριδοειδή της Ελλάδας (από το 1996). Παράγονται στον νομό Χανίων, στην περιοχή που οριοθετείται παραλιακά από τον Σταλό μέχρι το Κολυμβάρι με βάθος 6-8 χλμ. στην ενδοχώρα. Είναι της ποικιλίας Washington Navel και των κλώνων της (Μέρλιν, Ναβελίνες New Hall, Lane Late).

Τι τα κάνει μοναδικά; Το ιδιαίτερο μικροκλίμα (ατμοσφαιρική υγρασία, μεγάλη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο και άρδευση από τα νερά των Λευκών Ορέων). Η συγκομιδή ξεκινά από την παραλιακή ζώνη (τα αμμώδη εδάφη χαρίζουν πρωιμότητα) στα τέλη Οκτωβρίου και φτάνει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Όπως έμαθα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, τη μόνη επιχείρηση στην Ελλάδα με άδεια εμπορίας τους, εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε. και των Βαλκανίων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται στην ελληνική αγορά. Θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και σε μανάβικα και ντελικατέσεν σε όλη τη χώρα. Τα διακρίνετε από την μπλε ετικέτα που γράφει με κίτρινα γράμματα MALEME κι από πάνω «protected designation of origin».

ΥΓ: Δυστυχώς, υπακούοντας στις απαιτήσεις του σύγχρονου εμπορίου των «μεγάλων αποστάσεων», είναι κερωμένα (με βρώσιμο, εγκεκριμένο κερί).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών