ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τα τρυπητά της κουζίνας

Σουρωτήρια, σινουά, κόσκινα και τουλπάνια. Πολύτιμα σκεύη της κουζίνας μας με πολλές διαφορετικές χρήσεις.

15.05.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Shutterstock
Τα τρυπητά της κουζίνας

Σουρωτήρια, σινουά, κόσκινα και τουλπάνια. Πολύτιμα σκεύη της κουζίνας μας με πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Ακόμη και σε μια επαγγελματική κουζίνα δύσκολα θα τα βρει κανείς συγκεντρωμένα όλα μαζί. Καθένα είναι καμωμένο για διαφορετική χρήση, τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να τα επιφορτίσουμε με περισσότερα από ένα καθήκοντα.

Στην αγορά θα βρούμε πληθώρα από τέτοιου είδους σκεύη, με ποικιλία στο μέγεθος, στη διάμετρο που έχουν οι τρύπες τους, αλλά και στο υλικό της κατασκευής τους. Για τα δύο πρώτα επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, όμως όσον αφορά το υλικό, καλό είναι να επιλέγουμε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι γιατί είναι πιο ανθεκτικό, καταλληλότερο για τρόφιμα και πλένεται ευκολότερα.

Σουρωτήρι για μακαρόνια: Υπάρχει σε όλες τις κουζίνες, ακόμη και στις εργένικες. Η χρήση του μπορεί να επεκταθεί στο στράγγισμα του ρυζιού, εφόσον έχει αρκετά μικρές τρύπες, αλλά και στο στράγγισμα των λαχανικών. Επίσης, αν δεν διαθέτουμε άλλο με μικρότερες τρύπες, μπορούμε με αυτό να σουρώσουμε ζωμούς και σάλτσες. Για το μαγείρεμα στον ατμό (κουσκούς, σιτάρι, λαχανικά κ.λπ.) υπάρχει ειδικό σκεύος, που όμως μπορεί να αντικατασταθεί με επιτυχία από το κλασικό σουρωτήρι για τα μακαρόνια. Για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, τοποθετούμε το υλικό που θέλουμε να μαγειρέψουμε στον ατμό μέσα στο σουρωτήρι και βάζουμε το σουρωτήρι σε μια κατσαρόλα με μέγεθος τέτοιο, ώστε αυτό να εφαρμόζει ακριβώς. Η κατσαρόλα θα πρέπει να περιέχει αρκετό νερό, μέχρι δύο δάχτυλα όμως κάτω από το σουρωτήρι. Έπειτα σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας ή με ένα αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει.

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Σουρωτήρια με χερούλι: Αυτά τα σουρωτήρια κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και η οικιακή τους χρήση περιορίζεται συχνά μόνο στο στράγγισμα του ρυζιού. Μια σειρά, πάντως, από 3, 4 μεγέθους τέτοια σουρωτήρια μάς λύνουν τα χέρια αφού: με το μεγαλύτερο από αυτά μπορούμε να στραγγίσουμε τα μακαρόνια και τα λαχανικά, με το μεσαίο να κοσκινίσουμε αλεύρι και να σουρώσουμε το ρύζι, ενώ με το μικρότερο να πασπαλίσουμε γλυκά με άχνη ζάχαρη και να απαλλάξουμε το τσάι από τα φύλλα του. Ακόμη, με αυτά μπορούμε να σουρώσουμε ζωμούς, χυμούς φρούτων και λαχανικών και σάλτσες με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Αν πάλι δεν έχουμε το εργαλείο για τον πουρέ ή μίξερ, μέσα σε ένα τέτοιο τρυπητό και με τη βοήθεια μιας κουτάλας μπορούμε συμπιέζοντας μαγειρεμένα λαχανικά να παρασκευάσουμε πουρέδες. Με τον ίδιο τρόπο λιώνουμε βρασμένα αυγά ή ακόμη περνάμε την μπεσαμέλ αν σας έχει σβωλιάσει. Και φυσικά, μπορούμε και αυτό να το χρησιμοποιήσουμε για το μαγείρεμα στον ατμό.

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Σινουά – εταμίν: Τα κωνικά σουρωτήρια. Το εταμίν έχει μικρότερες τρυπούλες από το σινουά και λόγω της ιδιόμορφης κωνικής κατασκευής του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επαγγελματικές κουζίνες για την παρασκευή σαλτσών και το σούρωμα των ζωμών. Συνήθως για να πάρουμε ένα πολύ διαυγή ζωμό τον περνάμε πρώτα από το σινουά και μετά το εταμίν. Η κωνική μορφή του είναι ιδανική γιατί τα στερεά συσσωρεύονται στη μύτη, το κάτω μέρος του σινουά, και με την άσκηση πίεσης στραγ­γίζουν εύκολα. Αν έχουμε ένα σινουά, τίποτα δεν μας εμποδίζει να το χρησιμοποιήσουμε για να σουρώσουμε ρύζι και μακαρόνια. Φυσικά, με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως μπορούμε να παρασκευάσουμε και πουρέδες.

Η αράχνη (είδος τρυπητής κουτάλας) και η κλασική τρυπητή κουτάλα μπορούν να μας εξυπηρετήσουν ορισμένες φορές όταν μας λείπουν κάποια από τα προαναφερθέντα σκεύη, εφόσον φυσικά οι ποσότητες που θέλουμε να στραγγίσουμε είναι μικρές.

Σουρωτήρι λαχανικών: Αυτό το περιστρεφόμενο κατασκεύασμα επισπεύδει το στράγγισμα των λαχανικών, αφού με γρήγορες περιστροφικές κινήσεις επιτρέπει στα υγρά να απομακρυνθούν ταχύτερα. Γενικά, πάντως, τα λαχανικά θέλουν τρυφερούς χειρισμούς, γι’ αυτό είναι μάλλον καλύτερα να τα αφήνουμε να στραγγίζουν με την ησυχία τους. Αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο, αφού τα ζυμαρικά και το ρύζι στραγγίζουν αρκετά γρήγορα ούτως ή άλλως, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε αντικατάσταση του κλασικού σουρωτηριού για μακαρόνια.

 (Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Σουρωτηράκι για βότανα: Μικρό και συμπαθητικό αυτό το σουρωτηράκι, δεν έχει και πολλές εφαρμογές. Σουρώνουμε με αυτό όλα τα ροφήματα από βότανα και μπαχαρικά. Μάλιστα, ακόμη πιο πρακτικό είναι αυτό που κλείνει εγκλωβίζοντας ανάμεσα στις τρύπες του τα βότανα και βυθίζεται μέσα στο ζεστό νερό για την παρασκευή του ροφήματος. Μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο μικρό σουρωτήρι με χερούλι ή από ένα μικρό κομμάτι τούλι ή τουλουπάνι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει τα φύλλα του τσαγιού και τα δένουμε με ένα κομματάκι σχοινί.

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Κόσκινο: Για να μη δημιουργούν γρομπαλάκια και να έχουν ανάλαφρη υφή πούδρας, το αλεύρι, η ζάχαρη άχνη, η κανέλα και το κακάο, με λίγα λόγια τα ελαφριά αλευρώδη υλικά, τα περνάμε μέσα από κόσκινο. Τα βρίσκουμε στην αγορά σε διάφορα μεγέθη που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Βέβαια, στα μαγαζιά βρίσκουμε και σουρωτήρια που έχουν τρυπούλες που εξυπηρετούν το κοσκίνισμα, καθώς επίσης ειδικά μικρά βαζάκια, λίγο μεγαλύτερα από τις αλατιέρες, που έχουν ενσωματωμένο ένα μικρό κόσκινο και εξυπηρετούν ιδανικά το πασπάλισμα των γλυκών με κανέλα, ζάχαρη και κακάο.

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Τουλουπάνια και χαρτιά διηθήσεως: Η χρήση τους είναι πολύ πιο ειδική απ’ όλα τα υπόλοιπα. Με τα τουλουπάνια σουρώνουμε τα σπιτικά λικέρ, κονσομέ (διαυγείς ζωμούς) και ζωμούς, από πολύ μικρά κομματάκια που δεν κρατάνε τα κοινά σουρωτήρια. Μέσα σε τουλουπάνι αφήνουμε τυλιγμένο και το φρέσκο τυρί για να στραγγίσει αλλά και γιαούρτι, ενώ μπορούμε επίσης να παρασκευάσουμε σάλτσες και χυμούς από πολτούς που περιέχουν μικρά σωματίδια και δεν συγκρατούνται σε άλλα σουρωτήρια. Με την κυρτή πλευρά κάποιας κουτάλας βοηθάμε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία, πιέζοντας το ζωμό με περιστροφικές κινήσεις μέσα στο τουλουπάνι. Τέλος, ενώνοντας τις άκρες του εγκλωβίζουμε τον πολτό, που περιέχει ακόμη κάποια ποσότητα υγρού και το πιέζουμε με τον ίδιο τρόπο που πιέζουμε ένα κορνέ για να βγει η σαντιγί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε ακόμη να στραγγίσουμε και ψωμί που έχετε μουλιάσει σε νερό. Αν το ξεχειλώσουμε ελαφρώς για να μεγαλώσουν λίγο οι τρύπες του, μπορούμε να κοσκινίσουμε αλεύρι και ζάχαρη άχνη. Πρέπει να πλένεται πολύ προσεκτικά για να μη συγκρατούνται υπολείμματα τροφών. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το τουλουπάνι με τούλι, όχι με την ίδια απόδοση φυσικά.

Το διηθητικό χαρτί αντικαθιστά το τουλουπάνι στις βασικές του χρήσεις, σίγουρα όμως δεν είναι εξίσου ανθεκτικό και φυσικά είναι μιας χρήσης. Για μικρές ποσότητες την ίδια απόδοση έχου και τα φίλτρα του γαλλικού καφέ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών