ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τα ψώνια των διακοπών

Αναζητήσαμε και βρήκαμε τυριά, αλλαντικά και σπάνια νησιωτικά εδέσματα.

14.08.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Θάνος Κακολύρης
Τα ψώνια των διακοπών

Από τη Νικολέτα Μακρυωνίτου

Μύκονος / Must η λούζα από το κρεοπωλείο Μενάγιας (Περιφερειακός Τούρλου, 22890-23.383) και η θεϊκή κοπανιστή του τυροκομείου Mykonos Farmers (Άγιος Λάζαρος, 22890-23.970). Αναζητήστε οπωσδήποτε ξινότυρο, πετρωτό και μια μεγάλη συσκευασία από το έκτακτο γιαούρτι του τυροκομείου Κουκά (Παλιόκαστρο, Άνω Μερά, 22890-71.813), και απαραιτήτως και μια εξάδα μπίρες από το μικρό ζυθοποιείο Mikonu (Αργύραινα, 22890-77.912). Αμυγδαλωτά και καλαθάκια μυκονιάτικα ψωνίζω πάντα από το Κυκλάμινο (Βούγλι-Πετεινάρος, 22890-22.787) της οικογένειας Κλούρα, και σίγουρα δεν προσπερνώ τα κρασιά του Κήπου Ξυδάκη (Κουτέλα, 6945-434.565), φτιαγμένα από ντόπιες ποικιλίες.

Σύρος / Το συριανό λουκούμι δεν χρειάζεται συστάσεις, τα ξερολούκουμα όμως ναι. Είναι λουκούμια που έχουν στεγνώσει σε ειδικές συνθήκες, κρουστά εξωτερικά και με ζουμερή καρδιά στο κέντρο. Τα φτιάχνει η λουκουμοποιία Συκουτρή (Μυστρά 8, Ερμούπολη, 22810-81.390) και τα διαθέτει στο παντοπωλείο του Κώστα Πρέκα (Χίου 4, Ερμούπολη, 22810-87.556). Επίσης αναζητήστε κάππαρη από τον Αλέξη Ρούσσο (Πάγος, 6932-390.955), γλυκά κουταλιού, καπαρόμυτες και λιαστές ντομάτες του Γιάννη Βλάμη (Δανακός, 22810-71.388), φοβερό πέστο μάραθου και γλυκοπάντρεμα (διασταύρωση μαντολάτου με παστελαριά) του Κώστα Πρέκα. Στα οπωσδήποτε το εκλεκτό αγελαδινό βούτυρο της Τυροσύρας (Βήσσας, 22810-42.152) και το πικάντικο Σαν Μιχάλη τόσο από την Τυροσύρα όσο και από το τυροκομείο Ζωζεφίνος (Άνω Μάννα, 22810-75.454). Δοκιμάστε μαρμελάδες από σύκα ντόπια της Αρώμ (Φύλακας, Ερμούπολη, 22810-84.772) και κρασιά νησιώτικα από το Οινοποιείο Σύρου (Λαγκάδα, Τάλαντα, 6946-302.920). Για λούζα και πηχτή περάστε από την κρεαταγορά Ρουσσουνέλου (Ηρ. Πολυτεχνείου 50, Ερμούπολη, 22810-87.538) ή από τον Πρίνια (Φοίνικας, 22810-42.378) και για τα καλύτερα μαραθολουκάνικα από τον Σπύρο Συρίγο (Αγ. Γεωργίου 5, Πλ. Ηρώων, Ερμούπολη, 22810-86.001). Τέλος, αναζητήστε τα μοσχοβολιστά βότανα από τους Cyclades Organics και το ολοκαίνουργιο τσίπουρο Makryonitis Syros Distillery (Βάρη, 6946-026.281), που φτιάχνεται με τα στέμφυλα από το Οινοποιείο Σύρου.

Σαντορίνη / Η Σαντορίνη έχει ένα και μοναδικό ζυθοποιείο – ακόμα κι αν στην αγορά κυκλοφορούν μπίρες wannabe σαντορινιές. Πρόκειται για τη Ζυθοποιία Σαντορίνης (Μέσα Γωνιά, 22860.30.268), που αξίζει να την επισκεφτείτε και να αγοράσετε τις τέσσερις πολύ ξεχωριστές μπίρες της με σήμα το γαϊδουράκι, όπως και την πολύ μικρής παραγωγής και ωριμασμένη σε βαρέλι Slow Donkey, που διατίθεται αποκλειστικά στο ζυθοποιείο. Από τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό Santo (Πύργος, 2286022.596) θα προμηθευτείτε ντόπιες λιαστές ντομάτες, σάλτσες από σαντορινιό τοματάκι, κάππαρη, φάβα και γλυκό κουφέτο, κι αν είστε τυχεροί, ίσως καταφέρετε να προμηθευτείτε στην εποχή τους λευκές μελιτζάνες και νωπό τοματάκι Σαντορίνης. Από το οινοποιείο Σιγάλα (Μπαξές, Οία, 22860-71.644) αξίζει να αναζητήσετε, εκτός από εξαιρετικά κρασιά και ένα από τα ελάχιστα αποστάγματα φραγκόσυκου που παράγονται στην Ελλάδα. Τέλος, προγραμματίστε να επισκεφτείτε τα οινοποιεία του νησιού, γιατί εκεί, εκτός από την γκάμα των κρασιών τους που βρίσκουμε και εκτός νησιού, υπάρχουν και limited edition εμφιαλώσεις οίνων, που πωλούνται μόνο στα οινοποιεία.

Άνδρος /  Από τα τρία τυροκομεία του νησιού, τα Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασάρα (Κόρθι, 22827-70.046), τα Προϊόντα Γάλακτος Κορθίου Άνδρου (Κόρθι, 22820-61.610), το Τυροκομείο Κολίτσα (Άνω Απρόβατος, 22820-41.020), θα αναζητήσετε χειροποίητα, έξοχα τυριά, όπως βολάκι, μαλακό τυρί και πετρωτή, κι από τη μικρή οικοτεχνία της Αθηνάς Στάμου πολύ αξιόλογα κατσικίσια τυριά limited edition (Ανδριακόν Παντοπωλείο, Γαύριο, 22820-71.341). Πολλά ακόμα τοπικά προϊόντα θα βρείτε στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου στη Χώρα (22820-23.462). Μην πάτε πουθενά αν δεν έχετε πρώτα βάλει στις βαλίτσες σας αμυγδαλωτά, παστιτσάκια και ντόπια σουμάδα από κάποιο από τα πολλά ζαχαροπλαστεία του νησιού – προσωπική μου προτίμηση είναι του Τζιώτη (Όρμος Κορθίου, Άνδρος, 22820-61.125).

Ίος / Τα τυριά του νιώτικου τυροκομείου (Γιαλός, 22860-92.506) σαρώνουν τα βραβεία, οπότε, αν βρεθείτε στην πηγή, μεριμνήστε για άφθονες προμήθειες. Το σκοτύρι τους είναι ένα πολύ ξεχωριστό, μαλακό τυρί και συστήνω ανεπιφύλακτα και την ημίσκληρη Ομήρου Τριλογία από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα.

Κίμωλος / Τα αιγοπρόβεια κιμουλιάτικα τυριά δεν θα τα βρείτε αλλού. Προμηθευτείτε με ξινά, μυτζήθρες, φρέσκες και γυλωμένες μανούρες μικρής παραγωγής. Ο ντόπιος μπελτές είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ, μια βόμβα καλοκαιρινής γεύσης. Αναζητήστε τα στο Παντοπωλείο του Σάμπλου (Χωριό, 22870-51.224).

Μήλος / Μπελτέ εξαιρετικό κάνουν και στη Μήλο. Αυτό το μπελτέ, όπως επίσης το τοπικό γλυκό κουφέτο από κίτρινη κολοκύθα και τα καλοφτιαγμένα κρασιά του Οινοποιείου Κωνσταντάκη θα τα βρείτε στο Παντοπωλείο Τσακανός (Αδάμαντας, Μήλος, 22870-21.962). Επίσης, στα ράφια τους θα βρείτε μηλαίικα λαζάνια, μικρές πράσινες ελιές, λιαστές ντομάτες, ξανθό μέλι ανθέων, αρωματικά βότανα και φυσικά τα αιγοπρόβεια τυριά του τυροκομείου Χαραλαμπάκη – γυλωμένη και φρέσκια μανούρα, ημίχλωρο λαδιού, σκοτύρι, κ.ά. Αναζητήστε επίσης το ξερό κεφαλίσιο τυρί της οικοτεχνίας της Ειρήνης Ψαθά (Χάλακας, 22870-21.672).

Νάξος / Τυριά βρίσκουμε σε όλο το νησί, αλλά το πιο δυσεύρετο είναι το παραδοσιακό αλλαντικό ζαμπόνι, που θα το βρείτε μόνο σε λίγα κρεοπωλεία και παντοπωλεία. Για ξερά ανθότυρα, αρσενικά, γραβιέρες ώριμες από διάφορους παραγωγούς, αλλά και ζαμπόνι, επισκεφτείτε το παντοπωλείο του Τζιμπλάκη στη Χώρα (22850-22.230). Πηγαίνετε στην ποτοποιία του Βαλληνδρά (Χαλκί, 22850-31.220), στην πηγή του Κίτρου, για να αγοράσετε το περίφημο λικέρ σε τρεις παραλλαγές. Και, τέλος, αν είστε με αυτοκίνητο, κάντε μπόλικες προμήθειες σε πατάτες ΠΓΕ Νάξου.

Πάρος / Αξίζει να δοκιμάσετε το σούρωμα, τη μυζήθρα, τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και τα υπόλοιπα τυριά του Συνεταιρισμού (Παροικιά, 22840-22.179), αλλά και του ολοκαίνουργιου τυροκομείου του νησιού, του Πάριον (Μάρπησσα, 6973-525.591). Η Πάρος παράγει τρία χαρακτηρισμένα ΠΟΠ κρασιά, ένα λευκό, ένα ερυθρό και ένα επιδόρπιο. Από τα πιο αξιόλογα είναι το Πάρος Λευκό και η γλυκιά Malvasia του Οινοποιείου Μωραΐτη (Νάουσα, 22840-51.350) και το Κρασί του Νησιού από το Μωραΐτικο Οινοποιείο (Νάουσα, 22840-51.920). Φεύγοντας μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ζαχαρομπακλαβά από το ζαχαροπλαστείο του Χαμηλοθώρη (Νάουσα, 22840-51.240) και την τοπική μπίρα 56 Isles από το μικροζυθοποιείο στη Νάουσα (22840-51.102). Στο παντοπωλείο Arseni’s Deli (Νάουσα, 22840-55.017) θα βρείτε τα προαναφερθέντα και αρκετά ακόμα τοπικά προϊόντα.

Σέριφος / Η Σέριφος εδώ και λίγα χρόνια έχει τα δικά της εμφιαλωμένα κρασιά, που παράγονται από τοπικές ποικιλίες στο καινούργιο Οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά στον Φλάσκο (22810-51.216). Να αναζητήσετε το σεριφιώτικο μέλι σε παντοπωλεία, μανάβικα και κρεοπωλεία, και να αγοράσετε πανέμορφα, χειροποίητα πήλινα σκεύη για μαγείρεμα και σερβίρισμα, από την κεραμίστρια Νατάσσα Καλογεροπούλου (Ceramic Studio, Kάτω Χώρα, Σέριφος, 22810-51.669).

Σίφνος / Η γυλωμένη μανούρα της Σίφνου με το μαυροκόκκινο περίβλημα είναι από τα προϊόντα που θα θέλετε να πάρετε μαζί σας, αλλά μη χάσετε και τη νωπή εκδοχή της μανούρας, που σπάνια ταξιδεύει εκτός Σίφνου και την οποία θα βρείτε σχεδόν αποκλειστικά στο νησί. Τυριά από τα τρία τυροκομεία του νησιού των Μαστρόκαλου-Κρανίδη (Τσιγγούρα, Αρτεμώνας, 6937-196.196), Καλογήρου (Καμάρες 22840-33.931) και Φραζέσκαρου (Αρτεμώνας, 22840-32.050) θα αναζητήσετε σε μίνι μάρκετ και παντοπωλεία όπως το Σιφάντο στις Καμάρες (22840-33.891). Μη φύγετε χωρίς τα περίφημα σιφναίικα αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου (Αρτεμώνας, 22840-31.370) και βεβαίως τα αριστοτεχνικά φτιαγμένα ντόπια, πήλινα μαγειρικά σκεύη της Sifnos Stoneware (Αγία Άννα, Αρτεμώνας, 22840-33.090).

Σχοινούσα / Το φάβα της Σχοινούσας, αν και δεν είναι εξίσου διάσημο με τη – θηλυκιά– σαντορινιά εκδοχή, είναι σίγουρα εξίσου νόστιμο και σίγουρα από τα προϊόντα του νησιού που αξίζει να δοκιμάσετε. Αναζητήστε το από τον ίδιο τον καλλιεργητή, τον Μανώλη Κωβαίο (22850-76.024).

Τζια / Παστέλια, αμύγδαλα και μέλι, και μάλιστα πρώτης τάξεως, βγάζει η Κέα. Πολύ καλές εκδοχές τους θα βρείτε από τον Αρισταίο (Μυλοπόταμος, 22880-21.345) και το Anthea’s (Μυλοπόταμος, 22880-29.099), ενώ εξαιρετικά, μικρά αμύγδαλα και πικραμύγδαλα καλλιεργούν και στο Κτήμα Ξωτάρη (Καμπιά, Κορησσία, 6977-262.766).

Αμοργός / Το limited edition, και βραβευμένο από τον Γαστρονόμο, «Αμοργιανό» μέλι, του Παναγιώτη Μαρούλη (Λαγκάδα, 6932-272.419), δεν πρέπει να λείπει από τις βαλίτσες σας όταν φύγετε από το νησί. Και μην ξεχάσετε και ένα μπουκαλάκι Ρακόμελο Αμόργιον από την ποτοποιία του Αντώνη Βεκρή (Κατάπολα, 22850-71.378).

Λέσβος / Στο παντοπωλείο του ζεύγους Σκοπελίτη (Ερμού 109, Μυτιλήνη, 22510-26.639) θα βρείτε ό,τι βγάζει ο τόπος, διαλεγμένο με φροντίδα, εμπειρία και μεράκι. Οι ντόπιοι το προτιμούν και για την ποικιλία του, αλλά και για τα πιο ιδιαίτερα που φέρνει, όπως τουλουμοτύρι μέσα στο δέρμα της κατσίκας, πρωινή ζεστή μυζήθρα, ρεβύθια Λισβορίου και ποικιλία από ελιές. Μη φύγετε δίχως τα εμβληματικά προϊόντα του νησιού: στην εποχή τους καλλονιάτικες σαρδέλες παπαλίνες, σύκα και βράσμα (πετιμέζι σύκων) Ερεσού, τραχανά και χάχλες (φωλιές από τραχανά), ούζα εξ αποστάξεως και ελαιόλαδα φυσικά. Τρία τυριά ΠΟΠ (κασέρι, φέτα, λαδοτύρι) βγάζει το νησί. Μη χάσετε τη φέτα και το λαδοτύρι στο λάδι του Μυστακέλλη, το λαδοτύρι και το τουλουμοτύρι του Σκόρδου, το κασέρι της Γαλακτοκομικής Λέσβου και του Θυμέλη, τη ξερή φουρνιστή μυζήθρα του Αδαλή, την ολόφρεσκη μυζήθρα του Ταστάνη και το γιαούρτι του Βαρδαξή. Μυθικό γλυκό ο πανύψηλος, αμυγδαλένιος μπακλαβάς του γάμου, γνωστός ως μπακλαβού – από τους καλύτερους θα βρείτε στον Συνεταιρισμό Γυναικών Μήθυμνας (22530-71.258) και στη Μυτιλήνη, στο ζαχαροπλαστείο Βιενέζα στη Βαρειά (22510-29.308).


Από τη Βιβή Κωνσταντινίδου

Ζάκυνθος / Με το που θα φτάσω στο νησί, θα κάνω μια επίσκεψη στο παντοπωλείο του Σάββα, ακριβώς στο φανάρι της γέφυρας που περνά πάνω από το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη (Τ/26950-42093), για καλοφτιαγμένο χοιρομέρι, από καλή αλλαντοποίηση και όχι υπερβολικά αλμυρό. Εκεί θα βρω και θαυμάσιο λαδοτύρι, «ντόπιο», όπως το λένε στη Ζάκυνθο. Εξαίρετο «ντόπιο», και μάλιστα συσκευασμένο, για να το πάρω μαζί μου, αλλά και καταπληκτικό «τυρί της τάβλας» (λαδοτύρι που ωρίμασε εκτός λαδιού), αλλά και ντόπια λαδογραβιέρα επιλέγω από το «Αγρόκτημα της Κορίνας», στα περισσότερα σούπερ μάρκετ του νησιού. Στο κέντρο της πόλης, κάνω μια στάση στο παντοπωλείο του Δημήτρη και της Άννας Πάτρα (Αγ. Λαζάρου 42, Τ/26950-42.404) για τυριά και αλλαντικά που φτιάχνουν οι ίδιοι και ζακυνθινό φάβα, νοστιμότατο και βραστερό.

Θα πάρω μαζί μου σίγουρα το ελαιόλαδο Epsilon, που προμηθεύομαι από το ίδιο το ελαιοτριβείο, στο Βανάτο (Ε.Ο. Ζακύνθου-Βολιμών, Τ/26950-44.246), αλλά και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Στο χωριό Κούκεσι θα επισκεφτώ το φιλόξενο Κτήμα Θεριανού για εξαίρετο κρασί και κυρίως για το ελαιόλαδό του από Κορωνέικη ελιά και την ποικιλία «ντόπια», πολυβραβευμένο για την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (Καλλιθέα, Τ/6979-113.366).

Αν πάρω τα βουνά του νησιού, ο δρόμος θα με βγάλει στον Άγιο Λέοντα και στο τυροκομείο Μπάστα, για φέτα, λαδοτύρι (απλό και στη νέα του εκδοχή με μαύρη τρούφα Γρεβενών) και την αλοιφωτή πρέντζα, το φρέσκο, δροσερό, μυρωδάτο τυρί που πάει με όλα! Δεν θα φύγω από την πόλη δίχως μια γερή ποσότητα από το ολόφρεσκο και τραγανό, μελένιο μαντολάτο Κοτσώνη, από το ιστορικότερο εργαστήριο του νησιού (Ψαρρών 5, Τ/26950-42.535).

Για το φημισμένο ζακυνθινό ψωμί θα περάσω οπωσδήποτε από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό «Οι Μελισσιώτισσες», στο χωριό Κοιλιωμένος (Τ/26950-42.872) για ένα καρβέλι προζυμένιο ψωμί από ντόπια ποικιλία και θα διαλέξω μαρμελάδες, γλυκά ή λικέρ που φτιάχνουν οι ίδιες και διαθέτουν στο πωλητήριό τους. Περισσότερα ψωμιά και τις ντόπιες φρύσσες, τα μεγάλα, μακρουλά και πολύ τραγανά ζακυνθινά παξιμάδια για ριγανάδα, θα διαλέξω στην «Αρτογωνιά», στην πόλη (Κολυβά 83, Τ/26950-27.446). Φεύγοντας, δεν θα παραλείψω να αγοράσω κάμποσες συσκευασίες ντόπια σταφίδα ΠΟΠ από την Ένωση Συνεταιρισμών Ζακύνθου (ΕΑΣΖ), σκέτη αλλά κυρίως τη λαχταριστή τυλιγμένη μία μία σε σοκολάτα υγείας (σε όλα τα μεγάλα σούπε μάρκετ).


Από τη Μαρία Βασιλοπούλου

Εύβοια / Για την Εύβοια έχω ξαναγράψει: για τα περίφημα αμυγδαλωτά της σε σχήμα αστεριού και τον χρυσαφένιο αμυγδαλωτό μπακλαβά της, αλλά και τα διάσημα λιαστά σύκα Κύμης. Τα βρίσκουμε όλα στο ζαχαροπλαστείο των αδερφών Σιδεράκη (Κύμη, Τ/22220-22.346, 22220-23.722). Μην ξεχάσετε και τα παραδοσιακά σεντζούκια από πετιμέζι γεμιστά με καρύδι, για το πλατό αλλαντικών σας.

Χειροποίητα ζυμαρικά και κυρίως τις τοπικές γκόκλιες, αλλά και τραχανά και χυλοπίτες από τη Νότια Εύβοια, στα Στύρα, «Εργαστήριο Ζυμαρικών Γκόγκλιες Στυρέων» (επαρχιακός δρόμος Στύρων-Νέων Στύρων, Τ/22240-42.101).

Ψωμί, τηγανόψωμα και τυροπιτάρια θα βρείτε στην παραλία Οξυλίθου στην Κύμη (Φούρνος Κερατσά, Τ/ 22220-71.406), αλλά και στους 4 φούρνους του χωριού Κονίστρες, στην Κεντρική Εύβοια. Στις Κονίστρες θα βρείτε και το υπέροχο και βραβευμένο μέλι «Μελισσουργείον οικ. Αργύρη», Τ/6936-257.088.

Λήμνος / Στο μοναδικό αυτό νησί βρίσκουμε επίσης μοναδικά προϊόντα, όπως τα εξαιρετικά τυροκομικά: το καλαθάκι, το μελίχλωρο και το κασκαβάλι της οικογένειας Χρυσάφη (Καρπάσι Λήμνου, Τ/22540-31.330), αλλά και το μοναδικό ζυμωτό ψωμί από την ποικιλία μαυραγάνι. Στη Μύρινα θα βρείτε το πρατήριο παραδοσιακών ζυμαρικών και βουτημάτων της Μυρσίνης Χρυσοκέφαλου-Χορού «Κασπακ’νές λιχουδιές» (το εργαστήριο είναι στο χωριό Κάσπακας). Προμηθευτείτε από φλωμάρια (τα παραδοσιακά λημνιά χυλοπιτάκια) μέχρι τους απίστευτα νόστιμους και τραγανούς σαμσάδες (μικρά σαραϊγλί με σουσάμι και αμύγδαλο) και τα καλύτερα βενιζελικά που έχετε δοκιμάσει ποτέ (τα φίνα φοντάν που αγάπησε ο Ελ. Βενιζέλος όταν επισκέφτηκε το νησί μετά την απελευθέρωση και πήραν το όνομά του). Βελούδινο πρόβειο γιαούρτι, φέτα και καλαθάκι θα βρείτε στο Αγρόκτημα Βίγλα (Μύρινα – Περιφέρεια Κάσπακα, Τ/6977-503.314). Στην ίδια περιοχή θα βρείτε το εργαστήριο παραδοσιακού καβουρμά του Νίκου Παλαίστρου. Δοκιμάσετε τον μοναδικό κατσικίσιο αλλά και τον πρόβειο, τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό, όλα από ζώα εκτροφής τους. Φεύγοντας από τη Μύρινα, για τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Λήμνου, τον Μούδρο, θα περάσετε από το χωριό Πορτιανού. Μια στάση επιβάλλεται στο πρατήριο της οικογένειας Ποριάζη για παραδοσιακά παξιμάδια αλλά και ζυμαρικά.


Από τη Λίνα Καπετάνιου

Κέρκυρα / Κάθε καλοκαίρι γεμίζω μπαταρίες στην Κέρκυρα. Το εισιτήριο της επιστροφής με το αεροπλάνο περιλαμβάνει σίγουρα έξτρα αποσκευή για να χωρέσουν όλα τα καλούδια από το νησί.

Θα περάσω από το χαριτωμένο Krocan Delicatessen (Κασσιόπη, Τ/26630-81.148) για να πάρω από εδώ, από τον τόπο όπου παράγεται, το βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο» ελαιόλαδο «Κυβερνήτης». Η οικογένεια Δαφνή, εφαρμόζοντας όλες τις ορθές πρακτικές, έδωσε νέα πνοή στο κερκυραϊκό λάδι και το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, στιβαρό και νόστιμο ελαιόλαδο.

Για το φημισμένο νούμπουλο φουμικάδο θα πάω στον Λαβράνο (1ο χλμ. Εθνικής Κέρκυρας-Λευκίμης, Τρία γεφύρια, Τ/26610-44.182) και Γεωργίου Θεοτόκη 13 (Πλατεία Σαν Ρόκο, Κέρκυρα, Τ/26610-31.206). Η οικογένεια παράγει τα δικά της αλλαντικά με παραδοσιακό τρόπο. Το χοιρινό κρέας μαρινάρεται με μπαχαρικά και βότανα, περνάει σε φυσικό έντερο, καπνίζεται με αρωματικά και ωριμάζει. Η γεύση του είναι πικάντικη και έντονη, γι’ αυτό κόψτε το σε λεπτές φέτες και απολαύστε το ωμό με τυριά και φρούτα. Οι ίδιοι το φτιάχνουν και με μοσχαρίσιο κρέας, ενώ εξαιρετικό είναι και το σαλάδο, ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι, ιδιαίτερα πιπεράτο.

Δεν μπορείτε να φύγετε χωρίς την ελαφρώς ξινή γεύση του φημισμένου  κουμκουάτ. Στα μαγαζάκια στην Παλιά Πόλη θα βρείτε το ντόπιο εσπεριδοειδές σε πολλές μορφές: λικέρ, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κ.λπ. Προτιμήστε το λικέρ με την επωνυμία Lazaris, είναι ελαφρύ και με ωραίο άρωμα. Η ίδια εταιρεία παράγει και ένα εξαιρετικό λιμοντσέλο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT