ΑΓΟΡΑ

Ταχίνι ολικής, βούτυρο στο ψωμί μου

Με σουσάμι ολικής άλεσης φτιάχνονται τα πιο γευστικά ταχίνια. Με σοκολατένια απόχρωση, μεστή και πλούσια γεύση, γεμάτη και λιπαρή, που στην επίγευση βρίσκεις για ώρα το σουσάμι και τη γλύκα του σπόρου του. Εκτός από πιο νόστιμα, τα ταχίνια ολικής άλεσης είναι και πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες.

30.03.2021

Με σουσάμι ολικής άλεσης φτιάχνονται τα πιο γευστικά ταχίνια. Με σοκολατένια απόχρωση, μεστή και πλούσια γεύση, γεμάτη και λιπαρή, που στην επίγευση βρίσκεις για ώρα το σουσάμι και τη γλύκα του σπόρου του. Εκτός από πιο νόστιμα, τα ταχίνια ολικής άλεσης είναι και πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες.

Δοκίμασα δύο έξοχες εκδοχές. Το ένα είναι από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Μυρωδάτο, που παράγεται από ντόπια σουσάμια χειροσυλλογής, στα Άβδηρα της Ξάνθης, αλέθεται σε μυλόπετρες και συσκευάζεται χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα έλαια.

 

Το άλλο, της εταιρείας Γιαχανάς παράγεται στην Ορεστιάδα. Μου το έστειλαν να το δοκιμάσω μαζί με το φανταστικό φιστικοβούτυρό τους. Και μου εξήγησαν ότι Γιαχανάς είναι η τούρκικη λέξη για τα σαμολαδάδικα, δηλαδή τους σουσαμόμυλους με τη μεγάλη πέτρα, που έβγαζαν το σησαμέλαιο. Το ταχίνι τους παράγεται από ντόπιο σουσάμι της περιοχής τους.

  • Ιδανικότερος τρόπος για να απολαύσει κανείς όχι μόνο τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τη νοστιμιά τους, είναι σε μια ζεστή φέτα ζυμωτό ψωμί, είτε σκέτο ή μαζί με λίγο καλό μέλι.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να ετοιμάσουμε με αυτά μια ιδιαίτερη βινεγκρέτ για τις σαλάτες: Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλάκι τζίντζερ, ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο και αλατοπίπερο.
  • Τέλειο είναι και στα ταχινόψωμα: Ετοιμάζουμε μια κλασική ζύμη ψωμιού και φτιάχνουμε γέμιση αναμιγνύοντας σε ένα μπολ ίση ποσότητα ταχίνι και μέλι, λίγα καρύδια χονδροκοπανισμένα, κανέλα και γαρίφαλο. Γεμίζουμε κομμάτια ζύμης μεγέθους αυγού, με αυτή τη γέμιση. Τα κλείνουμε καλά, τα πατάμε να πλατύνουν και να αποκτήσουν πάχος 1 εκατοστού, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν. Να τα δοκιμάσετε όπως είναι καυτά από τον φούρνο.

Ταχίνι Γιαχανά: Evroshop.gr, Ebloko.gr, E-shop giachanas.gr

Ταχίνι Μυρωδάτο: Καταλαχού, Συν Άλλοις, Εκλεκτίκ, E-shop mirodato.com

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών